Eerst het vermaledijde rechtse kabinet Schoof overleven. Daarna zien we verder

Beoogd premier Dick Schoof — © ANP / HH. Juni 2024.

De ontevredenheid bestaat en bereikt doorgaans zo’n 20% van de bevolking. In de laatste verkiezingen van november 2023 voor de Tweede Kamer liep dat op tot zo’n 33% als de uitslagen van PVV, BBB, FvD, JA21 en rechtse splinters bij elkaar worden opgeteld. En dan zijn er nog de ontevredenen op links, SP en BIJ1. 

Dat is een aanzienlijk aantal ontevredenen. Maar tegelijk blijkt uit kiezersonderzoeken dat niet alle stemmen op protestpartijen volledig de programma’s van de partijen onderschrijven. Kiezers hebben uiteenlopende redenen om op die partijen te stemmen die anders dan ideologisch zijn. 

Oplossing is dat de centrum-linkse, centrum en centrum-rechtse partijen beter hun best doen. Niet alleen in het toelichten van hun blauwdruk voor de toekomst, maar ook in het meevoelen met de ontevredenheid die nu door radicaal-rechts gekaapt wordt. 

Tegelijk weten de radicaal-rechtse partijen hun kiezers niet vast te houden. FvD, BBB en PVV kennen hun electorale hoogtepunten, maar zakken daarna weer naar de bodem. Hun resultaten zijn volatiel. Vluchtig en wisselvallig.

Kiezers schieten alle kanten op. Dat hebben de volkspartijen CDA, PvdA en VVD de afgelopen jaren ervaren. Hun neergang werd ook verwacht. Door sterke leiders konden ze dat proces vertragen.

Stel dat er een goede lijsttrekker bij GroenLinks-PvdA komt die met een goed sociaal programma, een scherpe campagne en gevoel voor wat er onder de bevolking leeft de kiezers in het hart weet te raken. Dan is het mogelijk dat die partij de verkiezingen wint.

Frans Timmermans is te abstract, te technisch en weet de gevoelige snaar niet te raken. Hij is te veel Ad Melkert en te weinig Joop den Uyl. Met een andere lijsttrekker kan dat zomaar veranderen. En de sfeer in het land omslaan. Dan gaat de slinger weet terug naar de 20% ontevredenen die er altijd zijn. En de 80% tevredenen.

Enfin, nu eerst dat vermaledijde radicaal-rechtse kabinet Schoof overleven en hopen dat het niet te veel schade aandoet aan de toekomst van Nederland.

2 gedachten over “Eerst het vermaledijde rechtse kabinet Schoof overleven. Daarna zien we verder

  1. Politieke partijen zullen het altijd moeten hebben van sterke charismatische leiders. Alleen op deze wijze kunnen ze hun potentiele achterban mobiliseren om daadwerkelijk op hun te stemmen. Maar dit soort leiders zijn dun bezaaid. Voor de meeste mensen is blijkbaar de drempel om lid te worden van een politieke partij of actief te worden te hoog.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.