Gedachten bij foto ‘Film façade Capitol de Barcelona, announcing the screening of the film ‘Viper de Combate\’ starring actress Annabella and Victor Francen’, 1936-1937

Film façade Capitol de Barcelona, announcing the screening of the film ‘Viper de Combate\’ starring actress Annabella and Victor Francen‘, waarschijnlijk 1936-37. Collectie: Generalitat de Catalunya. Arxiu Nacional de Catalunya.

De facade van de Capitol cinema in Barcelona kondigt de film Vispera de Combate aan. De oorspronkelijk Franse titel is Veille d’armes (1935). Ofwel de vooravond van de strijd.

Een film met de Franse sterren Annabella en de van oorsprong Vlaamse Victor Francen. Regisseur is Marcel L’Herbier. Het is een remake van de Hollywoodfilm The Woman from Monte Carlo (1932) met regisseur Michael Curtiz. Ook die film baseerde zich op het toneelstuk La Veille d’armes (1917) van Claude Farrère en Lucien Népoty. Dat de tijd waarin de film speelt van 1917 werd verplaatst naar 1935 geeft aan dat Frankrijk de vorige oorlog wint.

IMDB geeft de volgende synopsis (vertaald): ‘In een tijd van nationale noodtoestand ontdekt de vrouw van de kapitein van een Frans slagschip dat haar voormalige minnaar nu de eerste officier van haar man is. Haar pogingen om deze situatie op te lossen raken vermengd met schipbreuk en krijgsraad’. Een hoop melodrama dus.

Dit verklaart de kanonnen aan de gevel. Ze moeten het Franse slagschip verbeelden. Volgens critici waren niet Annabelle en Victor Francen de sterren van de film, maar de Franse marine. Frans patriottisme in die vooroorlogse jaren waarin Duitsland agressief aan landjepik deed. De Franse marine die in 1940 door de Britten de grond in werd geboord in het Algerijnse Mers-el-Kébir.

De datering van de foto is ruim, van 1 januari 1935 tot 1 januari 1950. Waarschijnlijk werd de film in 1936 of 1937 vertoond. De Spaanse burgeroorlog begon in juli 1936 en Barcelona was Republikeins. Dus tegen generaal Franco, en Duitse en Italiaanse interventie.

Een en ander doet vervreemdend aan. We kennen niks meer van de details. Evenmin kunnen we begrijpen dat ooit de Franse marine in een speelfilm heldhaftig werd voorgesteld. De kanonnen aan de gevel van de bioscoop onderstrepen de oorlogsstemming.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.