Live uitzending Gereformeerde Kerk Bruinisse: begin, midden en eind

Dit is een registratie van een live uitzending van de Gereformeerde Kerk Bruinisse. Of Bru zoals Zeeuwen zeggen. Ofschoon de uitzending maar 26 seconden duurt is de choreografie spannend en goed doordacht. Zo lijkt het. Doorgaans duren registraties van kerkdiensten veel langer.

Het begint met een stilstaand beeld van 13 seconden van grijs bouclé tapijt dat kenmerken van shading vertoont. Dat geeft aan dat het niet om weelde gaat. In de rechterhoek is een in het zwart gekleed been te zien. Het verdwijnt achter een gladde withouten constructie. De introductie is grijs-wit-zwart.

Dan de verrassing. Het verhaal komt in beweging doordat het beeld niet langer stilstaat. Het zwarte been keert terug en opereert met een ander, identiek been.

Dan gaat de camera verticaal omhoog met een tilt-beweging. Na de zwarte benen kondigt zich een roze trui aan. Er komt kleur in het verhaal. De sfeer verandert.

Een hoofd komt niet direct in beeld. De hoofdpersoon zit met zijn rechterhand aan de camera. Out of focus. Waarschijnlijk om de camera te stabiliseren in de richting van de plek waarvan we kunnen vermoeden dat daar iets gaat gebeuren. We worden er opmerkzaam op gemaakt. De suspense wordt opgebouwd.

De hoofdpersoon loopt rechts uit beeld. Zijn hoofd is van de achterkant zichtbaar. Hij verlaat het verhaal en beweegt zich off screen. Wat gaat hij doen? Maar we worden afgeleid door het toneelbeeld dat hij openbaart. De onthulling geeft onze ogen de kost.

We bevinden ons onmiskenbaar in een kerk. De Gereformeerde Kerk van Bruinisse. Het beeld blijft zes seconden gericht op altaar en preekstoel. Wit kerkmeubilair staat her en der opgesteld. De ontknoping is het slottafereel dat we op kunnen vatten als een verheerlijking van de plek die in beeld wordt gebracht.

Dit is een sublieme registratie die in minder dan een halve minuut met weinig middelen een meeslepend verhaal vertelt. Dat de Gereformeerde Kerk Bruinisse hier zelf ook tevreden mee was blijkt er wel uit dat het de video op YouTube heeft gezet. Als lokkertje. Of in filmtermen: teaser.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.