Gedachten bij de foto ‘Religionsstunde’ van Gravin Loredana da Porto-Bonin uit 1891

Wie kan nog onbevooroordeeld naar deze foto uit 1891 kijken? De Italiaanse fotografe Grafin Loredana da Porto-Bonin maakt een afbeelding van een Religieuurtje. Op de achtergrond de kaart van Italië dat nog maar zo’n 25 jaar daarvoor een onafhankelijkheidsoorlog uitvocht. De katholieke geestelijke vouwt de vingers van zijn rechterhand samen. De kinderen kijken toe. Ze zijn aan zijn gezag toevertrouwd. Op een andere foto ‘The Servant of the Cross’ die in 1894 werd gepubliceerd in het Engelse tijdschrift ‘The Sketch’ bereidt een geestelijke zich voor op de mis. Twee misdienaars assisteren hem en hebben soortgelijke kleding aan als in het Religieuurtje. Zal het wel goed gaan, zo denken we ruim 125 jaar later. Het valt niet eenvoudig te beantwoorden. De twijfel is gezaaid door alle schandalen én doofpotten in de Rooms-Katholieke kerk.

Foto 1: Gravin Loredana da Porto-Boni, Religionsstunde. Photogravure uitgegeven bij Richard Paulussen (Wenen).

Foto 2: Schermafbeelding van pagina uit weektijdschrift The Sketch (1893-1959) met foto ‘The Servant of the Cross’ van ‘lady amateur’ Gravin Loredana da Porto-Boni, aflevering van 8 augustus 1894.

8 gedachten over “Gedachten bij de foto ‘Religionsstunde’ van Gravin Loredana da Porto-Bonin uit 1891

 1. ‘Zal het wel goed gaan, zo denken we ruim 125 jaar later.’, zeg je. Maar zo denken ‘we’ helemaal niet. Alleen degenen met vooroordelen denken dat alle priesters wel pedofielen zullen zijn, zoals alle moslims wel terroristen zullen zijn. Ik ken je afwijzing van religie en ik deel dat volkomen, maar dit soort generalisaties lijkt me ongepast.

  Like

 2. @Muis
  Zonder generalisaties is er geen regel op papier te krijgen zonder honderd mits-en-maren en voetnoten. Ik ga in de kwestie van de katholieke geestelijken en hun relatie tot minderjarigen uit van de Nederlandse publieke opinie van afgelopen jaren. Inclusief de bevindingen van de commissie-Deetman en de serieuze achtergrondverhalen in media als Trouw en NRC die onder meer met getuigen hebben gesproken. Dat lijkt me een verdedigbare, goed beredeneerde opstelling.

  Welnu, ik heb het sterke vermoeden dat de meerderheid van de Nederlanders over die relatie van katholieke geestelijken met kinderen zich afvraagt, ‘zal dat wel goed gaan’. Dat staat los van het feit of dat gerechtvaardigd is en in het echt is gebeurd.

  Ik suggereer nergens dat alle priesters pedofielen zullen zijn. Dat is naar mijn idee een belachelijk standpunt. Dat is een redenering die niet klopt en niet uit mijn tekst volgt.

  Je meent me beter te kennen dan ik mezelf ken en me zelfs meningen toe te rekenen die ik niet heb. Ik ben kritisch op religie zeker als de aanhangers ervan hun godsdienst boven de wet willen stellen en voorrechten ervoor claimen, maar ik heb religie nooit afgewezen. Ik beschouw mezelf ook niet als atheïst of anti-religieus. Vanwege de vrijheid van godsdienst heeft iedereen het recht zich te laten inspireren door religie en zich met anderen te verenigen rond de beginselen van een godsdienst. Dat recht respecteer ik ondubbelzinnig en wijs ik niet af.

  Like

 3. Ik vind het een drogreden dat men alleen een betoog kan opbouwen als men gebruik maakt van generalisaties. Ik vind het een kwalijke zaak als columnisten niet alleen generalisaties gebruiken maar ook achter ‘de publieke opinie’ aanhollen. Dat is geen verdedigbare, goed beredeneerde opstelling, maar plat populisme en stemmingmakerij. Als jij opmerkt bij de combinatie priesters – jonge kinderen of dat wel goed zal gaan, suggereer je overduidelijk dat er wel eens pedofiele handelingen kunnen worden gepleegd. Nee, inderdaad, je zegt het niet zo overduidelijk. Wat bedoel je anders, met je vraag “als dat maar goed gaat?’ en met de twijfel die is gezaaid.

  Het woordje ‘afwijzend’ in mijn reactie was voor verbetering vatbaar. “Een kritische houding’ was inderdaad beter geweest.

  Like

 4. @Muis
  Je geeft mijn woorden verkeerd weer. Ik reflecteer op de publieke opinie en hol er niet achteraan. In elk geval is dat laatste niet mijn intentie. Ik zeg nergens dat men alleen een betoog kan opbouwen als men gebruik maakt van generalisaties. Ik zeg dat men op een blog soms met verlies van detaillering moet abstraheren om het werkbaar te houden. Dat laatste besef ik terdege, maar die overweging hou ik buiten de tekst.

  Zeker suggereer ik door de tekst bij een 19de eeuwse foto van een katholieke priester met een groepje minderjarige kinderen dat wij dat niet meer onbevooroordeeld kunnen zien. In grote lijnen. Ook de beschouwers zijn de onschuld voorbij. Het verschil is dat we voordat alle schandalen over kindermisbruik naar buiten kwamen dat niet dachten.

  Maar ik zeg nergens dat alle priesters pedofielen zullen zijn en geloof dat ook absoluut niet. Er variëren allerlei cijfers, maar redelijk is om te veronderstellen dat zo’n 5% van de priesters kinderen heeft misbruikt. Ook nog eens kinderen die grotendeels de puberale fase voorbij zijn, zodat ook in dit geval geen sprake is van pedofilie.

  Ik zaai de twijfel niet, maar reflecteer op de schandalen die katholieke priesters zelf hebben gezaaid en onze visie daarop. De boodschapper is niet het slechte nieuws. Ik probeer eraan mee te helpen om ons naar onszelf te laten kijken.

  Like

 5. Beste George, Je schrijft heel vaak bijzonder lange en vooral zeer genuanceerde berichten, met mitsen en maren en belicht van links en van rechts. Een goed onderbouwd betoog. Geen tijd voor gehad op zaterdag? In elk geval, in dit blog niks van dit alles. Alle nadere verklaringen en nuanceringen waarin je zou kunnen ingaan op wat het “Gesundenes Volksempfinden’ ervan zal vinden, ontbreken. Je reflecteert nergens op de publieke opinie en op de schandalen (geen enkel woord daarover), maar neemt hem zonder uitleg en nadere uitleg gewoon over. Ik zie echt niet hoe met dit suggestieve bericht een bijdrage wordt getracht beter naar onszelf te kijken. In dit geval is de boodschapper wel degelijk de verspreider van slecht nieuws.

  Like

 6. @Muis
  Nogmaals, ik kan en wil alle overwegingen niet in de tekst laten terugkomen. Dat is onwerkbaar en maakt onleesbaar. Reken er maar op dat ik nadenk voordat ik iets opschrijf. Naar mijn idee mis je de nuance hoe wij in 2019 terugkijken naar een foto uit 1891. Wat je er allemaal bijhaalt laat ik graag voor je rekening.

  Like

 7. Dat is altijd zo flauw excuus: ‘je mist de nuance’ of ‘je begrijpt het niet’. Het is moeilijk hé, om toe te geven dat je gewoon met die tekst de plank een keer heb misgeslagen. Dat je een keer helemaal niet goed hebt nagedacht voordat je de tekst schreef. Het is dan makkelijker naar een ander te wijzen. Die heeft het verkeerd of zelfs helemaal niet begrepen.

  Like

 8. @Muis
  Als ik niet mag zeggen dat jij de nuance mist en jij wel claimt om mij dat te verwijten, dan kunnen we voor nu en de toekomst maar beter niet meer met elkaar hier in debat gaan.

  Ik herhaal over de tekst bij de foto wat ik eerder zei, namelijk dat we door alle misbruikschandalen in de katholieke kerk en de doofpotten om dat te verbergen niet meer onbevooroordeeld naar dit tafereel kunnen kijken. Het ontgaat me waarom deze observatie niet deugt. Ik jaag het gezond volksgevoel niet aan, maar reflecteer erop. Ik probeer daar hier juist tegen te strijden waar ik kan. Als dat reflecteren niet meer mag, dan betekent dat dat de journalistiek ingeperkt wordt en geen enkele beschouwing meer kan geven over wantoestanden op het gevaar af ervan beschuldigd te worden die op te porren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.