Waarom valt het op als Merkel en May identiek gekleed gaan? Mannen en hun kleding zijn de standaard die geen aandacht trekt

Wie zich beelden van EU-vergaderingen in Brussel voor de geest haalt ziet vooral witte mannen van middelbare leeftijd die gekleed gaan in monochrome blauwe pakken met daaronder een wit overhemd en een zwarte of blauwe das en zwarte schoenen. De mannen bootsen elkaar na in gelijkmatigheid, rimpelloosheid, gladheid, uitdrukkingsloosheid en vlakheid. Ze dragen het uniform van de maskerade dat ook het uniform van de schijnvertoning is. Hun theaterkostuum is hun werkkostuum. Mannen zijn de onzichtbare standaard.

Hoe anders is dat bij vrouwelijke politici. Ze vallen buiten deze boot. Buiten deze blauwe schuit. Ze kunnen zich niet kleden in zo’n mannelijk pak omdat het niet bij hun gestalte past. De door de praktijk opgedrongen oplossing is een vrouwelijke vertaling van het mannelijke kostuum. Met een blazer op een broek of rok.

Gisteren ontmoetten de Duitse kanselier Angela Merkel en de Britse premier Theresa May elkaar op een top in Brussel. De spanning was opgelopen vanwege de Brexit. Ondanks Franse tegenstand kreeg het Verenigd Koninkrijk uitstel om tot 1 november 2019 in de EU te blijven. Merkel en May hadden voor het begin van de vergadering een onderonsje over hun kleding. Het bleek dat ze identiek gekleed waren. Een azuurblauw ensemble over een zwarte blouse. Terwijl ze zo naast elkaar gekleed gingen keken ze op de iPad van Merkel naar foto’s van hun respectievelijke verschijning. Dat is de ultieme omleiding, aanpassing en onderwerping.

Het valt niet op dat de mannen identiek gekleed gaan. Het valt op als vrouwen identiek gekleed gaan. Dat zegt vooral iets over onze gewaarwording en de vastgeroeste rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Mannen zijn de standaard zonder dat ze het goed beseffen. Als ze het wel beseffen willen ze niet dat het genoemd wordt. Vrouwen voegen zich in hun rol. Deels noodgedwongen, deels ook uit berusting en een zakelijke aanpak.

Foto 1: ‘ENEX Premier May lacht met een foto die bondskanselier Merkel toont op haar iPad.’ In artikelHilariteit op brexittop: May en Merkel lachen om zelfde outfit’ op HLN, 11 april 2019.

Foto 2: ‘Vlnr: Sebastian Kurz (premier Oostenrijk), EU-onderhandelaar Michel Barnier, Giuseppe Conte (president Italië), Emmanuel Macron (president Frankrijk), Donald Tusk (voorzitter Raad van Europa) en Mark Rutte (premier Nederland): de elite van de EU op een brexit-conferentie in Brussel. foto: ©Reporters’. In artikelVERKIEZINGEN 2019 DE ELITE DE PUPPETS EN DE MUPPETS’ op SDB, 19 maart 2019.

Advertentie

6 gedachten over “Waarom valt het op als Merkel en May identiek gekleed gaan? Mannen en hun kleding zijn de standaard die geen aandacht trekt

 1. George Knight, ik neem aan dat je met wit en zwart de kleur van de huis bedoelt. Beidde zijn niet bestaande uitersten in een spectrum van een licht tot een donker. Er zijn heel veel Turkse mensen en Noord Afrikanen met een lichte huidskleur, maar die worden niet tot de witten gerekend. Joden evenmin. En wat doen we met de Portugezen en de Spanjaarden, horen zij tot de wiitte mensen of de zwarte mensen? Het meest accuraat zou een indeling op hoeveelheid melanine zijn om mensen in te delen op basis van de kleur van hun huid Uiteindelijk is de vraag natuurlijk wat de relevantie van de huidskleur is en wat de reden is om die te benoemen.

  Like

 2. @hooftzaak
  Ik begrijp niet wat u bedoelt. Of waar u uw conclusie op baseert. Dit onderwerp heeft niet met etniciteit of huidskleur, maar met gender te maken. Dus mannelijkheid en vrouwelijkheid.

  Like

 3. George Knight, het ging me om de openingsalinea waarin je gewag maakt van witte mannen. Is het van belang dat deze mannen wit zijn? (Je beschrijft vervolgens hun kleding in een tamelijk negatieve context.) Mij ontgaat de relevantie van het benoemen van een huidskleur als het onderwerp zoals u stelt over gender gaat.

  Like

 4. @hooftzaak
  Het gaat om de standaardkleding van een bepaalde groep, mannelijke politici. Die identieke kleiding valt niet op bij de mannen, maar wel bij de vrouwen. Het kenmerk is dat ze wit en van middelbare leeftijd zijn. Daarom is het relevant wat hun achtergrond is. De huidskleur is niet de hoofdzaak, maar wel de kleding als culturele uiting van die specifieke groep mannen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.