Na het Oekraïne-referendum wacht de kater

Stephen Cairns 3

Nederland heeft in een geldig raadgevend referendum met meer dan 60% tegen de associatie-overeenkomst van de EU met Oekraïne gestemd. Hoewel dat wettelijk niet hoeft zeggen de politieke partijen en regering de uitkomst zo serieus te nemen dat ze de overeenkomst niet zullen ratificeren. Af te wachten valt wat de wijzigingen zullen zijn die aangebracht worden. Van de andere 27 EU-lidstaten die de overeenkomst wel geratificeerd hebben valt weinig inschikkelijkheid te verwachten. De Nederlandse regering heeft zich in de nesten gewerkt. De meerderheid van de Nederlandse kiezers heeft hardvochtig gehandeld jegens de Oekraïeners die zich willen ontworstelen aan de greep van het Kremlin. Nederland heeft zich vandaag belachelijk gemaakt. Kiezers blijven verward achter omdat ze nog steeds niet weten waar het referendum over ging. Op wat de winnaars het feest van de democratie noemen wacht de kater. Er zijn van die dagen die beter vergeten kunnen worden. Nou, 6 april 2016 was zo’n dag. Het is de schaamte die tot wegkijken dwingt.

Foto: Stephen Cairns, light in the valley.

6 gedachten over “Na het Oekraïne-referendum wacht de kater

 1. Doel was: zand in de EU-machine. Dat is gelukt. Bijkomend effect: deur dichtgeklapt in het gezicht van de hervormingsgezinde krachten in Oekraine, dat is een schandaal.

  Like

 2. Europese verdragen, grondwetten en overeenkomsten zijn vaker in referenda gesneuveld. Dat gebeurde in Ierland, Denemarken, Frankrijk en al eerder in Nederland. De EU heeft dat ook overleefd. Het kan veel meer hebben dan de meeste mensen denken. Het beeld dat de EU bij het minste geringste ten onder dreigt te gaan komt van de kopstukken van de EU. Ze komen voortdurend aanzetten met apocalyptische visioenen als ze eens een keer hun zin niet krijgen en daar moeten ze eens mee ophouden. Dan is de EU voor de meeste mensen ook een stuk makkelijker te verdragen.

  Like

 3. “Kater’? Of de Nederlandse leeuw te kijk gezet voor de ogen van de hele wereld?
  Er is meer aan de hand. Dit gaat breder en dieper dan alleen de uitslag van dit referendum.
  Nederland heeft van zichzelf een stapelbare referendumdemocratie gemaakt. De Referendumwet faciliteert de mogelijkheid om op vrij gemakkelijke wijze nagenoeg alle politieke besluiten achteraf aan een referendum te toetsen. Zelfs de intrekking van deze referendumwet kan achteraf goedgekeurd of geblokkeerd worden.De uitslag laat zich raden.

  E.e.a. doet denken aan een verfijning van de gedoogregering onder Rutte, waar Wilders op ieder door hem gewenst moment de stekker uit kon trekken. Met het verschil dat met deze wet ook gezamenlijke EU-besluiten gedwarsboomd kunnen worden. En de legitimiteit van EU-instituties, de Euro, het Verdrag van LIssabon, Griekenland financiering, bijvoorbeeld, wortdt aangevochten.
  Hardop zal Wilders het niet zeggen, of schreeuwen zoals in Dresden, maar “Das Volk sind Wir” heeft dankzij deze referendumwet definitief gestalte gekregen.
  En dat niet allleen. Deze uitslag, én deze referendumwet, zijn een prachtig geschenk aan Poetin,onder wiens leiding een a-symmetrische oorlog wordt gevoerd met alös doel o.a, de EU te ontbinden en Europese democratisch geregeerde naties te ondermijnen.

  Like

 4. @King Billy
  En het is nog erger dan dat. Door interne verdeeldheid. De VVD-stemmers waren de enige kiezers die de partijlijn niet volgden. Volgens kiezersonderzoek stemden twee van de drie VVD-stemmers tegen. Vraag is hoe dat kon gebeuren. Voerde de VVD nauwelijks campagne omdat ze wist dat de verdeeldheid van de eigen achterban nauwelijks te corrigeren was of stemden de VVD-stemmers zo verdeeld omdat de VVD-politici nauwelijks campagne hebben gevoerd? Evenmin als de bedrijfslobbyisten van VNO en MKB, toch de natuurlijke bondgenoten van de VVD.

  Steekwoorden die de opstelling van de VVD karakteriseren: lafheid, gebrek aan ambitie en ontbreken van overtuigingskracht. En: weglopen voor verantwoordelijkheid. Met als gevolg dat Nederland nu het lachertje van Europa is. De les voor Rutte? Weglachen van problemen werkt niet altijd.

  Ik zie als lichtpuntje in de verhouding tot Oekraïne en de Russische Federatie ook nog een gunstig effect van de rampzalige politiek van vooral de VVD inzake het referendum: de MH17. Want het kabinet moet nu vanwege de eigen geloofwaardigheid in binnen- en buitenland en vanwege de publieke opinie elke optie aangrijpen om de uitslag van het referendum weg te poetsen en de afstand tot Oekraïne te verkleinen. Dat kan het het beste doen door stevig uit te pakken inzake de schuldvraag over de MH17 en expliciet naar Rusland te verwijzen. In het buitenland wordt de MH17 toch als een Nederlands onderwerp gezien. Zonder slagen om de arm, zonder meel in de mond, zonder weglachen van Rutte. De MH17 biedt Rutte een uitgelezen kans om het begin van vertrouwen in zichzelf, het kabinet, de VVD en Nederland te herstellen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.