Gewapende man blokkeert NOS-journaal. Is Nederland kwetsbaar?

nos

Vanavond om enkele minuten voor 20.00 uur kwam een gewapende man het gebouw binnen waar het NOS-journaal wordt uitgezonden. Hij eiste zendtijd en zei namens hackers te spreken. Hij werd naar een lege studio geleid. Om ongeveer 20.10 uur werd de man door een viertal agenten overmeesterd. Hij bood geen tegenstand en gooide z’n wapen op de grond. Het gevolg van een en ander was dat de uitzending niet doorging en de mededeling ‘Even geduld a.u.b.’ werd getoond. Een uur later stond die mededeling er nog.

Wat is de procedure bij een noodsituatie? Deze gang van zaken roept vele vragen op. Nog los van de vraag of de bewaking wel deugde. Stel dat in een gecombineerde actie de NOS-studio wordt bezet, een aanslag plaatsvindt op de Tweede Kamer, een elektriciteitscentrale buiten werking wordt gesteld en het Centraal Station van Utrecht wordt geblokkeerd. Dat kan met een  klein aantal mensen. Het effect is desastreus.

Nederland kan door 20 personen ontregeld worden. Gisteren schreef ik over de maatregel van de NS om de dienstregeling met 20% te schrappen vanwege verwachte sneeuwval. Die mentaliteit. Toen was al duidelijk dat dit een onnodige maatregel was: ‘Nederland krijgt de spoorwegen die het verdient. De NS staat symbool voor een samenleving die niet meer kan leven met een niet ingecalculeerde tegenslag. De NS is een afschuwelijke karikatuur van slap Nederland.’ Nederland lijkt een land dat niets gewend is. Het dient zich te beschermen tegen het ongewone van alledag, maar praat vooral over abstracte dreigingen die zich niet voordoen.

over

Foto 1: Schermafbeelding van tweet Dajey Petros met reacties, 29 januari 2015.

Foto 2: Still uit de ontknoping van de NOS Gijzeling video, 29 januari omstreeks 20.10 uur.

Een gedachte over “Gewapende man blokkeert NOS-journaal. Is Nederland kwetsbaar?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.