Gedachten bij prentbriefkaart ‘Zeeuwsche koopvrouw’ van Lichtdrukkerij J.M. Schalekamp (omstreeks 1910)

Zeeuwsche koopevrouw‘, 1900. Prentbriefkaart B.5? van Lichtdrukkerij J.M. Schalekamp in Buiksloot. Collectie: The New York Public Library.

Daar sta je dan zo’n goeie 100 jaar later in de Digitale Collectie van The New York Public Library. Op een prentbriefkaart van Lichtdrukkerij J.M. Schalekamp in Buiksloot. In de B-serie met klederdrachten. Zie ook hier.

Waarom de openbare bibliotheek van New York in de beschrijving de titel ‘Zeeuwsche koopvrouw‘ verandert in ‘Zeeuwse koopevrouw‘ is een raadsel. Dat staat er niet. Het Nederlands kent het beroep ‘koopevrouw’ niet.

De beschrijvers van de onderste prentbriefkaart van dezelfde B-serie van Schalekamp geven als datering 1907-1914. Een tijdperk mooi afgesloten door de Eerste Wereldoorlog. Er is wat voor de zeggen om de datum ‘1900’ van de bibliotheek van New York zo’n 10 jaar later te dateren.

De afbeelding van de ‘Zeeuwsche koopvrouw‘ lijkt op de achterkant van een schilderij waar gegevens van eigenaar of bruikleengever staan verzameld. Het geeft de kaart een zeker patina. Maar het roept ook de vraag op waarom de verzamelaar zo slordig is omgegaan met dit verzamelobject door erop te stempelen en potloodteksten op te schrijven. Mogelijk gaat het om een reproductie die opgevat werd als fiche.

Laten we de ‘Zeeuwse koopvrouw‘ en haar twee manden met waren maar op haar blauwe ogen geloven. Haar cyaanblauwe ogen die guitig de wereld inkijken.

Creator: Schalekamp, Johann Marius (Dutch publisher and photographic studio, 1870-1939); Date: ca. 1907-1914 (publication date); Image: 2018; Material: cardstock; paper; Measurements: 9 x 14 cm (3.54 x 5.51 inches) approximately.[Prentbriefkaart B.96].

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.