Nigel Farage claimt dat Westen de Russische invasie van Oekraine provoceerde. Kritiek is zijn deel

De Britse radicaal-rechtse partijleider Nigel Farage van de Reform UK partij krijgt van zowel Labour als Tories kritiek op zijn uitspraken over Oekraïne en Poetin. Ook op het rechtse LBC, GB News en Sky News klinkt kritiek. Farage deed zijn uitspraken in BBC’s Panorama van 21 juni 2024 in gesprek met Nick Robinson.

Farage lijkt zijn hand overspeeld te hebben door te zeggen dat Poetin een fout heeft gemaakt door Oekraïne binnen te vallen, maar geprovoceerd werd door het Westen vanwege de oostelijke uitbreiding van de EU. Opvallend is dat Farage in onderstaande X niet spreekt over de NAVO. Praat Farage de talking points van het Kremlin wel goed na?

X van Nigel Farage en eigen antwoord, 21-22 juni 2024.

Farage praat onzin. Oost-Europese landen wilden na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 toetreden tot de EU. Vanwege de economische voordelen, maar ook vanwege de nationale veiligheid. Ze voelden zich binnen de EU beter beschermd tegen de politiek van de Russische Federatie die ze als voortzetting zagen van de politiek van de Sovjet-Unie waaronder ze zo’n 45 jaar hadden geleden.

Wat Farage bezielt om in een verkiezingscampagne te zeggen ‘we’ve provoked this war’ onder verwijzing naar zijn waarschuwing voor zo’n oorlog: ‘he’d been warning about conflict with Russia since 2014‘?

Waar laten Farage’s opmerking de invasie door de Russische Federatie van Georgië in 2008? Waar laat dat de voorbereiding van de bezetting van de Krim door de Russische Federatie die al jaren voor 2014 begon? Waar laat dat de soevereiniteit van landen als Polen, Roemenië, Bulgarije, Tsjechië, Slowakije en de Baltische staten die uit eigen vrije wil wilden toetreden tot de EU?

Vooral, waar laat dat de opmerking van Poetin in Boekarest 2008 tegen president Bush dat Oekraïne ‘niet eens een echte natiestaat’ was? Is dat sentiment van Poetin dat Oekraïne niet bestaat. niet de echte oorzaak van de Russisch-Oekraïense oorlog die losstaat van de uitbreiding van EU en NAVO oostwaarts? De uitbreiding wordt door het Kremlin en de waterdragers buiten de Russische Federatie gebruikt als rechtvaardiging voor de invasie van Oekraïne. Farage laat zich door deze retoriek te echoën kennen als waterdrager van Poetin. Zitten Britse kiezers op zo’n patriot te wachten?

Farage praat met zijn opmerkingen niet alleen het Kremlin na, maar ook voormalig president Donald Trump die heeft gezegd dat hij Poetin meer vertrouwt dan de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hoe denkt Farage door dit soort opmerkingen het beeld weg te nemen dat hij een gevaar vormt voor de nationale veiligheid van zijn land en de EU? Steun voor Oekraïne is bij de Britse politieke partijen groot en staat niet ter discussie.

Het is begrijpelijk dat Labour, Tories en andere Britse politieke partijen de gelegenheid aangrijpen om voor open doel te scoren vanwege Farage’s opmerking over de provocatie van het Westen die volgens hem zou hebben geleid tot de Russisch-Oekraïense oorlog. Liet Farage’s intuïtie hem in de steek toen hij deze uitspraak deed? Hij wandelde blind het mijnenveld in. De Britse parlementsverkiezingen zijn op 4 juli 2024.

Een gedachte over “Nigel Farage claimt dat Westen de Russische invasie van Oekraine provoceerde. Kritiek is zijn deel

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.