Cobra Museum is kroniek van een aangekondigde dood. Waarom niet inzetten op een doorstart onder andere voorwaarden?

Schermafbeelding van deel artikel Cobra Museum ‘geschrokken’ van subsidiestop, vraagt om extra tijd‘ van de NOS, 6 september 2023.

De museumdichtheid is in Nederland groot. Volgens velen te groot. Er kan 20% af. Het moet daarom geen taboe zijn om musea te sluiten die slecht bestuurd worden, niet in een behoefte voorzien of te duur zijn in de exploitatie.

Door de jaren heen zijn er veel signalen naar buiten gekomen dat het gebouw van het Cobra Museum slecht onderhouden wordt. Continu kende het museum financiële problemen. Ook in 2016 kende het museum al een tekort van 456.305 euro.

Of het verzamelgebied Cobra aantrekkelijk genoeg is om er een museum rond te construeren valt te bezien. Een te nauwe focus die weinig aantrekkingskracht heeft beperkt het museum in de programmering en de financiële ruimte. Iets dergelijks overkwam ook het Armando Museum.

Opvallend is dat in de uitleg gedurende jaren van zowel wethouder Herbert Raat als achtereenvolgende directeuren het voornamelijk over de te vergroten inkomsten ging en zelden over de hoge kosten.

Directeur Stefan van Raay heeft geen argumenten meer als hij een structureel tekort van jaren terugbrengt tot een incidenteel zonnige junimaand 2023. Hij lijkt overvallen te zijn door de ontwikkelingen die zich al jaren aankondigen. De extra tijd waarom hij vraagt is allang voorbij.

Schermafbeelding van deel artikelCobra Museum ‘geschrokken’ van subsidiestop, vraagt om extra tijd‘ van de NOS, 6 september 2023.

Duidelijker kan niet aangetoond worden hoe een directeur tekortschiet in ideeën, creatieve oplossingen, inzicht en politieke antenne. Zo’n uitspraak zal bij de Amstelveense raad weinig vertrouwen wekken om dit museum te hulp te schieten.

Amstelveen zou gediend zijn met een doorstart. Met een nieuwe naam, een nieuwe focus richting algemeen kunstmuseum, een nieuw management en mogelijk een nieuw gebouw.

Doorgaan onder de huidige voorwaarden lijkt onverstandig. Waarom ligt er geen alternatief plan voor een doorstart? Feit dat het management van het Cobra Museum zich vastklampt aan het oude is er een teken van hoe groot het fiasco is. Het is geen taboe om een museum te sluiten.

6 gedachten over “Cobra Museum is kroniek van een aangekondigde dood. Waarom niet inzetten op een doorstart onder andere voorwaarden?

  1. Pingback: Cobra Museum is kroniek van een aangekondigde dood. Waarom niet inzetten op een doorstart onder andere voorwaarden? - test

  2. Het is merkwaardig dat het in de discussie over het Cobra Museum gaat over geld, tekorten, kredieten en schulden. Het reilen en zeilen van het museum wordt gepolitiseerd en geëconomiseerd.

    Het gaat niet over de vraag hoe professioneel dit museum is. Of het volgens de museale normen werkt.
    Hoeveel conservatoren het heeft.
    Hoe de directeur aanwezig is of veelvuldig in het buitenland, Mexico zit.
    Hoe gastconservatoren worden begeleid.
    Hoe de bestandscatalogi worden beschreven.
    Hoe de aankopen tot stand komen.
    Hoe de kwaliteit van de tentoonstellingen is.
    Hoe de functies presentatie, registratie en documentatie van het museum zijn.
    Hoe de sfeer op de werkvloer is en of medewerkers vanwege het werkklimaat het museum hebben verlaten.

    Dat alles wordt niet besproken. Het zou verstandig zijn als dat wel zou gebeuren. Want dat geeft inzicht. En is veelzeggender dan het gesteggel over geld.

    Het krediet dat het museum nu van een particulier aangeboden krijgt geeft geen duidelijkheid over de professionaliteit van het museum volgens gangbare normen, maar vertroebelt de duidelijkheid daarover juist.

    Like

  3. Wel gaf Raat aan dat alles staat en valt met dat toekomstplan en dat de uitkomst nog niet gegarandeerd is. Hij noemde dit een winstwaarschuwing. ‘Het kan ook nog fout gaan, maar daar gaan we niet voor. We gaan er alles aan doen om het plan te laten slagen.’ Raat gaf ook aan dat het College een gevoel van vertrouwen heeft na het gesprek vanmiddag met de Cobra-top en financier Touwen.
    https://www.amstelveenz.nl/nieuws/amstelveen-gaat-vol-voor-behoud-cobra-museum-met-nieuw-toekomstplan.html

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.