Bietenrepubliek Nederland. Buitenland verdenkt kabinet Rutte ervan stikstofbeleid op te vatten als 1 april grap

Juridisch en politiek heeft Nederland geen ruimte om het stikstofbeleid te verruimen. De natuur ligt in Nederland zwaar onder druk. Vooral de rechtse partijen in het kabinet willen door de schaduw van de BBB dat beleid aanpassen en doen alsof de stem van de boeren belangrijker is dan het belang van de natuur of van de economie.

Allerlei politici en oud-politici beweren dat het regeringsbeleid over stikstof moet worden opengebroken. Ze praten tegen hun achterban en maken zich met hun uitspraken belangrijk. Tegelijkertijd zetten EU, klimaatactivisten, natuurbeweging en D66 druk om nu eindelijk eens de landbouwsector aan te pakken.

Dat uitstellen van handelen zorgt voor een 1 april grap waar het buitenland krom om ligt van het lachen. Het ooit pragmatische en voorbeeldig gidsende Nederland is veranderd in een bietenrepubliek.

Premier Rutte heeft na dagen kabinetsoverleg een pauze aangekondigd in de aanpak van het terugdringen van de stikstofuitstoot. Terugdringen moet en is onontkoombaar. Dat weet het kabinet dat tijd koopt om niets te doen. De pauze is de rust van de doodlopende weg.

Een groot deel van Nederland houdt zich voor de gek. En beseft dat. Maar doet alsof het dit niet beseft. Alsof het potverteren op de toekomst niet op kan. Bang voor de volksgunst, bang voor het ontbreken van een eigen geweten, bang om knopen door te hakken.

Zo wordt het voortbestaan van een kabinet belangrijker dan het beleid. Maar dat is niks nieuws, zoals 1 april grappen niks nieuws zijn.

3 gedachten over “Bietenrepubliek Nederland. Buitenland verdenkt kabinet Rutte ervan stikstofbeleid op te vatten als 1 april grap

 1. Hoewel premier Rutte en vicepremiers Kaag en Hoekstra afgelopen vrijdag aangaven dat de provincies aan zet zijn in het stikstofdossier, zeggen provincies dat ze met handen en voeten gevonden zijn. Dat meldt Nieuwsuur na een rondgang. “Zeggen dat wij aan de slag kunnen, dat klopt gewoon feitelijk niet”, aldus landbouwgedeputeerde Mirjam Sterk namens het CDA in Utrecht.
  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3561515/provinciebestuurders-slaan-alarm-over-stikstof-zeggen-dat-wij-aan-de-slag-kunnen-dat-klopt-gewoon-feitelijk-niet

  Like

 2. Ook milieuorganisatie Natuur & Milieu is niet enthousiast over de stikstofaanpak. Het besluit om te wachten tot provinciebesturen zijn gevormd is slechts uitstel van een probleem, waardoor iedereen langer in onzekerheid blijft. Dat zegt Marjolein Demmers, directeur van milieuorganisatie Natuur & Milieu. „Het is weer een aanslag op de natuur, en het helpt de boeren en ons land ook niet verder.”
  https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2023/04/kritiek-boeren-natuurclubs-bouwers-stikstofpauze-rutte/

  Like

 3. “Deze premier laat volstrekte incompetentie zien, hij kan alleen maar uitstellen”, aldus Vollenbroek over Mark Rutte. Volgens hem heeft die “de ruggengraat van een tuinslang”. Vollenbroek kwalificeert de beslissing van het kabinet als “gekleuter” en “amateurisme” en vindt het “geen niveau van politiek, geen besturen van een land”.
  https://www.transport-online.nl/site/152680/vollenbroek-van-mob-kabinetsbesluit-is-uitstel-en-amateurisme/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.