BBB (BoerBurgerBeweging) heeft een prima resultaat geboekt in de provinciale verkiezingen. In de Eerste Kamer komt de partij volgens de prognoses binnen met 15 zetels. Evenveel als de linkse combinatie GroenLinks/PvdA. De tellingen zijn nog gaande en de uitslagen nog niet definitief.
Interessant is dat BBB kiezers heeft weten te motiveren die anders niet naar het stemhokje gingen. Dat is knap, hoewel volgens de prognoses de opkomst met 57,5% niet veel hoger is dan 56% in 2019. Dus dat effect blijft bescheiden.
Dat op rechts PVV, CDA en vooral FvD verloren is de wetmatigheid van verkiezingen. Ze vissen in dezelfde vijver en wisselen stuivertje. Toch is er ook overloop tussen blokken. Kiezersonderzoek zal aan moeten tonen in welke mate de achterban van coalitiepartijen op BBB stemde.
Iedereen vraagt zich af of BBB een blijvertje of een eendagsvlieg is. Dat antwoord valt nu nog niet te geven. Het kan zomaar gebeuren dat BBB op provinciaal niveau onhandig opereert. Partijleider Caroline van der Plas opereert binnen de democratische normen, maar kan in haar eentje niet alles in de hand houden.
De overwinnaar van de vorige provinciale verkiezingen in 2019 was FvD met 12 zetels in de Eerste Kamer. Onder de chaotische leiding van partijleider Thierry Baudet verkruimelde dat snel en werd er politiek niets binnengehaald. Het politieke handwerk bij die FvD ontbrak.
Een kiezer die uit protest op een partij stemt wil ook dat er iets bereikt wordt. FvD zat zichzelf in de weg door te radicaliseren, de onredelijkheid te zoeken en zich op een uitzondering als de provincie Noord-Brabant na buiten de onderhandelingen te plaatsen. En in die provincie ging het uiteindelijk ook fout voor FvD. Bescheidenheid is de les voor BBB.
De goede uitslag van BBB moet in perspectief worden gezien. Partijen die niet willen tornen aan het kabinetsbesluit om de stikstofuitstoot in uiterlijk 2030 te halveren halen volgens de prognose 30 zetels (GroenLinks, PvdA, D66, PvdD, CU, Volt). Daarnaast is er Europese wetgeving die het bovengemiddeld vervuilde Nederland verplicht om de stikstofuitstoot te halveren en de natuur beter dan nu te beschermen.
Dat het CDA en delen van de VVD zich halfslachtig en lafhartig opstellen in het stikstofbeleid bevordert de duidelijkheid niet. Dat gezwalk heeft het CDA niet geholpen. Nu de provinciale verkiezingen zijn geweest kunnen VVD en CDA op landelijk niveau weer volmondig het natuur- en stikstofbeleid van het kabinet ondersteunen. Het probleem zit ‘m in de uitvoering in de provincies.
Vraag voor de komende vier jaar is of BBB een redelijke of onredelijke partij is. Het zal spaarzaam moeten zijn met haar eisen om zich niet uit de markt te prijzen, zoals een door Caroline van der Plas aangekondigde stop op de verplichte onteigening van boerenbedrijven vanwege te grote stikstofuitstoot. Maar of ze daarmee praat tegen haar kiezers of andere partijen is onduidelijk.
Want ook als grootste partij heeft BBB in de provincies anderen nodig om een meerderheid te vormen. En in de Eerste Kamer kan het kabinet over links steun vinden bij GroenLinks en PvdA in het natuur- en milieubeleid met op de achtergrond de steun van PvdD en Volt.
De koppen in de populistische pers en uitspraken van rechtse politici dat de uitslag betekent dat het beleid van de coalitie is afgestraft en daarom gewijzigd moet worden is wensdenken. Zo werkt politiek niet. Politiek gaat over de vorming van de macht en niet om emoties of stemmingmakerij. Of dat laatste in elk geval niet voor de langere termijn.
Als het kabinet in de samenwerking met links over het natuurbeleid een meerderheid vindt in de Eerste Kamer, dan is dat zoals politiek werkt. Een politicus-bestuurder is eerder een loodgieter dan een filosoof. Het gaat om het handwerk van onderop. Meerderheden hebben geen geheugen of emotie, maar worden in elkaar gesleuteld.
Relativering tekent de positie van BBB die als het feest van de overwinning is gevierd niet kan overvragen omdat de partij niet nodig is voor een meerderheid. De partij heeft er weinig aan om in provinciebesturen hoge eisen te stellen over het natuur- en stikstofbeleid die juridisch onhoudbaar zijn en aangevochten zullen worden door Hoge Raad, EU of milieuactivisten. De marges voor BBB zijn klein.
Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. De natuur kan niet langer wachten. Het is van groot belang om iedereen te betrekken bij het vinden van een oplossing. Draagvlak creeren voor beschermen en behouden van natuur is wat ons drijft. We werken overal, met iedereen samen om het platteland toekomstbestendig te maken. Want natuur en de agrarische sector kunnen prima samen. Al 115 jaar zet Natuurmonumenten zich hier met boeren én onze leden voor in. Het is van groot belang dat natuur én boeren nu snel duidelijkheid krijgen over de toekomst. Zodat natuurherstel vandaag nog start.
https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/reactie-natuurmonumenten-op-verkiezingsuitslag
LikeLike
DEN HAAG – Nu de stofwolken zijn opgetrokken en BoerBurgerBeweging (BBB) de vlag kan uithangen, slijpen de milieuorganisaties de messen. De verkiezingswinst is knap volgens Natuur & Milieu, maar ze benadrukt dat haar organisatie zich blijft inzetten om het stikstofprobleem aan te pakken. Mobilisation for the Environment (MOB) waarschuwt zelfs: „Nederland zal vastlopen op de stikstofcrisis met BBB-beleid.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/339446763/milieuorganisaties-waarschuwen-nederland-loopt-vast-op-stikstofcrisis-met-bbb-beleid
LikeLike
BBB-leider Van der Plas reageert fel op uitspraken van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) dat het huidige stikstofbeleid van het kabinet ook in de nieuwe politieke verhoudingen gewoon moet doorgaan, omdat Nederland gebonden is aan internationale verdragen en rechtelijke uitspraken.
“Compleet gelul”, zegt Van der Plas als ze aankomt bij een bijeenkomst van haar partij in Colmschate bij Deventer. “Alles kan veranderd, als je maar wil.”
https://nos.nl/collectie/13923/liveblog/2467601-groenlinks-en-pvda-willen-dat-coalitie-linksom-gaat-bbb-grootste-in-zes-provincies
LikeLike
Mijn reactie op FB op iemand die meent dat de overwinning van ‘de groentjes’ rampzalig was geweest:
Het merendeel van de opbrengst van de Nederlandse vee- en landbouwsector wordt geëxporteerd. Ter waarde van meer dan 100 miljard euro. Aangejaagd door de multinationals van de agro-industrie.
Nederland is hiermee de tweede landbouwexporteur ter wereld. Dat kunnen het Nederlandse natuur en milieu niet aan. Nederland is toch een betrekkelijk klein en dichtbevolkt land.
Ook als de veestapel in 2030 wordt gehalveerd komt de voedselvoorziening voor de binnenlandse markt niet in gevaar.
Mijn voorkeur gaat uit naar de bescherming van natuur en milieu, én naar een levensvatbare, meer duurzame Nederlandse landbouwsector die past bij de maat van Nederland. Het is naar mijn idee goed dat groene partijen en instellingen daar op wijzen, en politiek druk blijven zetten.
LikeLike
En in vervolg op die aardige FB-discussie over het aspect dat Nederland de op één na grootste landbouwexporteur ter wereld is:
Vraag is hoeveel van de winst bij de boeren of bij de agro-industrie terechtkomt. De laatsten zullen moeten inleveren omdat de Nederlandse natuur het niet langer aankan.
In de economie groeien of krimpen sectoren. Nederland moet een duurzaam industriebeleid ontwikkelen waarbij niet breed wordt ingezet op groei en ondersteuning, maar specifieke sectoren worden gestimuleerd. Zoals de maritieme industrie, de hightechsector zoals ASML of de maaksector. En ook de kennis over de landbouw.
Bedenk dat Nederland nog in de 20ste eeuw een landbouwland was. Dat was ooit.
Het debat zou erover moeten gaan welke grootte van de landbouwsector past bij Nederland. Nu wordt alles teruggebracht tot in de klem zittende boeren. Dat is het microniveau van een breder verhaal dat nog steeds niet goed verteld wordt.
LikeLike