Bij gebrek aan beter zegt het CDA: ‘Tijd voor Samen’

De demografische ontwikkeling van de ontkerkelijking werkt tegen de christelijke partijen in. Hun achterban wordt elk jaar met 1 tot 2% kleiner. In de politieke barometer van 2 maart 2023 hebben CDA, CU en SGP samen nog 11,4%. Dat was bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer van maart 2021 nog 15%. Vooral CDA lijkt een afstraffing te krijgen bij de Provinciale verkiezingen van 15 maart 2023.

Behalve de ontkerkelijking die een doorgaande lijn naar beneden is, heeft het CDA last van drie factoren. 1) Het uit de partij stappen van het populaire kamerlid Pieter Omtzigt en het stikstofdossier waar vooral de top van het CDA wankelmoedig in heeft geopereerd. 2) De partij had zich gecommitteerd aan het kabinetsbesluit om de stikstofuitstoot te halveren, maar kwam daar op terug. En op dat terugkomen kwam het ook weer terug. De kiezer kon het niet meer volgen. 3) Wobke Hoekstra is een goede manager, maar geen warme, inspirerende partijleider.

Dat het CDA als centrum-rechtse partij op zoek is naar een identiteit, maar die nog steeds niet gevonden is, blijkt uit bovenstaand campagnefilmpje. Het lijkt door de nietszeggendheid eerder op een parodie van zo’n filmpje. Maar er wordt nu eenmaal verwacht dat het gemaakt wordt. Een reactie bij het filmpje zegt: ‘Wat zijn dit allemaal voor opendeuren zeg. Het gaat werkelijk nergens over’.

CDA is niet langer een volkspartij. Zoals de PvdA dat niet meer is en de VVD na Rutte dat naar verwachting ook niet meer zal zijn. De doorbraak naar de grote steden is mislukt en op het platteland dreigt BBB met haar focus op het stikstofdossier CDA-kiezers weg te kapen. Het gezegde luidt dat wie geknipt wordt, stil moet zitten. Dat overkomt nu het CDA.

Het CDA heeft op dit moment alle seinen tegen. Dat zal onherroepelijk tot verlies leiden bij de Provinciale verkiezingen van 15 maart 2023. Voor het kabinet en de Tweede Kamer heeft dat geen gevolgen. Dat geeft het CDA tijdwinst om zich te bezinnen.

Als het kabinet Rutte-Kaag niet voortijdig valt heeft het CDA nog tot 2025 om een nieuwe start te maken. Met een nieuwe partijleider, een nieuwe programma en wellicht een nieuwe koers naar het centrum en een nieuwe identiteit en zingeving. En met campagnefilmpjes die ergens over gaan en niet langer een parodie op zo’n filmpje zijn.
Een gedachte over “Bij gebrek aan beter zegt het CDA: ‘Tijd voor Samen’

  1. De voorspelling voor de PvdA klopt denk ik wel aardig. De arbeider van vroeger is nu een ZZP’er, flexwerker of arbeidsmigrant. Voor geen van deze groepen heef de partij ook maar iets te bieden. Voor het CDA klopt het ook wel aardig. Als mensen niet meer in God en zijn kerken geloven waarom zou je dan nog CDA stemmen. Maar voor de VVD maak ik toch een uitzondering. Het is de Partij van de goed en dubbel verdienenden huizenbezitter en automobilist en als zodanig zal het nog wel een tijd blijven. Ook zonder Rutte zullen ze het wel redden. Maar het is wel een Randstedelijk gebeuren aan het worden. Alleen dat deel van het land gaat het echt goed mee. De rest heeft moeite om mee te komen. Misschien dat dit wel de kern zal worden van een volgend kabinet; Hoe houden we de boel bij elkaar? Er heerst in de regio een sterk gevoel er niet meer bij te horen en buiten te worden gesloten en dat is niet goed. Het geeft ruimte voor politieke charlatans die kenmerkend zijn voor populistisch rechts. Vandaag is het de BBB, daarvoor was her het FVD en daarvoor de PVV. Er is steeds een charlatan die de show steelt en doet alsof men antwoorden heeft op aan zich best wel reële problemen. Het is te makkelijk om de verontwaardiging van de provinciaal af te doen met een soort van Calimero gevoel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.