Een jaar na 24 februari 2022: Terugblikken op Russisch – Oekraïense oorlog

Ali Velshi beredeneert dat president Trump tussen 2017 en 2021 de kans voor president Poetin creëerde om Oekraïne onder druk te zetten. Publiekelijk zei Trump in Helsinki in juli 2018 dat hij Poetin meer vertrouwde dan Amerikaanse inlichtingendiensten. Trump vertraagde het leveren van de antitankraket Javelin ondanks brede steun daarvoor in de Senaat, zodat Oekraïne zich niet kon verdedigen tegen Russische tanks die ook toen al Oekraïense appartementengebouwen kapotschoten. Uiteindelijk stond Trump in 2018 toe de Javelins aan Oekraïne te leveren.

Een Amerikaans MSNBC-perspectief van Velshi mist de toenmalige terughoudende, om niet te zeggen naïeve houding van West-Europese landen als Duitsland die wellicht Poetins bedoelingen begrepen om met energie en atoomwapens Europa te bedreigen, maar daar uit economisch gewin, labbekakkerigheid en angst niet naar handelden. Hoe krom en incompetent Trump toen ook handelde door de positie van Joe Biden en zijn zoon Hunter als voorwaarde voor levering van de Javelins te stellen, uiteindelijk was het wel de VS die vertraagd leverde. En West-Europa niet.

Komende week is het op 24 februari een jaar geleden dat de troepen van de Russische Federatie met een grootschalige invasie een nieuw hoofdstuk schreven in de Russisch – Oekraïense oorlog die in 2014 begon met de inname van de Krim en delen van Oost-Oekraïne door Russische troepen.

Die invasie is een militaire mislukking door incompetent handelen van de Russische krijgsmacht, de goede tegenstand van de Oekraïense krijgsmacht en de onmogelijkheid om zo’n groot land als Oekraïne met een strijdbare, trotse bevolking die zich verenigt tegen de buitenlandse agressor onder controle te krijgen. Laat staan voor langere tijd onder controle te houden.

Poetin mikte op de omverwerping in Kyiv van de regering Zelensky, maar dat mislukte omdat Oekraïense en Amerikaanse inlichtingendiensten tijdig van de plannen om Zelensky te vermoorden op de hoogte waren zodat het Oekraïense leger er op kon anticiperen. Feitelijk was Poetins invasie na drie dagen al mislukt. Zelfs als de Russische krijgsmacht professioneler in Oekraïne had geopereerd dan het afgelopen jaar deed, dan nog was de invasie mislukt.

Het is vaker gezegd dat Poetin weinig strategisch inzicht heeft en mede om publicitaire binnenlandse redenen tactische voordeeltjes zoekt die voor zijn land op de langere termijn strategisch averechts uitpakken. Poetin denkt uitsluitend op de korte termijn. Hij mag dan een geslepen, wereldwijze KGB’er zijn, maar als staatsman heeft hij zich niet bewezen. Hij hangt aan de macht en de ontwikkeling van zijn land of het welzijn van andere landen is daaraan ondergeschikt.

Dat is de mentaliteit van de maffia met als enig verschil dat die liefst onzichtbaar opereert om zomin mogelijk op te vallen, terwijl Poetin het omgekeerde doet en zijn misdaden publicitair uitvergroot. Dat doet hij om zijn bevolking onder de duim te houden en het Westen te intimideren. Maar dat laatste lukt steeds minder omdat de Russische krijgsmacht niet geloofwaardig opereert in Oekraïne en Russische wapens tekortschieten tegenover westerse wapens.

Poetin mobiliseert zowel slecht geoefende mobiks die kanonnenvoer in Oekraïne zijn als westerse landen die wakker zijn geworden en beseffen dat het gevaar van een agressieve Poetin die liegt en zich niet aan de regels van de internationale rechtsorde houdt ook hen raakt, zijn afgekickt van goedkoop Russisch gas en olie, en nog steeds met de voet op de rem Oekraïne militair steunen omdat ze in hun achterhoofd bang zijn voor Poetins dreiging met atoomwapens.

Omdat het een jaar geleden is dat de krijgsmacht van de Russische Federatie grootschalig Oekraïne binnenviel zijn er vele documentaires gemaakt om daar bij stil te staan. Vooral de Britse en Duitse publieke omroep en het Frans-Duitse ARTE besteden er aandacht aan.

Ze kiezen verschillende invalshoeken, zoals de macht van Gazprom en energie als Russisch wapen, de internationale diplomatie tussen het Westen en Poetin (inclusief de Europese machteloosheid), de schaduwmacht van de Wagner Groep, de propaganda en de informatie-oorlog, het menselijk lijden van de Oekraïense bevolking, de komende heropbouw van Oekraïne en de volkenrechtelijke complicaties om Poetin en zijn medestanders voor oorlogsmisdaden ter verantwoording te roepen.

En de voorgeschiedenis met Trump die Poetin het idee gaf dat het Westen net als in 2014 Oekraïne in de steek zou laten. in 2014 was het trouwens president Obama die Oekraïne liet vallen. Dat gebeurde in 2022 niet. Hoewel aarzelend kwam het Westen Oekraïne te hulp.

Of dat komt omdat Poetin door zijn herhaalde leugens in het Westen zijn geloofwaardigheid en mojo heeft verloren en de afschrikking van de Russische krijgsmacht is uitgewerkt door de slechte resultaten op het slagveld is onduidelijk. Om dat allemaal te begrijpen en de vele losse eindjes met elkaar te verbinden staan we stil bij de Russisch – Oekraïense oorlog die de wereld op zijn kop heeft gezet.

5 gedachten over “Een jaar na 24 februari 2022: Terugblikken op Russisch – Oekraïense oorlog

 1. Wie is poetin, volgens mij zit u hier beetje de nos en consorten na te praten. Voorlopig hebben die Amerikanen nordstream 1 en 2 opgeblazen, de krim is via referendum tot Rusland gaan behoren. Het is Amerika dat Europa naar de kloten helpt.
  https://m.kla.tv/nl/Poetin/7535

  Like

 2. @boorzalf
  Als u argumenten hebt, dan hoor ik ze graag. Vooralsnog ontbreken ze. Ik ga graag met u dieper in op de Rusland-politiek van allerlei landen, de Russisch-Oekraïense oorlog en de stand van de democratie en rechtsstaat van de Russische Federatie. Want daar valt veel over te zeggen.

  Het lijkt er vooral op dat u Klagemauer napraat. Uit uw korte reactie blijkt dat u de desinformatie van het Kremlin na-aapt. Over Klagemauer-TV van Ivo Sasek schreef ik in 2017 en 2019 een commentaar, waaronder het volgende:

  Waarom duldt YouTube nog steeds nepnieuws van Klagemauer TV?

  U beweert dat de VS de gaspijplijnen Nordstream I en II heeft gesaboteerd. Dat is tot nu toe niet aangetoond. De beweringen van journalist Seymour Hersh dat de VS de gaspijplijnen heeft opgeblazen zijn inmiddels weerlegd. Het Kremlin is er een meester in om zich miskend voelende of uitgerangeerde opinieleiders een tweede kans te geven als spreekbuis van Poetin.

  In het napraten zit u ook fout over het zogenaamde Krim-referendum van 2014. Dat werd in een niet-bindende resolutie met meerderheid van stemmen in de Algemene Vergadering van de VN als ongeldig gekwalificeerd, Dat referendum was gemanipuleerd. Zie mijn commentaar uit 2014:
  https://wordpress.com/post/georgeknightlang.wordpress.com/54458

  Het is de Russische Federatie dat de EU probeert te ondermijnen. Door inmenging in de publieke opinie en verkiezingen, en een agressieve politiek die gaat tot het bedreigen van Oost-Europese landen. EU moet proberen sterk en autarkisch te zijn. Want inderdaad op een Trumpiaanse VS die zich ondergeschikt maakt aan Poetin kan Europa niet vertrouwen.

  De Maidan-opstand in Kyiv in 2014 werd vooral gevoed door de onvrede over de toentertijd zittende president Janoekovitsj. In november 2013 weigerde hij op het laatste moment zijn handtekening te zetten onder een uitonderhandeld verdrag met de EU. Kort daarvoor was hij door Poetin in Moskou gechanteerd om die handtekening niet te zetten.

  De EU was verontwaardigd en de Oekraïense oppositie woedend. Die laatsten wilden hun eigen land opbouwen en niet langer onderhorig zijn aan de Russische Federatie. Met corruptie, gebrekkige democratie en te machtige oligarchen.

  Oekraïense burgers gingen eind 2013 en begin 2014 massaal de straat op om te demonstreren tegen het oude bewind van Janoekovitsj van wie ze vonden dat hij het belang van hun land niet diende. De president deed concessies aan de demonstranten, maar de geest van de opstand was al uit de fles.

  Dus Janoekovitsj heeft door zijn ondergeschiktheid aan Poetin de Maidan-opstand aangewakkerd. Dat was niet volgens zijn mandaat als president om het belang van Oekraïne te dienen. Hij diende het belang van de Russische Federatie en dat werd door een meerderheid van de Oekraïense bevolking in 2014 niet meer gepikt. Vandaar dat ze in opstand kwamen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.