Schrijver Pim Lammers geeft na intimidatie en bedreigingen op sociale media opdracht van CPNB terug voor gedicht kinderboekenweek

Schermafbeelding van deel artikelDichter Kinderboekenweek Pim Lammers trekt zich terug na doodsbedreigingen‘ in het AD, 4 februari 2023.

Cancelcultuur bedreigt de open samenleving. En de tolerantie om iemand een andere mening te gunnen. Studenten, burgers en buitenlui eisen een ‘veilige omgeving’ waar ze niet met voor hen onwelgevallige meningen worden geconfronteerd. Dat is de nieuwe apartheid. De paradox is echter dat degene die vanwege een mening aangevallen wordt in een onveilige situatie belandt.

Kunstenaars, opinieleiders en journalisten worden vanwege hun mening aangevallen, belasterd, uitgesloten en met de dood bedreigd. Om een mening. Soms verliezen ze daarom hun baan, een opdracht of worden uit een organisatie gegooid. 

Het overkwam schrijver Pim Lammers. Hij was door het CPNB aangezocht om het gedicht van de Kinderboekenweek te schrijven. Volgens critici die zich heftig roerden op sociale media zou hij een foute mening hebben. Die afweek van de hunne. Ze gingen flink tekeer, Lammers hield het vanwege de bedreigingen voor gezien en gaf zijn opdracht aan het CPNB terug. Hij heeft wel aangifte gedaan.

Schermafbeelding van deel artikelOphef over keuze schrijver Kinderboekenweekgedicht: ‘Het is een viezerik‘ in Hart van Nederland, 3 februari 2023.

Sommige media gingen er de laatste dagen gretig in mee en wakkerden het vuurtje van de malcontenten aan. Zo had Hart van Nederland op 3 februari 2023 de tendentieuze kop ‘Ophef over keuze schrijver Kinderboekenweekgedicht: ‘Het is een viezerik‘.

Tegen zo’n campagne kan een individu zich lastig verdedigen. De kritiek leek te zijn gebaseerd op Lammers’ verhaal De Trainer dat hij in 2015 voor volwassenen had geschreven. Dat leverde hem bij de critici de kwalificatie pedo of pedofiel op. Het CPNB liet volgens Hart van Nederland weten dat het ‘zeer bewust‘ voor Lammers had gekozen.

Schermafbeelding van deel petitie die inmiddels verwijderd is door de petitionaris.

Hoe ver de volkswoede gaat maakte de petitie ‘Geef geen podium aan schrijver Pim Lammers‘ van Nicole Muijsson duidelijk. Het wordt ‘verwerpelijk‘ genoemd dat Lammers dit jaar het kinderboekenweekgedicht mag schrijven ‘vanwege de thema’s in zijn werk‘. Muijsson verzoekt om ‘Pim Lammers géén podium te geven!‘. Cancelcultuur dus.

In een volwassen maatschappij met volwassen, democratische burgers mag men kritiek hebben op het werk van kunstenaars. Maar ze vanwege een afwijkende mening buiten de samenleving plaatsen door een aanval op hun integriteit, persoon en zelfs leven is absurd. Het geeft aan welke kant op dit moment de morele pendule uitslaat: in de richting van herstel van christelijke ethiek. Die overigens selectief wordt toegepast.

Is wat Pim Lammers overkomt typerend voor Nederland anno 2023? Een land met veel korte lontjes, kleinburgerlijke meningen, geprikkeldheid en heibel. Ofschoon een minderheid zich roert lijkt het veel door het multiplier-effect van de sociale media.

Het zijn barre tijden voor kunstenaars die volgens sommigen niet meer mogen zijn wat ze zijn. Dat brengt de volkswoede van een luidruchtige minderheid teweeg. De verwijzing naar het begrip ‘pedofiel‘ is blijkbaar al voldoende om iemand uit te sluiten.

Waar zijn de tegenkrachten om dit gebrek aan nuance in te dammen? Heeft het CPNB afgelopen week Pim Lammers voldoende in bescherming genomen? Dat zijn de vragen die deze kwestie oproepen. In welk Nederland willen we leven? Dat van de schreeuwlelijken?

6 gedachten over “Schrijver Pim Lammers geeft na intimidatie en bedreigingen op sociale media opdracht van CPNB terug voor gedicht kinderboekenweek

 1. Gezin in Gevaar (een campagne van de conservatief-christelijke Stichting Civitas Christiana) zegt:

  Het gedicht van de Kinderboekenweek wordt dit jaar geschreven door Pim Lammers. Deze lhbt-activist is auteur van het verhaal Trainer, waarin een volwassen voetbaltrainer seksuele handelingen verricht bij een jongen van 12.

  In toon en woordkeuze wordt duidelijk dat dit een prachtig iets is. De ultieme fantasie van pedofielen is uit de pen van Pim Lammers gevloeid.

  Het is zo walgelijk en expliciet seksueel, dat we er niet uit kunnen citeren. Het pedofiele karakter van Lammers’ verhaal is boven elke twijfel verheven.

  Ook in andere gedichten en verhalen seksualiseert Lammers kinderen. Hier tekent zich een patroon af van aanhoudend pedofiel activisme.

  Het is volstrekt onacceptabel dat een pedofilie-activist voor de Kinderboekenweek schrijft. Lammers moet verre van kinderen blijven. Daarom roepen we de CPNB, organisator van de Kinderboekenweek, op géén podium aan Pim Lammers te geven!
  https://geziningevaar.nl/petities/teken/kinderboekenweek-geef-géén-podium-aan-pedofilie-schrijver-pim-lammers

  Like

 2. “De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan”, zegt Lammers, die uit Groningen komt, maar nu in Utrecht woont. “De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken.” Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek ‘Het lammetje dat een varken is’.
  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3536620/utrechtse-dichter-kinderboekenweek-trekt-zich-terug-na-doodsbedreigingen

  Like

 3. Groothuis vult aan: “Ik vind dat als je je zorgen over bepaalde teksten maakt, je je met de schrijver in verbinding moet stellen. Maar ga niet los op social media en zomaar iemand cancellen. Ook bekende Nederlanders deden mee aan de hetze. Mensen die zelf notabene met kinderen werken. Tsja, ik begrijp dat niet.”
  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3536828/utrechtse-schrijvers-steunen-met-de-dood-bedreigde-pim-lammers-het-is-een-heksenjacht

  Like

 4. De Utrechtse schrijver Pim Lammers zegt dat hij momenteel voorzichtiger is met ‘elke zin’ die hij schrijft. Eerder dit jaar ontving hij talloze doodsbedreigingen vanwege een verhaal over een relatie tussen een tienerjongen en een trainer dat Lammers in 2015 schreef. De schrijver zei vrijdagavond tegen Nieuwsuur dat zinnen uit hun context kunnen worden gerukt en vervolgens als wapen ingezet kunnen worden.
  https://www.duic.nl/cultuur/utrechter-pim-lammers-schrijft-voorzichtiger-na-alle-doodsbedreigingen/

  Like

 5. Er zijn parallellen te trekken tussen de haatcampagne tegen Lammers en de hetze tegen Rutgers. Een organisatie die in beide campagnes een opvallende stem heeft is de stichting Gezin in Gevaar, onderdeel van het conservatief-katholieke Civitas Christiana, een stichting die zegt te vechten ‘voor de overwinning van de christelijke tradities, het gezin en de vrijheid van Nederland’. Zij keren zich al langer tegen thema’s als abortus, klimaatmaatregelen en asielbeleid. Gezin in Gevaar startte een petitie omdat Lammers een “pedofilieschrijver” zou zijn.
  https://pointer.kro-ncrv.nl/hoe-misinformatie-de-online-haatmachine-tegen-de-week-van-de-lentekriebels-op-gang-trok?fbclid=IwAR32ufN5BuVLOJg-8e1a_n_TpuiFFr0hPwqq0oje_6Tis9QniivAtAxUKp8

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.