Is de verbranding van een koran door een rechts-extremist sabotage om de toetreding van Zweden tot de NAVO te dwarsbomen?

Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat in op de verbranding van een koran in Zweden door een Deens-Zweedse rechts-extremist en de relatie tussen landen en kandidaat-landen binnen de NAVO. Zweden en Finland hebben gezien de Russische dreiging in 2022 gezegd toe te willen treden tot de NAVO, maar de Turkse president Erdogan houdt de toetreding van Zweden tegen. Telkens komt hij met nieuwe bezwaren.

Price wijst erop dat de verbranding van een koran voor de Turkse ambassade in Zweden door de rechts-extremistische Rasmus Paludan weerzinwekkend en weinig respectvol is.

Paludan geeft met zijn daad Erdogan en de Russen munitie om hun pijlen te richten op Europa en de NAVO. Dat roept de vraag op in wiens belang Paludan handelt. Was het bewuste sabotage van Paludan om met zijn verbranding de toetreding tot de NAVO van Zweden te bemoeilijken? Vooralsnog zijn daar geen aanwijzingen voor. Maar het is niet onmogelijk dat dit naast zijn islamhaat Paludans streven is.

Europese rechts-extremisten werden altijd ondersteund door het Kremlin om verdeeldheid te zaaien binnen de EU. Maar sinds de grootschalige invasie van Oekraïne en het buitensporig gebruik van geweld door de Russische Federatie tegen de Oekraïense burgerbevolking hebben rechts-extremisten afstand van het Kremlin genomen.

De cultuuroorlog over verbrande korans of vermeend respectloze beweringen over de islam is een afleiding voor de slechte sociaal-economische situatie in landen als Turkije of de Russische Federatie. Daarom is een in Europa publiekelijk verbrande koran een zegen voor een onder druk staande economisch zwak opererende autoritaire leider.

De verbrande koran dient voor Erdogan om op een tamelijk goedkope manier kiezers aan zich te binden. Op 14 mei 2023 zijn er verkiezingen voor parlement én Turkse presidentschap. De populairiteit van Erdogan staat onder druk door de slechte economische situatie en de gierende inflatie. De populaire burgemeester van Istanbul Ekrem İmamoğlu is een mogelijke presidentskandidaat van de oppositie. Hij kan een geduchte concurrent van Erdogan zijn, maar Erdogan probeert hem door rechtszaken uit te sluiten. Daar loopt nog een beroep tegen van İmamoğlu.

De pro-Poetin Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov veroordeelt de verbranding van de koran, maar gaat verder als hij zegt dat die geïnitieerd en betaald zou zijn door de Zweedse autoriteiten.

Dat is een onbewezen, maar op het eerste gezicht niet geheel onlogische bewering omdat de rechts-extremistische Zweden Democraten van Jimmie Åkesson gedoogpartner van de huidige Zweedse regering zijn. Net als Paludan wil Åkesson de EU ondermijnen, maar bij nader inzien klopt Kadyrov’s bewering niet omdat de Zweden Democraten sinds 2022 voor toetreding van Zweden tot de NAVO zijn.

De verbranding van de koran door Paludan voedt Kadyrov in zijn verwijt dat in Europa en de NAVO Satanisten aan de macht zijn. Het vervangt eerdere Russische verwijten over neo-nazi’s, pedofielen en anti-christelijke types die de cultuuroorlog tegen het Westen voedden. Niets is zo veranderlijk als een vijandbeeld dat steeds moet worden geactualiseerd als andere vijandbeelden als te ongeloofwaardig zijn ontmaskerd.

Een gedachte over “Is de verbranding van een koran door een rechts-extremist sabotage om de toetreding van Zweden tot de NAVO te dwarsbomen?

 1. Het verbranden van de koran voor de Turkse ambassade werd georganiseerd door journalist Chang Frick die heeft samengewerkt met Russische staatsmedia en een journalist van het extreemrechtse Exakt24-media. Het was hun idee en niet dat van Paludan. Frick heeft de boete van 320 kronen voor Paludan betaald.

  Dit toont aan dat het een operatie was waar de Russische Federatie op enigerlei wijze bij betrokken is. Ofwel een bewuste poging tot sabotage van de toetreding van Zweden tot de NAVO door extreem-rechts en een aan het Kremlin gelieerde journalist.

  Vertaling via Google Translate van een artikel in de Finse krant Helsingin Sanomat: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009349977.html?share=0bab3909bc500b76ecdf5d9dbdc28da6

  De presentator die de koranbrander assisteerde werkte eerder samen met een Russische propagandazender

  De Zweedse journalist die de protestvergoeding van Rasmus Paludan betaalde, heeft samengewerkt met het Russische staatskanaal Ruptly. De leverancier zegt dat de samenwerking in 2014 is beëindigd.

  Stockholm

  In ZWEDEN kreeg de Deens-Zweedse politicus Rasmus Paludan, die de Koran verbrandde, bij het uiten van zijn mening hulp van de Zweedse journalist Chang Frick, die ook samenwerkte met een dochteronderneming van de Russische propagandazender RT.

  Dinsdag vertelde Paludan aan de Zweedse krant Dagens Nyheter dat het verbranden van de Koran in Zweden niet zijn idee was. Hij beweert dat de suggestie om naar Zweden te reizen en het heilige boek van de moslims te verbranden afkomstig was van Frick en een journalist die voor de extreemrechtse Exakt24-media werkt.

  “Een van hen,” vertelde Paludan aan DN.

  “Het was hun idee om de Koran te verbranden voor de Turkse ambassade.”

  Volgens Paludan kreeg hij ook hulp van Frick met de betaling die nodig was om de vergunningaanvraag van de demonstratie bij de politie af te handelen. Frick bevestigde aan Dagens Nyheter dat hij de betreffende vergoeding had betaald.

  Frick vertelt echter aan het roddelblad Expressen dat hij niet van tevoren wist dat Paludan de Koran zou verbranden. Volgens Frick probeerde hij te “hinken” dat Paludan iets anders kon doen in plaats van de koran te verbranden.

  “Persoonlijk zou ik niemand aanmoedigen om religieuze geschriften te verbranden of het zelf te doen”, vertelde Frick aan Expressen.

  Volgens hem wilde hij zijn steun geven “tegen Turkije, niet om moslims te ergeren”.

  Paludan, die tegen de islam is, staat juist bekend om het verbranden van korans.

  Lees meer: ​​De persoon die de Koran verbrandde kreeg het idee van het communicatiekanaal van de Zweedse Democraten – de partij ontkent het verband

  CHANG Frick, 39, is de hoofdredacteur van de online publicatie Nyheter Idag. Daarnaast werkt hij als presentator van het online kanaal Riks van de Zweedse Democraten.

  De Zweedse Democraten hebben gezegd dat de partij niets te maken heeft met de demonstratie van Paludan. De Zweedse Democraten zijn de grootste steunpartij van de regering, en de banden van de partij met Frick hebben nu wrijving veroorzaakt in de regering, zeggen bronnen bij DN.

  Frick werkte ook als freelance journalist voor een dochteronderneming van de Russische propagandazender Russia Today. In een tekst die in 2014 op de pagina’s van zijn eigen tijdschrift werd gepubliceerd, zegt Frick het volgende:

  “Ik ben ook een stringer (freelancer met terugkerende taken) voor RT’s dochteronderneming Ruptly. We kopen ook videoclips van hen. Je zou kunnen zeggen dat we een beetje samenwerken.”

  Frick heeft benadrukt dat hij niet voor RT heeft gewerkt, maar als freelance journalist video’s aan de media heeft verkocht, zoals hij ook aan Zweedse media heeft verkocht.

  De Russische onafhankelijke media The Insider, opererend vanuit LETLAND, publiceerde dinsdagavond een interview met Frick.

  Daarin bevestigt Frick dat hij de protestvergoeding van Paludan heeft betaald.

  De Insider zegt dat Frick in het verleden meerdere reizen naar Moskou heeft gemaakt en heeft deelgenomen aan de programma’s van de Russische propagandamedia. Frick ontkent dat hij onder leiding van Moskou werkte.

  In het interview zegt Frick dat hij sinds 2014 niet meer met het RT-kanaal heeft gewerkt en na 2014 de activiteiten van Rusland niet meer heeft ondersteund. Hij zegt nu dat hij Oekraïense vluchtelingen helpt, met Oekraïners werkt en geld voor hen inzamelt.

  Frick heeft in het verleden ook zijn Russische connecties ontkend. In 2019 verscheen hij in een artikel in The New York Times, waar hij vertelde over zijn Russische vriendin en het feit dat hij ervan werd beschuldigd een Russische spion te zijn in Zweden.

  “Dit is mijn echte baas. Het is Poetin”, grapte hij volgens de krant.

  In het verhaal zegt Frick dat hij als journalist schrijft over “problemen veroorzaakt door immigranten”. Hij zei dat hij geen bevelen aanneemt van de Zweedse Democraten of het Kremlin, ook al is zijn berichtgeving naar hun zin.

  Nadat het verhaal was gepubliceerd, ging Frick naar Twitter om The New York Times te beschuldigen van een verkeerde voorstelling van zaken. In zijn tweet zegt Frick dat hij nooit voor RT heeft gewerkt, zoals de krant beweerde, maar dat RT de klant van Frick is geweest.

  FRICK gaf dinsdagavond ook commentaar op het verbranden van de Koran op het nieuws van de Zweedse SVT. Hij gelooft niet dat hij een rol heeft gespeeld bij het verpesten van de NAVO-kansen van Zweden.

  “Als ik de aanvraag vernietig door administratiekosten van 320 kronen te betalen, dan heeft de aanvraag echt op een wankele basis gestaan”, zei hij.

  Frick reageerde niet op het verzoek van HS om een ​​interview.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.