
De foto’s van de Franse ontdekkingsreiziger en fotograaf André Salles (1860-1929) in de collectie van de Bibliothèque nationale de France zijn prachtig. Ze geven een beeld van de laat 19de en vroeg 20ste eeuwse samenleving. Inclusief koloniale verhoudingen.
Op de bovenste foto zien we twee witte kinderen uit het oude adelijke Nederlandse geslacht Weerts de Landas Wyborgh met hun Javaanse baboe op de Franse pakketboot Oxus die een lijndienst onderhoudt vanaf Marseille naar het Verre Oosten op weg naar Batavia. Waarschijnlijk is vice-admiraal Jacques Henri Leonard Jean Sweerts de Landas Wyborgh de vader van de kinderen. Tot maart 1895 was hij adjudant van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.
Beelden vertellen meer dan 1000 woorden: de zelfverzekerde kinderen en de gedienstige baboe.
Salles heeft veel foto’s gemaakt van het Franse indochina en de Antillen. Op de onderste foto wandelen op Martinique witte dames in het zwart en zwarte dames in het wit. Culturele toe-eigening kent geen grenzen.

Pingback: FIRMIN ANDRÉ SALLES 1 | MUIZENEST
Reactie bij pingback van muizenest.nl die geen mogelijkheid heeft om te reageren. Daarom hier:
Ik vind je typering van mijn blog waar je je op baseert onterecht en niet goed onderbouwd. Zo kun je volgens mij niet redeneren.
In het voorbeeld van de foto van het kerkplein op Martinique gaat het in mijn ogen wel degelijk om kolonialisme. Denk alleen maar aan de expansie in de 19de en 20ste eeuw van het Franse kolonialisme dat hand in hand ging met het katholicisme. Dat is de context die overstijgend is aan een opmerking over huidskleur.
Het samengaan van hard (militair, politiek, economisch) en zacht (cultureel, religie, taal) imperialisme kenmerkt het Europees kolonialisme. Dat komt hier tot uiting. De prekoloniale cultuur wordt verdrongen.
Waarom je het begrip ‘koloniale zelfhaat’ noemt en wie je dat verwijt is me een raadsel. Ik heb er in elk geval geen last van.
Het is jammer en oneerlijk voor mijn betoog dat je de foto van de twee kinderen met baboe buiten beschouwing laat. Als dat niet het fotograferen van een koloniale verhouding is, dan weet ik niet wat dat wel is.
LikeLike