Cadzand door de ogen van Aart Klein (1957-1962)

Een tent plus auto in het Cadzandse natuurgebied Het Zwin. De auto lijkt een Ford Taunus ofwel Weltkugeltaunus 1952. Is deze Duitse auto een aanwijzing voor de herkomst van de wilde kampeerders met hun Wirtschaftswunder? Ze reizen de wereld rond, om te beginnen naar de Noordzee.

Het treft het registrerende oog van fotograaf Aart Klein. Wat doen die eenzame tent en auto daar, lijkt de foto te zeggen. Ze zijn iets nieuws. Ze vallen op. De schoonheidspukkel lijkt de ongereptheid alleen maar te accentueren.

De verandering wordt opgemerkt. Het is niet goed of slecht, maar gewoon wat het is, er zijn andere tijden op til. De titel van de foto is ‘Duinen in natuurgebied bij Cadzand (1957-1962)’. Dat is een neutrale titel die de kijker niet wil sturen.

Wie weet hoe het toen was en hoe het nu is, kan niet anders dan verschillen zien. De foto zet een stip op de horizon van de recente geschiedenis.

Cadzand veranderde aan het eind van de jaren 1950 geleidelijk van een boerendorp in een dorp dat zich ging richten op het lucratieve, opkomende toerisme. Dat is de loop van de geschiedenis. De foto kan in onze ogen moeilijk een neutraal oordeel geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.