Laat klimaatactivisten die zich vastlijmen zitten. Het geval Gianluca Grimalda

Een tactiek van musea of bedrijven die worden overvallen door activisten die zich vastlijmen is om ze vast te laten zitten. Dat gebeurde op 19 oktober 2022 in het Porsche paviljoen in Autostadt in het Duitse Wolfsburg. Een onderdeel van het Volkswagen-concern. Sommige activisten gingen ook in hongerstaking.

Voor de activist en wetenschapper Gianluca Grimalda liep het slecht af. Hij doet verslag op Twitter. Na zo’n 24 uur zwollen zijn handen op, werd hij door dokters losgemaakt en naar het ziekenhuis gebracht. Men vreesde voor levensbedreigende bloedproppen. Na 42 uur werd de actie beëindigd toen Volkswagen de hulp van de politie inriep om de activisten te verwijderen.

Intrigerend is wat er in de tweede tweet van de reeks staat die Grimalda verwijderde. Waarom werd die tweet als enige van de reeks verwijderd? Uit een verslag van Sky News vol leedvermaak over de actie blijkt uit een schermafbeelding wat de inhoud van de tweet is:

Activisten zijn ook maar mensen die moeten poepen en pissen. En het graag aangenaam warm hebben. Het is begrijpelijk dat activisten die kant van zichzelf liever uit de publiciteit houden. Uit hun eigen publiciteit wel te verstaan.

2 gedachten over “Laat klimaatactivisten die zich vastlijmen zitten. Het geval Gianluca Grimalda

 1. Van de Nederlandse musea tekenden alleen het Groninger Museum en het Centraal Museum in Utrecht de internationale verklaring. De branchevereniging voor musea liet vorige maand al weten ‘bezorgd’ te zijn over de acties. ‘We snappen dat klimaatactivisten actie willen voeren, maar we zijn tegen deze methode omdat er grote schade kan ontstaan,’ stelden de Nederlandse musea toen. Kort daarna werd het Meisje met de parel in het Mauritshuis belaagd.
  https://www.parool.nl/kunst-media/internationale-museumdirecteuren-vragen-klimaatactivisten-te-stoppen~b96b219d/

  Like

 2. Eigen reactie:

  Mobiliteit van de toekomst is niet zoals velen het zich nu voorstellen. Zeker geen diapositief van zoals het nu is. Wetenschappers hebben daar enig zicht op, politici en CEO’s van bedrijven nauwelijks. Maar klimaatactivisten evenmin.

  Ze kiezen de kwetsbare museumsector voor hun protest omdat dat publiciteit oplevert. Voor zolang het duurt. Meer zit er niet achter.

  Vraag is of hun eisen een vorm van hedendaags politiek activisme zijn of een relevante wetenschappelijke sprong in de toekomst.

  Vooralsnog duiden de acties en eisen op het eerste. Daar is uiteindelijk niemand mee gediend. De acties kunnen zelfs averechts werken. Als de eisen van de klimaatactivisten blijven steken in dat diapositief en niet loskomen van de huidige politieke en economische situatie, dan beschadigen ze niet alleen kwetsbare musea die zich noodgedwongen moeten omvormen tot een bewapend fort, maar ook de toekomst zelf.

  Ofwel, klimaatactivisten kunnen zinvol druk zetten op de besluitvorming van nu, maar hebben niet het alleenrecht op een oplossing voor de toekomst. Dat zou zelfoverschatting zijn. Anders gezegd, klimaatactivisten moeten samenwerking zoeken met wetenschap, politiek en bedrijfsleven.

  De acties in musea wijzen niet de kant van samenwerking op, maar tonen een door zichzelf benoemde voorhoede die zou begrijpen wat anderen niet begrijpen. De klimaatactivisten opereren tamelijk geïsoleerd en solistisch. Daar kunnen ze niet te lang mee doorgaan. Vergroten van de bewustwording is zinvol, maar geen doel op zichzelf.

  De klimaatactivisten moeten met hun protest dat negatief getoonzet is niet te lang wachten om over te gaan op een positief scenario met blauwdrukken, verkenningen en visie. Om het wetenschappelijke en maatschappelijke debat te voorzien van zinvolle input.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.