Antwoord aan Jelmer en ‘Alpha – Youth NL’ op de vraag of God bestaat

Jelmer of beter gezegd Alpha – Youth NL stelt vragen. Deze christelijke organisatie heeft op YouTube als ondertitel Fun, Faith, Food & Friendship. Deze alliteratie toont hedendaags. Het had ook Family, Father in Heaven, Freedom of Future kunnen zijn. Of wat dan ook.

Elke keuze is mogelijk. En maakt een profiel. Dat bepaalt de eigenheid van een christelijke organisatie die opereert op de drukbezette religieuze markt vol concurrenten.

Jelmer heeft een heleboel vragen. Toevallig stelt hij die aan AlphaYouth NL. Als hij ze hier had gesteld, dan had hij de volgende antwoorden gekregen.

 • Bestaat God? Ja, maar uitsluitend in de gedachten van gelovige mensen. God is een menselijke constructie die daarbuiten niet bestaat. God is geen verticaal, maar een horizontaal verschijnsel. Door mensen gemaakt. De God van Nederland heeft een andere identiteit dan de God van Italië of de God van Egypte. De identiteit van de God hangt nauw samen met de identiteit van de mensen die de God construeren. Dat verschilt per regio en periode.
 • Is er een hemel? Dat is een herhaling van de vorige vraag over het bestaan van God. De hemel bestaat uitsluitend in de gedachten van gelovige mensen. De hemel is een menselijke constructie die daarbuiten niet bestaat.
 • Waar ga je heen na de dood in het algemeen? Dat ligt eraan hoe men of een naaste beschikt over het gestorven lichaam. In Nederland gaan de meeste dode mensen naar de oven of in een kist de aarde in. Wie gelooft in een leven na de dood rekt de houdbaarheidsdatum van het leven oneigenlijk op. Het leven na de dood is een niet inlosbare constructie van kerkvaders en -leiders om gelovigen hoop te geven én gehoorzaam te houden.

Jelmer zegt dat er een klik in zijn hoofd was omgegaan waardoor hij dacht ‘Oké, er moet meer zijn‘. Het is niet duidelijk wat hij hiermee bedoelt. Meer dan wat?

Het beste antwoord is dat mensen in primitieve omstandigheden ooit hebben geprobeerd door de creatie van godsdienst met rituelen de leegte en eindigheid van het leven op afstand te houden. Dat schept en benoemt zin en troost, en geeft geestelijke stabiliteit door verbondenheid in een harde buitenwereld.

De constructie van een God of hemel werkt optimaal als de montage ervan uit het zicht wordt gehouden. Als zelfs wordt ontkend dat het een constructie is. De vragen van Alpha -Youth NL moeten opgevat worden als het verhullen van de menselijke constructie die aan godsdienst ten grondslag ligt. Het stellen van vragen naar het bestaan of ontstaan is een spel van religieuze leiders dat ze spelen om de willekeur van de constructie waar ze deel van uitmaken legitimiteit te geven.

Op het niveau van het dagelijks geloof, gelovigen en een religieuze organisatie bestaan God en hemel. Er hoeft niet verder nagedacht te worden dan dat. Maar op een overkoepelend niveau dat gaat over het ontstaan van godsdienst bestaat God niet als een verschijnsel dat autonoom buiten die door mensen gemaakte constructie bestaat. Er is meer als de gelovige het fundament van het geloof ontkent. Dat meer is in zekere zin minder.

Een gedachte over “Antwoord aan Jelmer en ‘Alpha – Youth NL’ op de vraag of God bestaat

 1. Jelmer heeft een heleboel vragen. Toevallig stelt hij die aan Alpha – Youth NL. Als hij ze aan, ondertekende had gesteld, dan had hij de volgende antwoorden gekregen.

  Ik herken je zoektocht, je twijfel, weerstand en je ongeloof. Zelf had ik een gelovige vader die wekelijks de kerk bezocht en een moeder die zich sterk tegen alles wat met kerk te maken had verzette.

  Ik zat er als kind tussen en wie had er gelijk? Wie moest ik geloven of moest ik überhaupt wel geloven. Ik hing het geloof in een God aan de wilgen en leefde mijn seculiere leven, volgde mijn eigen wijsheid zogezegd.

  Ik studeerde ijverig natuurkunde en genoot ervan, geweldig om de alles omvattende mathematische verbindingen te zien, zulk een ongekende logica vanaf het kleinste subatomaire deeltje tot het uiteinde van het universum. Alles verbonden met elkaar door middel gravitatie, elektrische en magnetische velden en ook nog de kernkrachten.

  Ik kreeg wel in de gaten dat of uit de evolutie dit alles moest zijn voortgekomen of zou het toch wat anders zijn die dit alles mogelijk heeft gemaakt, maar ja wie of wat dan…
  Achteraf kon ik je zeggen Jelmer wat mij in het debat triggerde tussen Niels Bohs en Einstein over quantumfysica was de uitspraak van Einstein dat God niet dobbelde in het Heelal.

  Hiermee moest ik mijn standpunt mogelijk over God herzien. Ik wilde voordat ik een blinde aanname zou doen om het bestaan van God te overwegen mij eerst maar eens inlezen in de Thora, het oude testament van de Bijbel. Zo heb ik kennis genomen wat en wie maker van de aarde van de is, de maker van de mensheid, dieren, bomen, gewassen, zeeën. Zo leerde ik te begrijpen wat God wil en onze rol erin is.

  Dit bracht mij wat later bij het nieuwe testament. De 613 wetten die de Joden dienden te houden konden ze niet volkomen vervullen. De joden konden niet door hun menselijke zwakheid naar de wil van God leven en eigenlijk ik net zo min. Later in mijn zoeken naar een Godheid bleek voor mij en anderen dat enkel de mens rechtvaardig voor God kan staan als wij beseffen dat we vergeving van zonden ontvangen, dus Jezus de Messias bewerkt.

  Zoals mijn bevinding was in de natuurkunde dat alles in relatie met elkaar staat, zo ook staat het geschapene in relatie tot de Schepper. Echter met één grote uitzondering, de vrije wil van de mens. De mens, ik of jij Jelmer kan met zijn wil tegen God kiezen of Hem te kennen en op te nemen in zijn/haar leven.

  Voor wie zoek die vindt, zo bleek mij. Jelmer, ik wens je de realiteit van een parallelle wereld toe die Gods Koninkrijk heet, deze komt niet op een waarneembare wijze maar wil zich vestigen in je binnenste, het zal je blijdschap, wijsheid, vrede en troost geven en vooral de zekerheid van eeuwig leven, ook al ben je gestorven.

  Ga door, blijf op de smalle weg.

  Groet,

  Bas Clingen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.