Tragische held: Osmar Maderna

Dit stukje verscheen eerder op George Knight Kort op 22 juni 2011. Licht gewijzigd.

Versleten taalgebruik zegt dat Osmar Maderna (1918-1951) voorgoed woont in het huis van zijn oudjes, La Casita de mis Viejos. Half ontstolen aan de dood schildert hij tussen radiogolven van een voorbije tijd een toon en roept ultieme nostalgie op. Onbereikbaar ver weg.

Osmar Maderna is geen lost hero. Argentinië vierde onlangs de 90ste geboortedag van deze bandleider en pianist. Als Osvaldo Pugliese de Duke Ellington van de tango was, Miguel Caló Count Basie en Aníbal Troilo Stan Kenton, dan was Osmar Maderna Frédéric Chopin. De toque sutil y casi etéreo, met een subtiel en bijna hemels touché.

Volgens Arthur Miller laat een tragische held zien wat hij of zij niet is geworden, maar had kunnen zijn. Het komt niet weer, maar is nooit weg. Een tragische held krijgt contouren door een tragisch incident.

Op 33-jarige leeftijd stort Osmar Maderna door roekeloos gedrag neer met zijn vliegtuig. Zorgeloos de dood tegemoet. Sans Souci zoals het orkest van Miguel Caló speelt. Op weg naar de SterrenregenLluvia de Estrellas.

Een gedachte over “Tragische held: Osmar Maderna

  1. In het beroemde sterrenorkest van Miguel Caló speelden veel toekomstige orkestleiders. Bij de offspring hoorde ook pianist Osmar Maderna. In 1946 begon hij zijn eigen orkest, maar dat is om meerdere redenen nooit echt populair geworden. Het geluid van zijn orkest was romantisch, symfonisch, niet echt lekker dansbaar en wat ook niet hielp was dat Maderna veel te vroeg, op 33-jarige leeftijd, richting de wolken vertrok.
    https://www.concertzender.nl/programma/tangos_despreciados_690448/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.