Die Linke loopt leeg door pro-Kremlin rede Sahra Wagenknecht

Links-radicale partijen zijn gewaarschuwd om de talking points van het Kremlin over de Russisch-Oekraïense oorlog en de energiepolitiek niet te strikt te volgen. Zoals de SP in Nederland.

In Duitsland is het Die Linke die aan te veel begrip voor de Russische Federatie en te veel kritiek op de regering Scholz aan het splijten is. Dat betekent zeer waarschijnlijk het einde van de partij in haar huidige vorm. 

Die waterscheiding is niet tussen ‘fundis’ en ‘realos’ zoals bij de Groenen, maar tussen hervormers die de partij als brede coalitie van maatschappelijke bewegingen zien en traditionele, nationalistische links-radicalen. Vaak uit de voormalige DDR afkomstig schurken ze aan tegen de (neo)-Sovjet mentaliteit van Poetin die ze moeiteloos verinnerlijken. Dat is onverteerbaar voor de hervormers die opteren voor een brede beweging.

Traditionalisten hebben zich rond de controversiële Sahra Wagenknecht verzameld die geen officiële functie in de partij heeft. Als dan de partijleiding niet ingrijpt, dan is iedereen ontevreden.

Wagenknecht is geboren in het Oost-Duitse Jena en is sinds 2014 getrouwd met partijoprichter en partij icoon Oskar Lafontaine. Hij verliet de partij in maart 2022 omdat hij meende dat Die Linke niet langer ‘een links alternatief [is] voor de politiek van sociale onzekerheid en ongelijkheid.‘

Waarom Wagenknecht in haar rede in de Bundestag in een alles of niets offensief haar Rusland-politiek centraal zette en niet een sociaal onderwerp waarvoor ze vermoedelijk bij de andere vleugel meer begrip zou krijgen is een vraag die nog onbeantwoord is. Het lijkt erop dat Wagenknecht bewust de confrontatie met haar partijgenoten zocht. Blaast zij op instigatie van Lafontaine de partij bewust op?

Wagenknecht kreeg van de rechts-radicale AfD meer bijval voor haar rede dan bij haar eigen partij.

Advertentie

5 gedachten over “Die Linke loopt leeg door pro-Kremlin rede Sahra Wagenknecht

 1. Ralph T. Niemeyer, Ex-Gatte von Sahra Wagenknecht, gebärdet sich als Chef einer deutschen Exilregierung und verhandelt mit Kremlgrössen über Krieg und Frieden. (..)

  15 Jahre lang war der schillernde Vogel mit Sahra Wagenknecht verheiratet, der populärsten Politikerin der deutschen Linkspartei. Niemeyer zeugte in dieser Zeit drei Kinder mit drei verschiedenen Frauen – allerdings keines mit seiner Ehefrau. Der Bund zerbrach, als die Sozialistin sich Anfang der 2010er-Jahre in den 25 Jahre älteren Linken-Gründer und ehemaligen SPD-Chef Oskar Lafontaine verliebte.
  https://www.bernerzeitung.ch/eingebildeter-kanzler-auf-mission-566149149342

  Like

 2. Interessant programma ‘Markus Lanz’ vanavond 20 september 2022 op ZDF voor allen die geinteresseerd zijn in de Rusland-politiek van de regering Scholz, de oppositie van Sahra Wagenknecht (Die Linke) en de analyse van het pro-Kremlin standpunt van Wagenknecht. Ook met Leonid Volkov.
  https://www.rnd.de/medien/markus-lanz-heute-gaeste-und-themen-am-dienstag-20-09-2022-27SGYZWPNVC2LERDL7KPDFMWAE.html

  Mijn reactie per tweet bij ‘Markus Lanz’

  Like

 3. Opvallend. In Nederland verwoordt de rechts-radicale Raisa Blommestijn exact dezelfde talking points die in Duitsland de links-radicale Sahra Wagenknecht verwoordt. Mijn reactie daarop:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.