Britse politie verwijdert demonstranten tegen monarchie

Wat is het goede moment om een discussie over de afschaffing van de monarchie te houden? Dat ligt eraan wie daar een mening over mag geven. Voor de voorstanders, zoals de Australische premier Anthony Albanese, is er nooit een goed moment. Voor de tegenstanders is er nooit een verkeerd moment om het daar met elkaar over te hebben.

Zij menen dat de wisseling van monarch een voor de hand liggen moment is. Maar de tegenstanders menen daar weer een gebrek aan respect voor de gestorven monarch in te zien. Zo blijkt er nooit een geschikt moment te zijn voor een publiek debat over de afschaffing van de monarchie. De voorstanders willen dat alles bij het oude blijft. Toch is er reden voor een debat. Uit onderzoek blijkt dat slechts 33% van de 18- tot 24-jarige Britten voorstander van de monarchie is.

In het Verenigd Koninkrijk worden demonstranten tegen de monarchie met zachte hand afgevoerd en met hun protestbord “Not My King‘ of ‘Abolish Monarchy‘ uit het straatbeeld verwijderd. Daar komt veel kritiek op in een land dat zegt de vrijheid van meningsuiting te garanderen en meent een democratie te zijn. Demonstranten wordt de mond gesnoerd.

Of dat staand overheidsbeleid is of improvisatie van individuele politieagenten is de vraag. Heeft de Britse politie een instructie van Binnenlandse Zaken, de Home Office gekregen om demonstranten op te pakken? Zo nee, op welke wet of regel baseert de politie zich dan bij het wegvoeren van de demonstranten.

In Nederland gebeurde op 30 april 2013 op de Dam in Amsterdam hetzelfde. Demonstranten tegen de monarchie werden zonder goede reden door de hoofdstedelijke politie afgevoerd.

In onderstaande video wordt volop geprojecteerd. De nieuwe Koning Charles III wordt de gedachte in de mond gelegd dat hij ontdaan zou zijn over het oppakken van de demonstranten. Presentator en jarenlange BBC-journalist Andrew Marr die nu voor LBC werkt nam het op voor de demonstranten. Of het feit dat zijn voice-over in de necrologie van Koningin Elizabeth II die de BBC uitzendt door een ander is ingesproken te maken heeft met zijn relativering van de monarchie of zijn afscheid van de BBC is de vraag.

Advertentie

2 gedachten over “Britse politie verwijdert demonstranten tegen monarchie

 1. Het getuigd van een gebrek aan respect voor de overleden monarch om nu te gaan demonstreren. Er is een periode van nationale rouw. Pas als dit voorbij is kun je het debat aanslingeren. Dat het debat niet of nauwelijks plaatsvindt geeft te denken. Misschien vindt men het niet belangrijk genoeg om zich druk over te maken. Maar er zal beslist wel het een of ander veranderen. Als het debat niet in de UK is zal het vast wel ergens anders plaatsvinden. Charles III is staatshoofd van een trits van landen geworden. Het is afwachten of ze hem willen blijven houden. De rol van de koning is overal minimaal ,praktisch nihil. Een goede reden om de monarchie af te schaffen wegens overbodig en een goede reden om het te laten voortbestaan namelijk geen enkele bedreiging gaat er van uit,

  Like

 2. @Raymond
  Dat argument over een gebrek aan respect begrijp ik. Maar net als bij de troonsafstand van toenmalig koningin Beatrix in 2013 is er nu in het VK geen ruimte voor een debat over de monarchie. Terwijl notabene slechts eenderde van de Britse jongeren voor de monarchie is.

  De media in het VK nu en in Nederland in 2013 plus het openbaar bestuur en de veiligheidsdiensten zijn zo op de hand van de monarchie dat ze elke kritiek onderdrukken. tegen de rechtsstaat in. Dat past bij een politiestaat als Rusland, China of Noord-Korea, maar niet bij een Europese democratie, zo lijkt me.

  Zie ook:

  Wittevrongel toont anti-monarchistische collages. Nederland?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.