Aanval op Salman Rushdie toont intolerante kant van de islam

Het is hier vaker gezegd, religie kent een dubbel gebruik. Dat maakt religie gevaarlijk en onberekenbaar. Het kan oproepen tot verbondenheid, tolerantie en vrede, maar met hetzelfde gemak tot het omgekeerde: verdeeldheid, intolerantie en geweld. Dat laatste gebeurt vooral als de geestelijke leiders de controle over hun godsdienst hebben verloren en politici zo’n godsdienst kapen. Dat is de afgelopen decennia vooral met de islam gebeurd.

Het debat om zo’n godsdienst aan voorwaarden te verbinden zou gevoerd moeten worden. Nu staat religie boven de wet. Dat is ongewenst. Dat geldt uiteraard niet alleen voor de intolerante versie van de islam, maar voor alle godsdiensten: christendom, jodendom, hindoeïsme enz.

De laatste aanval op Slaman Rushdie is niet alleen het failliet van de vrijheid van expressie van een schrijver, maar vooral het failliet van de islam die zich van haar intolerante kant laat kennen. De dader is de 24-jarige Hadi Matar met Iraanse connecties. Hoe het incident heeft kunnen gebeuren en waar de veiligheidsmaatregelen uit bestonden wordt verder onderzocht.

7 gedachten over “Aanval op Salman Rushdie toont intolerante kant van de islam

 1. Dit is ook met het christendom in de VS gebeurd. Zo bijzonder is Islamitisch extremisme niet. Alle religies hebben hier wel eens last van. Religie is mijn ervaring heeft er nog nooit toe geleid dat mensen tolerant worden. Het is uitsluitend solidariteit in eigen kring en de andere uitsluiten. Het is de belachelijke overtuiging dat de ene religie beter is dan de ander die hier toe leidt. Dus nee. De aanslag is afschuwelijk maar dat is altijd zo. Het maakt niet uit waar de kogel vandaan komt. verdwaalde kogels zijn net zo goed dodelijk.

  Like

 2. @Raymond
  Voor de maatschappelijke en politieke gevolgen maakt het in mijn ogen wel degelijk uit of de kogel (of in dit geval: het mes) van religieuze kant komt.

  Like

 3. Alle moslims willen zijn hoofd’, stelde Rehan M. Sabir in zijn tweet. Die begon met de Arabische tekst ‘dood degene die de profeet beledigt’. Daaronder in het Engels: ‘Na de aanval op Salman Rushdie is – bij Gods wil – Geert Wilders de volgende. Wie ter wereld mij het hoofd van Wilders kan geven, geef ik 20 miljoen dollar.’ Bij de tekst plaatste hij een foto van Rushdie die gisteren zwaargewond op een brancard werd weggevoerd.
  https://www.ad.nl/binnenland/twitter-sluit-account-pakistaan-die-prijs-zet-op-hoofd-geert-wilders-na-rushdie-is-hij-de-volgende~a2b45f7c/

  Like

 4. @raymond

  U stelt:
  Religie is mijn ervaring heeft er nog nooit toe geleid dat mensen tolerant worden. Het is uitsluitend solidariteit in eigen kring en de andere uitsluiten.

  Wij kennen elkaar niet, ik stel mij eerst even voor. Ik ben een orthodox gelovige welke de Bijbel leest met de focus op leer Jezus de beloofde Messias. Tot zover mijn introductie.

  Wat jammer voor u dat u merkt dat u buitengesloten word. Deels doet u dit zelf door niet in te stappen in de oproep om de leer van Jezus te omarmen cq. te verinnerlijken. Deels is het inderdaad zo dat het voor menig Christen moeilijk is om de hoge standaard van Christus uit te leven, vorm te geven. En wellicht lukt u niet om de religieuze in te sluiten

  U bent net zo naar het evenbeeld geschapen van God als Ik, u behoort vanuit de christelijkheid met de hoogste bejegening tegemoet te worden gekomen. Ook als niet gelooft u of iets anders gelooft, zo merkt ik dit op uit de context.

  Een wetgeleerde stelde Jezus een oprechte vraag, in het antwoord op die vraag ligt ook de insluiting naar u ingebed. Lees:

  Op een dag was er een bijbelgeleerde die wilde onderzoeken of Jezusʼ ideeën wel zuiver waren. ‘Meester,’ vroeg hij, ‘wat moet ik doen om eeuwig leven te krijgen?’ Jezus vroeg: ‘Wat zegt de wet van Mozes daarover?’ Hij antwoordde: ‘Heb de Here, uw God, lief met heel uw hart, met heel uw ziel, heel uw kracht en heel uw verstand. En heb uw naaste net zo lief als uzelf.’ ‘Goed!’ zei Jezus. ‘Doe dat en u zult eeuwig leven krijgen.

  Ja, u merkt uitsluiting op terwijl insluiting de bedoeling is. De hightlight is hier “En heb uw naaste net zo lief als uzelf”. De ene christen is hier wat meer mee bekend dan de andere, afhankelijk van van de mate dat de leer van Christus zich in een gelovige heeft geïncarneerd.

  Misschien kunt u hiermee weer wat begrip opbrengen voor het onvermogen van een ander.

  Groet,
  Bas Clingen

  Like

 5. @knight,

  In het Westen heerst een wens-denkelijk beeld over de Islam en de uitleving van deze religie.

  Hoe wij denken dat de Islam zich verhoud tot een opponent en wat de Koran voorschrijft hoe te handelen inzake in deze, heeft de aanslag op Salman Rushdie laten zien.

  Een aanvulling om hier meer zicht in krijgen is het boek van Luiz Sérgio Solimeo, met als Nederlandse titel “Islam en de zelfmoord van het Westen”

  Is te bestellen bij de website van cultuur onder vuur.
  NB. boek is gratis.

  Groet,
  Bas Clingen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.