Laks optreden van regering en politie beschadigt Nederland meer dan de radicale boerenprotesten

Boeren dumptenhttps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5323679/boeren-afval-dumpen-snelweg-aannemer-bedreigd-rijkswaterstaat-a1 gisteren afval, onder andere bij een oprit van de A1 bij Enter‘. RTL Nieuws, 28 juli 2022

Goedwillende burgers worden steeds verbaasder over de incompetentie van de politie en de lethargie van de regering. Het lakse optreden beschadigt het vertrouwen in de politiek. 

De openbare orde wordt ernstig verstoord door radicale boeren en daar wordt bijna niet tegen opgetreden. Waarom niet? Het land hangt vol met observatiecamera’s, maar de politie heeft blijkbaar onvoldoende informatie om de radicale boeren die de openbare orde verstoren en aannemers intimideren op te pakken.

Terwijl er toch in 2019 ook al boerenprotesten waren. Waarom hebben veiligheidsdiensten zich er niet beter op voorbereid? Waarom laat de regering zich opnieuw verrassen?

Ach, als het klimaatactivisten waren, dan zaten ze al in de bak. 

Het gaat niet om maffia-achtige criminele organisaties, maar om radicale boeren die gesteund worden door de agro-industrie die via deze boeren het eigen verdienmodel van met name de intensieve veeteelt probeert veilig te stellen. Hoe moet dat dan wel niet zijn als de Nederlandse politie komt te staan tegenover internationale professionele criminele organisaties die keihard en meedogenloos zijn? 

Ik kan maar een reden bedenken waarom de regering niet ingrijpt. Naast labbekakkerigheid. Namelijk dat het eerst de slag om de publieke opinie probeert te winnen en pas als die is gewonnen gaat optreden. Het idee is dat hoe radicaler de acties van de radicale boeren worden, hoe meer de steun voor hen afneemt. 

De regering toont angst door niet op te treden. Dat triggert de radicale boeren nog meer tot acties. Het lakse en te late optreden van de regering leidt tot escalatie.

Maar wat wordt er in die tussentijd niet beschadigd aan het zelfbeeld van Nederland en de Nederlanders. Zoals het geloof in een betrouwbare en doelmatige overheid en een neutrale politie waar burgers op kunnen rekenen. De goedwillende burger weet niet meer welke politieke partij nog een stem waard is.

8 gedachten over “Laks optreden van regering en politie beschadigt Nederland meer dan de radicale boerenprotesten

 1. Zie Twitterstorm als antwoord op Tweet van minister-president Mark Rutte:

  Like

 2. Van der Plas heeft haar afspraken voor deze week en komend weekend afgezegd, omdat ze zich niet meer veilig voelt nadat ze meerdere doodsbedreigingen heeft ontvangen. In een video zegt ze niet precies te kunnen zeggen wat er in de berichten staat. “Maar ik kan wel zeggen dat ze niet mals zijn en dat ze het hebben over ‘de kogel’ en dat soort dingen.”
  https://nos.nl/artikel/2438608-van-der-plas-zegt-publieke-optredens-af-na-doodsbedreigingen

  Like

 3. De gezamenlijke fracties in de Winterswijkse gemeenteraad stellen dat de boeren en hun sympathisanten uiteraard recht hebben om te demonstreren, maar er zitten wel grenzen aan de manier waarop: “Over de wijze van demonstreren mogen we van mening verschillen. Maar brandstichting en het blokkeren van wegen met afval, zoals we afgelopen dagen elders in Nederland zagen, verwachten we niet van Winterswijkse boeren. Met die agressie en intimidatie is voor ons een grens overschreden.”
  https://www.rn7.nl/nieuws/7740995-gemeenteraad-winterswijk-geschokt-door-bedreigingen-na-vlagverwijdering

  Like

 4. Een andere reden is dat de achterban van VVD en vooral CDA tegen de stikstofplannen van de regering is plus de uiterst belabberde opiniepeilingen. Als de cijfers kloppen wacht de regering bij de eerst volgende verkiezingen een vreselijke afstraffing door rechtse kiezers die helemaal geen milieu, stikstof, klimaat of andere plannen willen. Rechts wil “”gewoon”” door gaan zoals ze altijd doorgingen. met grof geld verdienen en geen gezeur en geen verplichtingen en toestanden.

  Like

 5. Mijn reactie op een reactie op mijn FB-pagina van iemand die zegt dat de boeren groot gelijk hebben met hun acties. Daar ben ik het niet mee eens:

  Zelfs als het klopt wat u zegt, rechtvaardigt dat nog geen acties die de verkeersveiligheid en de openbare orde in gevaar brengen.

  Maar de radicale veeboeren hebben geen gelijk. Ze zijn de fuik ingezwommen en zitten gevangen in het verdienmodel van de agro-industrie.

  Bedank ook dat er andere boeren zijn die beseffen dat duurzaamheid en kleinschaligheid de redding voor hun bedrijfstak is.

  Bedenk ook dat niets altijd hetzelfde kan blijven. Industrieën zijn uit Nederland verdwenen zoals de Limburgse mijnen, de scheepsbouw of de Twentse en Brabantse textielindustrie.

  Om te kunnen blijven bestaan zal de Nederlandse landbouwsector moeten veranderen. Nederland was vroeger een land waar de landbouw leidend was, maar dat is sinds de 19de eeuwse industrialisatie allang niet meer zo.

  Dus de marsroute voor de Nederlandse landbouw van de toekomst is verduurzamen, inkrimpen (is het niet buiten proportie dat de Nederlandse landbouwsector in grootte de tweede producent ter wereld is?) en uitgaan van een verdienmodel dat kwaliteit boven kwantiteit zet.

  De Nederlandse overheid heeft voor het uitkopen van boeren zo’n 25 miljard euro beschikbaar gesteld. Hopelijk doen de agro-industrie en de Rabobank die decennialang van de boeren hebben geprofiteerd daar nog een bedrag bovenop. Hoewel het lijkt dat industrie en bank hun verantwoordelijkheid voor de gerezen milieuproblemen niet willen nemen. Zodat de Nederlandse belastingbetaler alleen de sanering van de landbouwsector betaalt. Wellicht kunnen individuele boeren die in financiële problemen komen hun verhaal halen bij agro-industrie en Rabobank. Dat zou wel zo rechtvaardig zijn.

  Like

 6. @Raymond
  Door internationale verdragen over de milieuproblematiek kan gematigd-rechts in de regering niet net doen alsof er niets aan de hand is en geen maatregelen nodig zijn. Ook de Raad van State legt de regering dwingend op om milieu-maatregelen te nemen.

  Het is waar dat de CDA zwakke knieën heeft in dit dossier. Toch al een partij die op allerlei manieren verdeeld is. Het heeft de electorale stap naar de grote steden niet kunnen maken en is zo nog meer afhankelijk van het platteland waar het rap aan steun verliest. Het CDA zit niet in een benijdenswaardige positie. Het is elk initiatief kwijt en kan alleen defensief en halfslachtig reageren in een poging het toekomstige verlies zo klein mogelijk te houden.

  Ik weet niet of de afstraffing van rechtse kiezers komt. Want iemand die op een gematigd-rechtse partij stemt kan een passant zijn die traditioneel geen rechtse kiezer is. Tegenwoordig switchen kiezers van SP naar FvD, van PvdA naar PVV of van CDA naar BBB.

  Gematigd-rechts weet dat het moet veranderen. Het oude systeem van globalisering en grenzeloze productie is uitgewoond en niet meer houdbaar. Maar de weg om tot verandering te komen doet electorale en intellectuele pijn. Er klinken nog oude geluiden uit de groeven.

  Afgelopen jaren zijn alle politieke partijen iets naar links bijgedraaid, op FvD en SGP na. Dat is de logica van de pendule en de tijdsgeest. Trouwens op fiscaal gebied wat belastingheffing en inkomensverdeling betreft staan gematigd-rechts en centrum (D66) nog steeds op de rem van een progressief systeem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.