Grasduinen in online archieven wereldwijd is een genoegen. Soms komt men berichten tegen die verbazen en verwarren. Soms vanwege de inhoud, soms vanwege de datering, sons vanwege de tegenstrijdigheden. Wie had gedacht dat in 1954 in Nederland iets gebeurde waarover het publiek nu nog steeds niet is uitgepraat? Namelijk geslachtsverandering.
Of gebeurde het in Denemarken, zoals het bijschrift bij onderstaande foto beweert? Nee, dat is niet het geval. De verwarring bestaat er waarschijnlijk uit dat de Deense hormoon-specialist Dr. Christian Homburger het eerste contact van Robert Rees was dat hem naar Nederland leidde.

De tekst bij de bovenste foto luidt: ‘Robert Egan Rees shown at left as a decorated paratrooper during World War II, is now Tamara Adel Rees(R) after surgery and hormone treatments for change of sex in the Netherlands. The 30-year-old former husband and father of two children has returned to the U.S. to try to become an accepted member of the female world she has chosen.‘
De vermelding dat Robert Rees een gedecoreerde Amerikaanse parachutist is moet blijkbaar legitimatie geven aan het feit dat hij geen watje is, maar een echte Amerikaanse man. In 1954 is zij Tamara Rees die probeert een volwaardig lid van de vrouwenwereld te zijn.
Of dat gelukt is beschrijft ze in haar biografie ‘Reborn‘, waar Transas City (‘Serving the Kansas and Missouri Transgender Community‘) aandacht aan besteedt. Opvallend is dat Rees (op de titelpagina abusievelijk ‘Reese‘ genoemd) de namen of functies van de behandelende Nederlandse specialisten niet noemt. Dat leidt tot opmerking als ‘a certain rather renowned professor of medicine at a well established university located at the south western portion of Holland‘. Ook benadrukt ze steeds dat haar behandeling in overeenstemming met de Nederlandse wet is. Dat doet vermoeden dat haar geslachtsverandering weliswaar legaal, maar toch niet vanzelfsprekend was.
Tegelijk staat in het boek een afbeelding van onderstaande verklaring die man en paard noemt: De Jelgersmaklliniek in Oegstgeest en de directeur en hoogleraar in de psychiatrie Dr. E.A. D. E. Carp. Tamara (‘Temora‘) Rees lijkt juridisch nog steeds Robert Rees te zijn. Let ook op het woord ‘Ambassy‘ dat een hooggeleerde heer in 1954 neerpent.

Hartverwarmend is de dankbaarheid die Tamara Rees toont jegens de Nederlandse behandelaars. Vergeet niet, dat ze in de VS niet kon vinden wat ze in Nederland wel vond. Rees werd zorgvuldig geholpen zonder dat de motieven voor de geslachtsverandering ter discussie werden gesteld. Deze episode is verbazingwekkend en instructief omdat het aantoont hoe ruimdenkend Nederland in 1954 kon zijn.
