Als politie en politiek zich al af laten troeven door amateur-boeren, wat zal hun antwoord dan zijn op professionele criminele organisaties?

Schermafbeelding van deel artikelMob-style killings shock Netherlands into fighting descent into ‘narco state’ van Senay Boztas in The Guardian, 3 juli 2022.

Afgelopen week liet de Nederlandse ordehandhaving zich van haar boterzachte kant zien. Politiechef Willem Woelders zei in een interview in NRC dat de politie het boerenprotest niet kan stoppen. Wat voor signaal geeft dat af aan de bevolking die ermee heeft ingestemd dat de politie het geweldsmonopolie heeft als de politie dat niet waar kan maken? Dat wordt ook wel een kenmerk van de soevereine staat genoemd. Zo ondermijnt de politie de democratie.

Raadselachtig was dat Woelders zei tevreden te zijn met het politieoptreden. Terwijl velen in het land zich zorgen maakten over de lauwe reactie van de politie die zichtbaar de controle had verloren. Er lijkt wat te schorten aan het zelfbeeld van de Nederlandse politie. 

Het gaat notabene niet om maffia-achtige criminele organisaties, maar om radicale boeren die gesteund worden door radicaal-rechtse partijen en de agro-industrie die via deze boeren het eigen verdienmodel van met name de intensieve veeteelt probeert veilig te stellen. De protesten trekken anti-overheids beroepsactivisten aan, maar nog steeds telt dat niet op tot een georganiseerde criminele organisatie.

De politie neemt het op tegen amateurs en legt het hoofd in de schoot. Hoe moet dat dan niet zijn als de Nederlandse politie komt te staan tegen internationale professionele criminele organisaties die keihard en meedogenloos zijn? Het artikel in The Guardian is al in de kop duidelijk: ‘Mob-style killings shock Netherlands into fighting descent into ‘narco state’.

Wolders introduceert een valse tegenstelling als hij zegt ‘het is voor iedereen veiliger om te deëscaleren.’ Ten koste van wat? Hij stelt het zo voor dat de enige stap, het laatste redmiddel, om het geweld van de boeren te voorkomen het gebruik van ‘het vuurwapen of andere geweldsmiddelen‘ is.

Dat is aantoonbare onzin. Infiltratie in de boerenbeweging, massale aanwezigheid van politie bij de boerenprotesten, duidelijke communicatie vooraf van wat door de overheid zal worden getolereerd en hard optreden bij het begin van een boerenprotest door inbeslagname van trekkers zijn de middelen die voor het gebruik van het vuurwapen liggen. Dat laat Woelders ongenoemd. 

Als Woelders zou zeggen dat de politie slecht georganiseerd is en slecht geleid wordt en te veel taken op het bordje heeft gekregen, door de politiek verplicht wordt om de verkeerde prioriteiten te stellen (voetbalwedstrijden), opeenvolgende mislukte digitaliseringsprojecten heeft ondergaan die de doelmatigheid ondermijnen en een fundamenteel gebrek aan middelen (mensen, materiaal) heeft, dan zou hij een strek punt hebben. Maar het past in de pappen-en- nathouden retoriek van de politieleiding dat zoiets niet publiekelijk wordt gezegd,

Een belangrijk aspect is dat de Nederlandse politie een imago van liefheid en terughoudenheid heeft en geen afschrikkend effect heeft. Er zijn geen bewindslieden van Justitie, Binnenlandse of Algemene Zaken van wie vooraf bekend is dat ze hard willen optreden tegen verstoorders van de openbare orde. Dat geeft de radicale boeren de ruimte om een loopje met de politie te nemen omdat ze terecht inschatten weg te komen met de verstoring van de openbare orde.

Hubert Smeets verwees naar dat aspect in een column met de titel ‘Op geweld en samenspanning staan klip en klare gevangenisstraffen‘: ‘Rutte taxeert de ernst niettemin rooskleuriger. Hij denkt nog steeds te kunnen „voorkomen” dat politie en burgemeesters moeten „optreden”, zoals hij daags na het boerengeweld zei. De premier wil geen bloedhond zijn.

Smeets verwijst naar de Weimarrepubliek en minister van Binnenlandse Zaken Gustav Noske die in 1919 de politie hard liet optreden tegen communistische opstandelingen die vanuit Rusland werden aangestuurd. Noske besefte dat hij vanuit zijn functie nu eenmaal de bloedhond moest zijn. Binnen de Nederlandse regering en politie wil niemand de bloedhond zijn.

De vergelijking met de Weimarrepubliek kan nog anders bekeken worden door ons af te vragen waarom Nederland geen staatslieden van het kaliber Friedrich Ebert of Gustav Stresemann kent die met slim strategisch manoeuvreren uitstijgen boven de situatie van alledag. De tegenstelling die Smeets schetst tussen pyromanen en bloedhonden luidt dan anders, namelijk die tussen bloedhonden en onverschrokken leiders.

4 gedachten over “Als politie en politiek zich al af laten troeven door amateur-boeren, wat zal hun antwoord dan zijn op professionele criminele organisaties?

 1. Jolink waarschuwt de boeren dat acties zoals bij het huis van minister van der Wal, ook actiegroepen aantrekt ‘zoals die ‘walgelijke Willem Engel’ die de boeren in een nog kwader daglicht zetten. Het zou een rampzalige uitwerking hebben op de publieke opinie. Hij hamert erop dat de boeren geen nieuwe vijanden moeten maken. Want ‘we hebben er al genoeg!’
  https://www.tubantia.nl/achterhoek/bennie-jolink-haalt-fel-uit-naar-leider-farmers-defence-force~aaca53b1/

  Like

 2. De Nederlandse politie heeft ook in het recente verleden laten zien dat ze weinig moeite hebben met buitensporig gewelddadig optreden bij protesten. Probleem is dat de boeren terugslaan en dan worden ze toch een beetje voorzichtiger. Bovendien komen deze amateurs je gewoon thuis opzoeken om even wat rekeningen te vereffenen. De boeren ontwikkelen zich in hun protesten steeds meer in de richting van professioneel geleide hulptroepen die hier mogelijk royaal voor worden betaald. Dan zijn het geen amateurs meer maar professionele rellenschoppers. Ze zijn in elk geval goed georganiseerd en maken steeds meer de indruk ook van bovenaf gestuurd te worden als een troepenmacht. Ze kunnen zeer gewelddadig \zijn en dat gebeurt niet voor het eerst.

  Like

 3. @Raymond
  Onderzoek van een paar jaar gelden toont aan dat de acties van de radicale boeren door zo’n 2/3de van alle Nederlandse boeren wordt gesteund. De lobby van agro-industrie, landbouwpolitiek (vooral CDA, maar ook VVD) en financiële instellingen (Rabobank) bindt de boeren samen. Als dader en slachtoffer tegelijk.

  Een zijsprong, maar wellicht moet binnenkort door implosie van het CDA in het kabinet Rutte-Kaag het CDA ingewisseld worden voor PvdA en GL. Dat kan zonder verkiezingen. Die tussentijdse vervanging zorgt ook in de Eerste Kamer voor meer zetels dan het kabinet nu heeft.

  Ik vermoed dat de politiek verwacht dat de radicale boeren in hun eigen radicalisme worden gesmoord. Dat is waarschijnlijk realistisch. Maar dat laat onverlet dat het vertrouwen in de rechtsstaat en de rechtsgelijkheid de afgelopen weken door de tamelijk afwachtende houding van de politie zijn beschadigd. Zo’n politie baart me zorgen.

  (Trouwens die opmerking van Hubert Smeets over Noske kan nog op een nog andere manier bekeken worden. Zijn harde ingrijpen heeft de Weimarrepubliek belast omdat het mede voor verwijdering zorgde tussen de SPD en de USPD. Zodat de basis van beide sociaal-democratische partijen werd verzwakt. De linkervleugel van de USPD werd in de armen van de communistische KPD gedreven. Maar de afweging voor de middenpartijen SPD, katholiek centrum en links-liberalen was lastig om juist voldoende hard op te treden tegen de links- en rechts-radicalen die de Weimarrepubliek met revoluties probeerden omver te werpen. Een harde reactie à la Noske kan ook bij een neergeslagen revolutie voor ondermijning van de geloofwaardigheid van de middenpartijen zorgen. Die zich immers beroepen op hun rechtsstatelijkheid en daar op afgerekend kunnen worden).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.