Titelbeschrijving van tekening van Marlene Dumas in MoMA roept vragen op

Marlene Dumas, ‘Daar is geen Indiane in Suid(e) (-) Afrika‘, 1976. Collectie MoMA. © 2022 Marlene Dumas.

De Afrikaanse naam van wat Nederlanders Zuid-Afrika noemen is ‘Suid-Afrika‘. Of zoals betreffend Wikipedia-lemma zegt ‘amptelik die Republiek van Suid-Afrika‘. Dumas schrijft de titel in het Afrikaans.

Het MoMA in New York City verbastert in de beschrijving van deze inkttekening op papier de titel van Dumas’ werk tot: ‘Daar is geen Indiane in Suide Afrika‘. Wat is in hemelsnaam ‘Suide Afrika‘? ‘Die suide‘ is vertaald in het Nederlands ‘het zuiden‘. Maar dat staat er niet. Dumas heeft de volgende titel op de tekening geschreven: ‘Daar is geen Indiane in Suid-Afrika‘.

Het is begrijpelijk dat een Engels-sprekende het koppelteken tussen ‘Suid‘ en ‘Afrika‘ dat wat bol is uitgevallen verkeerd interpreteert. Dat geeft aan dat het belangrijk is dat native speakers of medewerkers die grondige kennis hebben van een andere taal betrokken worden bij de beschrijving van cultureel erfgoed. Zij begrijpen en doorzien de details beter.

Bij de feedback staat: ‘This record is a work in progress. If you have additional information or spotted an error, please send feedback to digital@moma.org.‘ Dat is een goede open houding die aangeeft dat het museum bereid is om correcties aan te brengen, en zelfs oproept om die door te geven.

Ik heb per e-mail de volgende opmerking naar het MoMA gestuurd: ‘The name of the own country in Afrikaans is ‘Suid-Afrika‘. In the description of this drawing on paper, the MoMA corrupts the title of Dumas’s work into: ‘Daar is geen Indiane in Suide Afrika‘. That’s not there. Dumas has written the following caption on the drawing: ‘Daar is geen Indiane in Suid-Afrika’.’

Het is een klein onderwerp. Over één letterteken. Ik betwijfel of het de moeite van het opmerken waard is. Ach, wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Afgetekend is er geen indiaan in Suide Afrika.

.

2 gedachten over “Titelbeschrijving van tekening van Marlene Dumas in MoMA roept vragen op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.