Wat betekent de bewering dat Poetin zich militair bemoeit met de oorlog in Oekraïne?

Schermafbeelding van deel artikelPutin involved in war ‘at level of colonel or brigadier’, say western sources‘ in The Guardian, 16 mei 2022.

Herinneren we ons dat Hitler en Stalin de generaals opzij duwden en dachten dat ze betere strategen waren? Maar het waren rampzalige militaire strategen zonder enig militair professionalisme.

Ze gingen voor symboliek en politieke statements. Denk aan Hitler en Stalingrad, denk aan Stalin die aan het begin van de oorlog geen westerse verdedigingslinie in Polen handhaafde.

Godzijdank voor Oekraïne is er nu Poetin die, volgens westerse bronnen, zich als amateursoldaat bemoeit met de strategie van de Russische oorlogsvoering in Oekraïne. Deze aankondiging sluit handig aan bij de mislukte militaire interventie van Hitler en Stalin. En onze herinnering daaraan.

Het is onduidelijk of alleen Poetin verantwoordelijk is, maar de Russische strijdkrachten lijden de ene rampzalige nederlaag na de andere. Ook zijn de Russische strijdplannen zo voorspelbaar dat de Oekraïense legerleiding zich daarop kan voorbereiden.

Een politicus zonder aantoonbare militaire capaciteiten die zich bemoeit met de militaire strategie en denkt dat hij het beter weet dan de generaals, is het grootste geschenk aan de tegenstander.

3 gedachten over “Wat betekent de bewering dat Poetin zich militair bemoeit met de oorlog in Oekraïne?

  1. Poetin is in een extreme control freak veranderd. Op zich niet vreemd. Als ex-spion vertrouwt hij niets of niemand. En zo geweldig goed doen zijn generaals het nu ook weer niet. Maar het helpt de ondergang van Rusland weer een stap verder. Ik heb niets tegen Rusland of de Russen maar het land vormt nu eenmaal een groot gevaar voor onze vrijheid en moet wel als een vijand worden behandeld. Daar heeft het genie van een Poetin zelf voor gezorgd. Hij had ook andere betere beslissingen kunnen nemen dan die hij nam. Rusland onder Poetin was niet altijd een paria onder de vrije volken van de wereld. We hadden veel geduld gehad en zelfs begrip voor zijn obsessies met veiligheid en waren wel degelijk terughoudend. Het is de inval in Oekraïne die de omslag te weeg bracht in het westen. Hij ging een stap te ver en nu is er geen weg meer terug.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.