Christelijke retoriek van SGP’er Kees van der Staaij. Met het label ‘doorgedraaid autonomiedenken’ tracht hij politieke opponenten te vloeren, maar vloert uiteindelijk zichzelf

Schermafbeelding van deel artikelVan der Staaij ziet lichtpuntjes in abortusdebat’ in het Reformatorisch Dagblad, 14 mei 2022.

Mijn reactie op de Facebook-pagina van het Reformatorisch Dagblad bij het artikelVan der Staaij ziet lichtpuntjes in abortusdebat’ van 14 mei 2022:

Van der Staaij verwijt een meerderheid van de Nederlanders autonomiedenken. Hij noemt het zelfs ‘doorgedraaid autonomiedenken’. Hij vindt het blijkbaar niet voldoende om het oneens te zijn met pro-choice aanhangers, maar vindt het nodig om ze een trap na te geven door hun denken ‘doorgedraaid’ te noemen. Het is de vraag of die neerbuigendheid spoort met de waarheid van het evangelie dat hij aanhangt.

Schermafbeelding van deel artikelVan der Staaij ziet lichtpuntjes in abortusdebat’ in het Reformatorisch Dagblad, 14 mei 2022.

Van der Staaij verklaart zich hiermee tot de spookrijder van de Nederlandse samenleving. Als vertegenwoordiger van een minderheid probeert hij een meerderheid zijn wil op te leggen tegen de logica, de politieke realiteit en de menselijke welwillendheid in.

Van der Staaij beseft niet hoe tegenstrijdig hij is als hij het autonomiedenken van zijn politieke opponenten kleineert en suggereert dat het evangelie van een orthodox-christelijke minderheid hem dat toestaat.

Van der Staaij draait het om. Hij is in de war. Hij hangt het autonomiedenken van een orthodox-christelijke minderheid aan dat door mensen is geconstrueerd en claimt zonder enige onderbouwing dat dat niet-menselijk is. Maar zijn verticalistisch niet-autonomiedenken is uiteindelijk horizontaal autonomiedenken.

Van der Staaij zet zijn christelijke dogmatiek oneigenlijk in als hij een meerderheid van autonomiedenkers die meerderheid ontzegt door ze buiten de orde te willen plaatsen. Met zijn bizarre denken plaatst Van der Staaij zich echter zelf buiten de orde en buiten een betamelijke politiek-maatschappelijke discussie.

Van der Staaij is de goochelaar die bij gebrek aan argumenten van alles uit zijn hoge hoed tovert om het publiek zand in de ogen te strooien. Van der Staaij is onheus.

Advertentie

Een gedachte over “Christelijke retoriek van SGP’er Kees van der Staaij. Met het label ‘doorgedraaid autonomiedenken’ tracht hij politieke opponenten te vloeren, maar vloert uiteindelijk zichzelf

 1. Mijn reactie op een reactie op de FB-pagina van het RD bij genoemd artikel:

  ‘Het is niet alleen normatief om als minderheid te willen bepalen wat ‘normaal’ is, andersdenkenden buiten de eigen (christelijke) orde te plaatsen en zo het publiek debat te willen kapen, maar het is ronduit potsierlijk. Het klopte 50 jaar geleden al niet, maar nu een meerderheid van de Nederlanders zegt zich niet te laten inspireren door godsdienst en de leerstellingen ervan is het een kluchtig achterhoedegevecht dat vooral medelijden met deze SGP’er oproept.

  Natuurlijk beseft Van der Staaij als gehaaide politicus dat en is zijn retoriek over abortus uitsluitend bedoeld voor intern gebruik. Anderen weten dat ook en weten daarom dat ze zijn woorden in politiek opzicht niet al te serieus hoeven te nemen.

  Maar het neveneffect voor deze SGP’er is ernstiger en zou hem tot nadenken moeten stemmen. Hij ondermijnt zijn eigen geloofwaardigheid bij collega-politici en het brede publiek door zijn opponenten ‘doorgedraaid autonomiedenken’ te verwijten en vanuit zijn specifieke perspectief als normaal te willen voorstellen wat het niet-normale van een orthodox-christelijke minderheid is.

  Uiteraard mag Van der Staaij als politieke vertegenwoordiger van die conservatief-christelijke minderheid elk standpunt verdedigen dat hij wenst. Maar hij doet zichzelf en zijn geloof geweld aan door dat met verdraaiingen van zijn geloof te onderbouwen. Dat is kortetermijndenken waarmee Van der Staaij wellicht een politiek standpunt hoopt te scoren, maar uiteindelijk zijn christelijke geloof beschadigt. Is dat de goede afweging voor een rechtschapen christelijke politicus?’

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.