Een vegetarische schoonheidskoningin (1926)

Vegetarian beauty Queen . A feature of the International Vegetarian Congress , Hanover , was a pageant of girls who had never tasted meat . Premier honours went to Margarete Schoen . 6 November 1926‘.

Het is een klein, maar interessant onderwerp. Het zegt iets over het verleden, maar ook over het heden. Het betreft de vermeende uitverkiezing van actrice Margarete Schön in 1926 op een International Vegetarisch Congres in Hannover. Haar verdienste? Ze had nooit vlees geproefd.

Of dat verhaal klopt is lastig na te gaan. Het IVU-(International Vegetarian Union) congres vond in 1926 plaats in Londen en niet in Hannover. Wellicht was de pageant in Hannover een bijprogramma dat gericht was op de publiciteit. Margarete Schön was in 1926 al een tamelijk bekende actrice die onder meer speelde in de Nibelungen-films van Fritz Lang (1924).

Wellicht zouden we Schön volgens hedendaagse begrippen een vegetarische ambassadeur noemen. Of ambassadrice. Een benoeming, geen uitverkiezing. Wie is de vegetarische ambassadeur van nu?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.