De Duitse publieke omroep DW doet een knip-en-plak-poging om uit te leggen wat de strategie achter de staatspropaganda van het Kremlin is. In het Westen bestaat het idee dat het Kremlin buiten de eigen grenzen op dit moment geen poot aan de grond krijgt om de invasie van Oekraïne te rechtvaardigen. Dat het wegzakt in tegenstrijdigheden door de aantijgingen over nazisme van Oekraine met haar joodse president.
De strategie van desinformatie bestaat uit verschillende aspecten: verwarring zaaien door een veelheid van informatie inclusief leugens aan te bieden, het bedrijven van pseudo-journalistiek die de vormgeving, maar niet de inhoud van Westerse media imiteert, niet ingaan op beschuldigingen door een inhoudelijke debat aan te gaan, maar de aanval zoeken door leugens of irrelevante wetenswaardigheden aan te bieden in de context van een continu herhaald ‘verhaal’ vol onwaarheden over de bedreiging van de Russische Federatie en analogieën met de Tweede Wereldoorlog. Een en ander beheerst de Russische propaganda goed.
In de slag om de binnenlandse markt lijkt de Russische propaganda nog steeds geen concurrentie te duchten, maar die om de buitenlandse markt heeft het verloren. Ook door Oekraïne, Polen en Baltische landen die de Sovjet-mentaliteit in het Kremlin goed kennen en weten te counteren.
Dat de Russische propaganda in het Westen aan aantrekkingskracht verliest is interessant. DW gaat daar in de reportage aan voorbij en doet net alsof het nog 2016 of 2021 is. Dat is zowel voor de analyse als de weergave van de stand van zaken een gemiste kans. Zoals de Russische krijgsmacht dat jarenlang claimde superieur te zijn in Oekraïne door het ijs is gezakt door ondermaatse prestaties zo geldt dat ook voor de propaganda van de Russische Federatie. Die is ontmaskerd als vooral over zichzelf te gaan en naar zichzelf te verwijzen.
Over marketing gaat de vuistregel dat een goed product zichzelf verkoopt, maar dat een slecht product veel lastiger te verkopen is. Zo is het ook met Russische propaganda. Nu in Oekraïne aangetoond is dat het Kremlin een slecht product (slechte krijgsmacht, slechte politieke leiding, slechte informatievoorziening) aanbiedt valt dat nauwelijks nog te slijten aan de westerse publieke opinie die uit vele producten kan kiezen.
Het succes van de propaganda in de Russische Federatie toont vooral aan dat er in dat land geen keuze is. De Russische propaganda vertelt als vanouds een tegenverhaal dat van wit zwart maakt en van zwart wit, maar kan nu het nodig is geen eigen verhaal aanbieden. Dat aspect mist de reportage van DW. Wat is dat toch met al die te late Duitse reacties op wat er nu gebeurt in de Russische Federatie en Oekraïne?
Voor goede propaganda is meer nodig dan een bonte verzameling leugens en bedrog. De Russische propaganda is gewoon te bot om te kunnen werken in het Westen. Maar het kan heel goed elders werken. Het publiek voor wie de propaganda bedoeld is, is daar misschien minder verwend en wordt er wel degelijk door beïnvloed. Wat ons in het westen vooral hindert is dat we nog altijd niets snappen van de bedoelingen van het Kremlin in de Oekraïne. Wat wil Poetin nu eigenlijk? Dit maakt het zo goed als onmogelijk om het conflict te beëindigen. En daarmee lijken de Russen vooral zelf slachtoffer te zijn van hun eigen propaganda en is hun propaganda ook zo moeilijk te volgen. Wel is het duidelijk dat het Poetin gelukt is om van Rusland zo ongeveer het meest gehate land te wereld te maken. Dat heeft hij dan toch maar mooi voor elkaar gekregen ook dankzij de propaganda.
LikeLike
@Raymond
De Russische propaganda is vakkundig en heeft een groot budget. Dus de voorwaarden zijn goed. Zoals gezegd, het Kremlin heeft in het Westen geen goed product meer om te verkopen. Maar in ontwikkelingslanden die vroeger De Derde Wereld werden genoemd zal de Russische propaganda minder afwijzend worden benaderd, vermoed ik.
Inderdaad horen we in onze publieke opinie niet wat de bedoelingen van het Kremlin zijn inzake Oekraïne. Er lijkt geen Plan B te zijn. Onmogelijk is niet dat Poetin door hardliners in krijgsmacht en veiligheidsdiensten rechts is gepasseerd. Maar evenmin weten we wat het eindspel van president Biden is.
Er tekent zich een scenario aan dat de VS met behulp van het VK, Polen en nog enkele andere westerse landen aanstuurt op verregaande verzwakking van de militaire en politieke macht van de Russische Federatie.
De aanvankelijke verdediging van Oekraïne is door de mislukte invasie van de Russische Federatie voor het Westen overgegaan in een meer omvattend scenario dat naast de verdediging van Oekraïne ook de bevrijding van de door de Russen bezette delen van Oekraïne (behalve de Krim) omvat en de verzwakking van de slagkracht van de Russische Federatie zodat het in de nabije toekomst geen bedreiging voor andere landen meer vormt.
Wie weet is regime verandering in Moskou ook deel van dat scenario. Maar dat zal op dit moment niet publiekelijk worden toegegeven.
Als het Westen op dit moment een fout maakt is dat het te duidelijk is over haar steun aan Kyiv. Laat het Kremlin maar in onzekerheid. Hier wraakt zich de westerse publieke opinie. Bevolkingen roepen hun regeringen op om Oekraïne tegen de Russische agressie te beschermen met zwaar materiaal. Het is vanuit militair oogpunt verstandiger om dat niet aan de grote klok te hangen en zo de Russen te informeren. Maar regeringen , zoals vooral de Duitse liggen onder druk en willen ‘leveren’,
LikeGeliked door 1 persoon
De kans om Rusland blijvend of in elk geval voor langere tijd te verzwakken is te mooi om niet benut te worden. Dit is iets waar Poetin duidelijk niet over na gedacht heeft maar ook niet aan de order zou zijn geweest als zijn plan(indien voorhanden) om een snelle overwinning te halen was gelukt. Maar voor een snelle overwinning had Rusland een veel grotere strijdmacht nodig gehad dan het heeft. Er waren maanden van luchtaanvallen op puur militaire doelen voor nodig geweest zoals in operatie Desert Storm. En een duidelijke doelstelling van wat te bereiken en wat vooral niet. Als Poetin werkelijk er op uit is om Oekraïne van de kaart te vegen en daar lijkt het steeds meer op dan heeft hij geen schijn van kans. Het westen zal steeds meer en steeds zwaardere wapens sturen en Rusland schaden waar het maar kan. Zoals gezegd deze kans is te mooi om te missen en op korte termijn heeft men niks van Rusland te vrezen. Toe Rusland nog een grootmacht was deden ze precies het zelfde met het Westen. Ze hebben geen reden om zich te beklagen.
LikeLike
@Raymond
Wat ik me afvraag is of de Russische veiligheidsdiensten aan het Kremlin hebben gemeld dat de Oekraïense krijgsmacht zo goed geoefend en uitgerust was als bleek of dat ze dat niet wisten. Dat laatste kan bijna niet, want Oekraine is jarenlang getraind door VS en VK en zelfs in de openbare publiciteit werd dat gemeld.
Waarom de politieke leiding van de Russische krijgsmacht de signalen van een goed getraind Oekraïens leger bewust heeft genegeerd zal de toekomst uit moeten wijzen.
Behalve op het slagveld door falend en niet gecoördineerd optreden lijkt het Kremlin ook achter te lopen in de informatievoorziening Het lijkt er zelfs op dat het Oekraïense hoofdcommando door inlichtingen van VS en VK in vele gevallen in real time beter wist wat de Russisch bevelvoering op het slagveld deed dan de Russen onderling van elkaar wisten zodat legeronderdelen niet op elkaar aansloten.
Gevolg van het Russische falen in Oekraïne is dat de retoriek van Poetin grotendeels ontmaskerd is en zijn positie wereldwijd heeft verzwakt. Hij is niet meer dan een praatjesmaker die goochelt met mooie woorden. Dat maakt hem kwetsbaar als het volk hem af gaat rekenen op de verslechterende economische situatie. Wat kopen de inwoners van de Russische Federatie voor zo’n dure oorlog die niet eens gewonnen wordt?
LikeGeliked door 1 persoon