Plassen in de tijd (1905)

Lleó Audouard Deglaire, Lluís i Pepe Audouard a la Devesa‘, 1905. Collectie: Fons Família Audouard.

In 1905 stonden twee broertjes in matrozenpakjes te urineren en nam hun vader een foto. De schaduw van de fotograaf getuigt daarvan. Lluís staat links en Pepe (ofwel Josep Maria) rechts. Vader Lleó Audouard is de fotograaf.

Er wordt geplast door de twee Catalaanse broertjes. Blijkbaar een onderwerp in 1905 dat past in de huiscollectie. Of is het de vader de fotograaf die ze laat doen alsof? Daar lijkt het op. Wellicht gaf vader Lleó de broertjes een opdracht zodat ze iets omhanden hadden en stil stonden.

Foto’s roepen de vraag op wat er nodig is voor het maken van een portret en of dat in de tijd verandert. Wie als fotograaf nu urinerende kinderen zou vastleggen zou gerede kans lopen om de hoon van de samenleving in snibbige beschimpingen over zich heen te krijgen.

Wat is eerbaarheid en wat verval? Hoe past het tonen van plassende kinderen daar in? Elke opvatting van fatsoen wordt bepaald door tijd en plaats. Dus 1905 en park De la Devesa in Girona. Niets is absoluut. Het is puik om dat weer eens aan te tonen. Al is het van korte duur.

Lleó Audouard Deglaire, Orinant a la Devesa‘, 1905. Collectie: Fons Família Audouard.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.