Keniase politicus Bahati verliest steun van zijn partij vanwege afspraken tussen coalitiegenoten Kenyatta en Odinga

Er zitten vele aspecten aan deze video van een persconferentie die gisteren 25 april 2022 in de Keniase hoofdstad Nairobi werd gehouden.

Hoofdpersoon is de populaire Keniase gospelzanger Bahati van wie steevast wordt gezegd dat hij ooit seculier was: ‘Gospel turned secular artist‘. Deze Kelvin Kioto die ook wel ‘Mtoto wa Diana‘ wordt genoemd vanwege een hitsong van hem en zijn vrouw Diana heeft politieke ambities. Hij barstte tijdens de persconferentie in huilen uit. Daar werd hij op sociale media belachelijk om gemaakt.

Bahati wil namens de Jubilee Party een gooi doen naar een parlementszetel in Mathare, een sloppenwijk in Nairobi. Hij had de nominatie van deze partij op zak, maar die werd ingetrokken. Het zittende parlementslid Anthony Oluoch van de ODM heeft in het coalitiespel de voorkeur.

Jubilee en ODM maken op hun beurt allebei deel uit van de Azimio La Umoja-One Kenya coalitie. Bahati zegt dat hij solidair is aan de Jubilee Party en zijn poging om de zetel van Mathari te veroveren niet wil opgeven.

Deze afspraak vooraf tussen partijen wordt ‘zoning’ genoemd. Daar voelt Bahari zich door tekort gedaan. Hij beroept zich op het opkomen voor de jeugd: “I know there is zoning and Mathare has been zoned as an ODM area but for this one time give the people of Mathare to choose the leader they have always wanted.” Zo werkt de democratie in Kenia.

Op de achtergrond speelt de strijd of afspraak tussen twee politieke leiders van Kenia. Ook nog eens vertegenwoordigers van twee politieke dynastieën die Kenia al decennialang beheersen.

Er is de ambitieuze oud-premier Raila Odinga die als vanouds de ODM leidt en al vier keer tevergeefs een gooi naar het presidentschap heeft gedaan en eind vorig jaar aankondigde het in 2022 voor een vijfde keer te proberen. De andere leider is de nu zittende president Uhuru Kenyatta die de Jubilee Party heeft gesmeed en na twee termijnen niet meer kan worden herkozen.

Met hem zou Odinga het vorig jaar op een verrassend akkoordje hebben gegooid. In een Poetin-Medvedev akkoord zou Kenyatta kunnen terugkeren als premier en zo zijn macht bestendigen. Die ‘handshare’ beschadigt volgens critici Odinga’s politieke profiel als democratisch politicus.

In dat coalitiegeweld tussen ODM en Jubilee, tussen Odinga en Kenyatta lijkt Bahati de huilende derde. Ook als hij volhoudt en de meeste stemmen in Mathare wint is het zeer de vraag of zich dat vertaalt in een officiële uitslag die hem als winnaar aanwijst. Zo werkt de democratie in Kenia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.