Internationalisering van de Russisch-Oekraïense oorlog. Kyiv ontvangt militair materiaal van meer dan 30 landen

Onder coördinatie van de Amerikaanse regering zenden meer dan 30 landen militair materiaal naar Oekraïne. Vooral aan artillerie, tanks, langeafstandsraketwerpers en luchtverdediging heeft het Oekraïense leger gebrek om passend te kunnen reageren op de Russische invasie. Russen vertrouwen op hun artillerie en raketten waarmee ze Oekraïne op afstand bestoken. Nederland zendt pantserhouwitsers, maar dat is een beperkt aantal. Nederland heeft er 54 in gebruik waarvan de helft inzetbaar is. Vraag is wanneer ze op het slagveld inzetbaar zijn en welk verschil ze kunnen maken.

De Duitse kanselier Olaf Scholz blijft op de rem staan en wijst leveranties van zwaar materiaal aan Oekraïne af en maakt zich hiermee in Kyiv, Brussel, Londen en Washington niet populair. Wel in Moskou. Scholz frustreert de eenheid binnen de EU. Het is de tragiek dat de huidige Duitse regering de historische rekening die de Duitse nazi’s in Oost-Europa hebben gepresenteerd nu niet vereffent door Oekraïne ruimhartig te hulp te schieten. Het ontbreekt Scholz en zijn partijgenoten aan zelfkennis, urgentie en daadkracht om snel te handelen nu de Europese veiligheid door de Russische agressie direct wordt bedreigd. Op termijn kan de obstructieve opstelling van de SPD ook de eenheid binnen de Duitse regering bedreigen omdat coalitiepartners Groenen en de liberale FDP Oekraïne wel willen helpen en de blokkade van kanselier Scholz met zorgzaam aanzien.

Experts waarschuwen wekelijks dat de Russisch-Oekraïense oorlog in een nieuwe fase terechtkomt. Maar dat gebeurt niet. Het Russische offensief in de Donbas is tot nu toe te krachteloos en te slecht georganiseerd om een doorbraak te forceren en het Oekraïense leger de genadeklap toe te brengen.

Zo kondigt zich een uitputtingsslag aan waarbij de partij die de meeste middelen weet te organiseren de winnaar wordt. De Russische Federatie ontbreekt het aan manschappen en Oekraïne aan materiaal. Wie het tekort het best en snelst kan aanvullen heeft gerede kans om de oorlog te winnen.

De huidige Amerikaanse steun doet denken aan de Tweede Wereldoorlog toen de VS vanaf oktober of november 1941 de toenmalige Sovjet-Unie van Stalin via de noordelijke zeeroute van wapens voorzag onder de Lend-Lease Act. De VS namen toen officieel nog niet aan de oorlog deel, dat gebeurde pas in december 1941 na de Japanse aanval op Pearl Harbor. Die materiële steun van de VS bleek voor de Sovjet-Unie doorslaggevend om de Duitse invasie te counteren. De waarde was in de valuta van toen 11,3 miljard dollar dat volgens de VS in de huidige valuta 180 miljard dollar is.

Het is nu Oekraïne dat steun krijgt van de VS dat officieel opnieuw (nog) geen oorlogspartij is om de invasie van de Russische Federatie te weerstaan. Het is een gedeeltelijke omkering van de geschiedenis. Want de Russen van nu gedragen zich als de nazi’s van toen, maar de Oekraïners van nu zijn nog steeds de Oekraïeners van toen die vochten tegen de indringers die ongevraagd hun land binnenvielen en dood en verderf zaaiden.

11 gedachten over “Internationalisering van de Russisch-Oekraïense oorlog. Kyiv ontvangt militair materiaal van meer dan 30 landen

 1. The Netherlands was one of the first European countries to pledge significant military aid to Ukraine before Russia launched its invasion of the country on the 24th of February. This aid consisted of two Thales Squire ground surveillance radars, five AN/TPQ-36 Firefinder weapon-locating radars, two SeaFox autonomous underwater vehicles for mine detection, 100 (anti-materiel) sniper rifles along with 30,000 rounds of ammunition, and 3000 helmets and 2000 flak jackets. [1] After the invasion had commenced, an additional aid package that included 50 Stinger MANPADS launchers with 200 missiles and 50 Panzerfaust 3 anti-tank weapons along with 400 rockets was quickly announced. [2] Not much later, the Dutch Minister of Defence announced it would no longer provide details on arms deliveries to Ukraine to safeguard operational security.
  https://www.oryxspioenkop.com/2022/04/beyond-call-dutch-arms-deliveries-to.html

  Like

 2. De wil om Oekraïne te helpen is onmiskenbaar. Vrijwel iedereen is geschokt door de brutaliteit waarmee Poetin deze oorlog is gaan voeren. Men hoopt hem uit te putten voor hij verder naar het westen voor onrust kan zorgen. gelukkig gebeuren er ook goede dingen zoals de herverkiezing van Macron.

  Like

 3. Like

 4. Dit is op Marcus Ampe's Space herblogden reageerde:
  De Duitse parlementsleden hebben met een overweldigende meerderheid op donderdag 28 april ingestemd met de levering van zware wapens aan Oekraïne. Na weken treuzelen is kanselier Olaf Scholz overstag gegaan.
  “Zeitenwende” (historisch keerpunt) was het woord van de dag tijdens de debatten in het Duitse parlement woensdag en donderdag 27-28 april. Traditioneel levert Berlijn niet aan landen die in een gewapend conflict betrokken zijn. Nu heeft het parlement toegestemd om vijftig gepantserde luchtafweervoertuigen aan Kiev te leveren.
  De Oekraïense president Volodimir Zelenksi heeft ook Marder-tanks gevraagd, maar die zal Berlijn niet leveren. Om die tanks te kunnen bedienen, moeten de militairen een extra opleiding volgen, aldus de Duitse regering.
  Door alleen Gepard­-voertuigen rechtstreeks aan Oekraïne te leveren, kan de Duitse regering volhouden dat ze enkel ‘defensieve’ wapens inzet. Ze wil vermijden dat ze in het Kremlin gezien wordt als een oorlogspartij, klinkt het.

  Nancy ­Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, kondigde op 1 mei de onvoorwaardelijke steun aan van de ­VS aan Oekraïne.
  Als hoofd van een delegatie sprak ze afgelopen weekend de ­Oekraïense president Volodimir Zelenski in Kiev en beloofde hem extra steun.

  Na twee maanden oorlog stuurt het Westen niet alleen antitank­geschut en luchtafweerraketten – zoals Javelins en Stingers – maar ook tanks, helikopters en houwitsers. De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, wil ook maandelijks samenkomen om de wapenleveringen te bespreken.

  Het gaat er alsmaar meer op lijken dat het Westen in oorlog aan het treden is met de dictator Poetin, waarbij het gevaar gaat ontstaan dat deze zich nog meer in het nauw gedreven voelt en als een nijdige kat uit haar benarde situatie zal springen.

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, reageerde in een interview met het officiële Chinese persbureau Xinhua. Als de VS en de Navo de oorlog in Oekraïne echt willen oplossen, zei Lavrov, ‘moeten ze eerst stoppen met wapens en munitie te leveren aan Kiev’.

  Geliked door 1 persoon

 5. Pingback: Oekraïne als een ‘groot Israël’ | Marcus Ampe's Space

 6. @Guestspeaker
  Uw citaat past bij de talking points van het Kremlin dat de oorlog in Oekraïne niet als een oorlog tussen Oekraïne en de Russische Federatie afgeschilderd wordt omdat volgens de ideologie van Poetin Oekraine geen bestaansrecht heeft. De logische stap is om het te framen als een oorlog tussen de Russische Federatie en de VS, tussen de Russische Federatie en het Westen of tussen de Russische Federatie en de NAVO.

  Wordt met terugwerkende kracht de Spaanse burgeroorlog gezien als een oorlog tussen het Duitse en Italiaanse fascisme en de Sovjet-Unie of als een oorlog tussen Republikeinse en nationalistische Spanjaarden? Ik denk het laatste. Zoals de huidige oorlog in Oekraïne een oorlog tussen twee buurlanden is en het ene land ongevraagd het andere is binnengevallen. Wat er daarna bij komt gaat naar mijn idee de kern van de oorzaak te boven.

  Opvallend is dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken varieert in de typering van de oorlog. Soms ontkent het de grootschalige betrokkenheid van de NAVO, soms niet. Toegegeven, de uitspraken van de Amerikaanse minister van Defensie Austin in Duitsland die zeggen dat een bijkomend doel van de hulp aan Oekraïne is om de Russische Federatie zodanig te verzwakken dat het geen gevaar voor de buurlanden meer oplevert helpen er niet aan mee om dat frame van een Russisch-Westerse oorlog te weerleggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.