
Twee foto’s van George Edward Anderson (1860-1928) tonen respectievelijk de vooruitstrevende en harde kant van de 19de eeuw.
Op de bovenste foto wordt een spoorbrug gebouwd over de Green River in Utah tussen de steden Elgin en Green River. Met de stellage rechts maakt het een mooie compositie. Links staat een jongetje die naar de werkzaamheden kijkt. De arbeiders kijken op hun beurt naar fotograaf Anderson die volgens de beschrijving het droge gelatineplaatprocedé gebruikte. Omdat de toepassing en verspreiding ervan pas vanaf 1871 groter werd is het aannemelijk om te veronderstellen dat de datering daarna moet zijn. De website BridgeOfTheWeek dateert de bouw van deze ook wel Elgin Bridge genoemde spoorbrug in de jaren 1880.
Op de onderste foto treffen we een voor Nederlanders tamelijk onbekend fenomeen. Namelijk de viering van de oorlogen tegen de Indianen ofwel Native Americans. Er waren in totaal zo’n 40 Amerikaans-indiaanse oorlogen. Nog in augustus 1927 nam Anderson kort voor z’n dood foto’s van bijeenkomsten van veteranen, ofwel pioniers die hadden deelgenomen aan de oorlogen tegen de inheemse bewoners en dat trots toonden. Met een lint op hun revers. Ook hun zoons en dochters waren aanwezig. Er viel een overwinning te vieren en die moest worden vastgelegd. Pas later kwamen de bedenkingen over deze oorlogen. Toen waren de foto’s al geschiedenis.

Utah State Historical Society Classified Collection.