Vragen bij een promotievideo van Museumkaart voor de Nationale Museumweek. Wat voor beeld denkt het te geven van een museum?

Instellingen huren soms externe vormgevers in die weinig verstand hebben van het product dat ze moeten verkopen. Als dan ook de afstemming tussen de opdrachtgevers in een stuur- of projectgroep van genoemde instelling en de vormgevers niet optimaal is, dan is dat de aankondiging van een ramp.

Het gevaar bestaat dan immers dat er een product aangeboden wordt dat alleen in de fantasie van de vormgevers bestaat, maar weinig te maken heeft met het werkelijke product dat verkocht moet worden. De leden van de stuur- of projectgroep hebben zitten slapen of hebben bewust iets laten passeren dat niet overeenkomt met de realiteit.

Marketing ontspoort zo in droombeelden. Er wordt een beeld gevormd dat van een afstand aardig toont, maar bij nader inzien niet klopt omdat het een verre afgeleide is van het product dat moet worden gepromoot. Hier is het product museumbezoek.

Bij deze video op YouTube van de Museumkaart voor de Nationale Museumweek van 4 t/m 10 april 2022 staat de volgende tekst: ‘Tijdens de Museumweek roepen we werkgevers op hun medewerkers #MuseumVrij te geven, zodat ze kunnen onthaasten en nieuwe inspiratie opdoen in een van de 450 musea: een win-winactie!

De opstellers van de tekst bij de video haken aan bij het begrip ‘win-win-situatie’. Dat betekenteen onderhandelingssituatie waarin beide partijen voordeel kunnen hebben van onderhandelen en samenwerken. De winst van de een hoeft niet ten koste te gaan van de ander.’

Wat het voordeel is van werkgevers om hun medewerkers naar het museum te sturen om te onthaasten en nieuwe inspiratie op te doen is onduidelijk. Als de medewerkers door dat bezoek al onthaasten en nieuwe inspiratie opdoen, wat nog maar helemaal de vraag is.

Als het museum en de medewerker hier al winst uit halen, dan valt lastig in te zien wat de winst voor de werkgever is. Is dat een onthaaste medewerker die gelouterd uit het museum komt na een bezoekje? Werkt dat zo snel?

Wat is de nieuwe, bewezen inspiratie die de medewerker meebrengt voor de werkgever? Welke bevlogenheid, bezieling, inblazing of ingeving kan dat zijn? Maakt een werk van Jan Schoonhoven duidelijk dat de medewerker voortaan zijn of haar bureau moet opruimen? Vertelt een stoel van Gerrit Rietveld dat men rechtop moet zitten? Inspireert een abstract werk van Piet Mondriaan een medewerker tot nieuwe vergezichten en dwarsverbanden? Werkt inspiratie zo direct? Of wordt dat door de makers van de video verondersteld zonder dat het aangetoond kan worden?

Werkt overdracht in een museum volgens de Museumkaart terloops en succesvol?

Het meest in strijd met elementaire museale voorschriften is dat bezoekers noch met rugzakken, noch met tassen of ademluchttoestellen op hun rug op zaal worden toegelaten. Dat geeft een te hoog risico op beschadiging van kunstobjecten.

Bezoekers zo tonen is wereldvreemd. Het heeft niks met de realiteit van museumbezoek te maken. Daarnaast zet het toekomstige bezoekers op het verkeerde been. Wat denken ze straks in het museum op hun rug te kunnen dragen?

Still uit de videoMuseumVrij’ van Museumweek op YouTube, 29 maart 2022.

Het is bizar dat de vrouw met de rode helm zich met de immense tas op haar rug vlak voor het schilderij omdraait. Als zij al zover was gekomen, zou dat voor de bewaking van een normaal museum reden zijn om haar te verzoeken om de tas op haar rug onmiddellijk af te doen en in bewaring te geven bij de entree.

Of moeten we dit soort marketing van Museumkaart niet serieus nemen en op de koop nemen dat het een fantasiebeeld schetst van museumbezoek waarvan we weten dat het niks met de werkelijkheid te maken heeft? Maar wat is dan nog de waarde ervan? Of hebben de leden van de stuur- of projectgroep toch zitten slapen en de vormgevers te veel vrijheid gegeven wat heeft geleid tot een onrealistisch beeld? Het antwoord valt niet makkelijk te geven.

Wat de video oproept is verwondering. Maar dan een ander soort verwondering dan de makers beogen. Wat voor beeld denken ze eigenlijk te geven van een museum?

Naschrift:

Tweet van Robert Busschots en reactie, 2 april 2022.
Advertentie

2 gedachten over “Vragen bij een promotievideo van Museumkaart voor de Nationale Museumweek. Wat voor beeld denkt het te geven van een museum?

 1. Deel van een reactie die ik over dit onderwerp en commentaar op Facebook plaatste:

  Laten we trouwens kunst kunst noemen en cultuur cultuur. De vermenging en klontering ‘kunst en cultuur’ is verwarrend. De functies van kunst en cultuur zijn verschillend. (…)

  Dat valt goed af te leiden uit het filmpje van de Museumkaart/ Museumvereniging. Dat lijkt te praten over kunst, wat het basisproduct van een museum is, maar gaat uit van de benadering van cultuur. Daar ontspoort het in mijn ogen. Dat kan ik tot op zekere hoogte billijken omdat musea hybride instellingen zijn die kunst en cultuur vermengen. Ze willen aanscherpen door de kunst en verbinden door de cultuur.

  Zoals bij alles gaat het om maatvoering. Naar mijn idee is bij dit filmpje het accent te eenzijdig bij cultuur gelegd. Dat is in de kern mijn kritiek erop.

  Maar ik kan me voorstellen dat degenen die in de reclame of de marketing werken daar anders over denken. Ze willen de waarde van het museum overbrengen met het doel om het bereikbaar en aantrekkelijk te maken. De actie die wordt nagestreefd is dat de mensen naar het museum gaan. Nadeel is dat om dat te bereiken een niet geheel juist beeld van het reilen en zeilen van een museum wordt gegeven.

  Natuurlijk is een beetje liegen de reclame en marketing niet vreemd. Of noem het het oprekken van de waarheid. De klanten zijn niet gek en beseffen dat spel. Niemand neemt de pseudo-dokter in de witte jas die waspoeder aanprijst serieus. Maar ook hier gaat het om maatvoering. Schijn en wezen van een product moeten niet te ver uiteenlopen. Het moet geloofwaardig blijven.

  Nu wordt de potentiële bezoeker van het museum een fantasiebeeld voorgespiegeld. Is dat slimme of domme marketing? (…)

  Ik blijf benieuwd naar de vraag die ik in mijn commentaar stelde. (…) Namelijk in hoeverre was de stuur- of projectgroep van de Museumkaart betrokken bij de productie van dit filmpje? Hebben de leden ervan niet goed opgelet of hebben ze dit concept bewust gesteund?

  Like

 2. Suzan Nuijen, Projectleider Nationale Museumweek voegt daar aan toe: ‘De Nationale Museumweek is dé campagneweek van ruim 450 musea. Binnen het thema ‘open je wereld’ gingen we op zoek naar een passende activatie. MuseumVrij nodigt bezoekers op een ludieke manier uit om de dag/week te breken in het museum. Musea zijn onze plekken van inspiratie en verwondering. Een ontmoetingsplaats die het gesprek activeert tussen mensen met verschillende achtergronden en wereldbeelden. Met MuseumVrij nodigen we het publiek uit om dat in het museum te ervaren: om je wereld te openen!’
  https://www.marketingtribune.nl/bureaus/nieuws/2022/04/nationale-museumweek-roept-werknemers-op-museumvrij-te-vragen/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.