De christelijke misleiding van Robert van Mierlo: ‘zegen je vijanden met een heilige achtervolging van de liefde van God’

Eerder schreef ik in maart 2020 in een commentaar over de christelijke autodidact-prediker Robert van Mierlo het volgende: ‘Het is gewenst dat hij met zijn onzin van sociale media verbannen werd. Want zijn misleiding zet in de huidige noodsituatie de mensen die hij inspireert op het verkeerde been, stelt hen onterecht gerust en sust hen in slaap. Predikers als Van Mierlo beroepen zich op de vrijheid van godsdienst en hebben de wettelijke ruimte om hun wartaal te verkondigen‘.

Robert van Mierlo zwijgt echter niet omdat spreken zijn verdienmodel is. Zelfbenoemde amateur predikers als Van Mierlo zijn de grootste belagers van serieuze godsdiensten. Want ze stellen godsdienst in een kwaad daglicht met hun simplisme en complotdenken.

Critici van godsdiensten vinden in Van Mierlo hun medestander. Hij is zonder dat hij het beseft de provocateur die het omgekeerde bereikt van wat hij claimt te beogen. Namelijk het uitdragen van de christelijke leerstellingen en het vergroten van het bereik en begrip ervoor.

Wat Robert van Mierlo zegt lijkt op het eerste gezicht zinnig, maar is bij nader inzien onzin. Zijn betoog is niet gebouwd op het verbinden van argumenten die onherroepelijk tot een conclusie leiden, maar op het afschieten van losse flodders die alle kanten op vliegen. Hij weet zijn triviale uitspraken geen meerwaarde te geven. Ook niet in symbolische zin. Het is wartaal.

Neem de volgende beweringen uit het begin van bovenstaande video die als los zand aan elkaar hangen. Van Mierlo stapelt, blijft stapelen en lijkt niet te weten wat hij met die gestapelde beweringen wil zeggen:

Maar de afgelopen twee jaar heb ik eigenlijk heel veel zoveel onrecht gezien door alles wat zich openbaart in deze tijd wereldwijd, maar ook in ons eigen land. Ik denk aan wat wat ja wat zich openbaart in het kindermisbruik en hoe de regering daarmee omgaat. De corruptie die steeds meer geopenbaard wordt. De schandalen die steeds meer aan het licht komen, in ons land, maar ook wereldwijd. De corruptie, de censuur, er zijn zoveel dingen aan het licht aan het komen. En dat kan mij soms ontzettend boos maken en gefrustreerd en ja, een een gevoel van van soort van machteloosheid en … eehhh … ja dat is dus precies wat wat de duivel wil. Dat wij in die boosheid blijven hangen, dat we dat er dat we gaan haten dat we in die negatieve energie terechtkomen, maar dat we in angst gaan zitten dat we ons hopeloos gaan voelen, maar dat is niet wat Jezus ons leert‘.

Zo kabbelt Van Mierlo voort. Zoekend en manoeuvrerend door de Nederlandse grammatica. Volgens hem is het onrecht niet terug te brengen tot een mens, maar is ‘onze vijand is de geestelijke machten achter die mens. Want ook die mens, die op een verschrikkelijke manier misschien handelt, die wordt ook weer aangestuurd door hogere duisteren krachten‘.

De aap komt uit de mouw als Van Mierlo zegt dat God hem een gebed heeft gegeven. Hiermee hijst hij zichzelf op het schild van religieuze belangrijkheid. Ermee kun je volgens deze autodidact-prediker ‘je vijanden zegenen en op een heel krachtige manier dat en je eigenlijk in dat hele simpele gebed bidt voor hun ziel, dat ze tot behoud komen, maar tevens is dat gebed ook heel krachtig om het onrecht tegen te houden. Omdat het iets in werking zet in de geestelijke wereld waardoor een proces op gang komt dat het de duisternis niet zo maar door kan gaan‘.

Dat gebed dat volgens Van Mierlo hem door God is gegeven luidt als volgt: ‘Ik zegen deze persoon met een heilige achtervolging met de liefde en het licht van God in Jezus’ naam‘.

Volgens Van Mierlo kan de persoon die gezegend wordt ‘met een heilige achtervolging met de liefde en licht van God‘ na deze zegening ‘niet meer langer door kan gaan in zijn onrecht‘ omdat hij ‘zijn geweten gaat voelen‘.

Uiteraard mag Van Mierlo binnen het parallelle universum van het christendom zijn eigen parallelle universum construeren. Alleen, zijn antwoord om het onrecht te bestrijden heeft geen praktisch nut en trekt zijn volgers nog dieper in een schijnwereld die een oplossing om het onrecht te bestrijden niet dichterbij brengt, maar juist verder uit beeld laat verdwijnen.

Wellicht werkt de bestrijding à la Robert van Mierlo van het onrecht door het uitspreken van een Goddelijke zegen in beperkte mate in de christelijke eigen kring waar de Bijbelse taal begrepen en nageleefd wordt, maar hij pretendeert meer en zou er goed aan doen om de voorwaarden van de werking van zijn claims voortaan als disclaimer bij zijn video’s te zetten. Zijn claim van alomvattendheid maakt het er potsierlijk op omdat het aantoonbaar niet werkt.

Zoals altijd bij dit soort video’s van christelijke predikers die zich beroepen op de liefde van God vraagt Robert van Mierlo om geld om ‘Gods liefde uit te dragen‘. Onmiskenbaar over hem is dat christelijk dilettantisme een verdienmodel is. De nonsens waarmee hij het omkleedt kan op de koop toe worden genomen door de volgers die zich er aangetrokken toe voelen en ermee heilig achtervolgd wensen te worden.

6 gedachten over “De christelijke misleiding van Robert van Mierlo: ‘zegen je vijanden met een heilige achtervolging van de liefde van God’

 1. Beste broeder,

  Wat jammer dat u dit zo interpreteert.
  Dankzij de filmpjes van Robert van Mierlo ben ik steeds dichter bij mijn persoonlijke relatie met God gekomen. In de tijd van mijn burnout toen ik eigelijk geen zin meer had om te leven, bouwde zijn filmpjes me erg op en ging ik steeds meer de bijbel lezen.
  Ik heb samen met mijn man Robert een keer ij zijn praktijk bezocht, hij is een heel liefdevolle man met veel inzicht en wijsheid vanuit Gods woord. We hebben een bijzondere aanraking van God gehad doordat we met elkaar gebeden hadden. Als Christenen horen we elkaar scherp te houden, waarom neemt u persoonlijk geen contact met hem op over hetgeen wat u dwars zit? Het Woord leert ons om niet te oordelen over elkaar. We horen elkaar juist te steunen en te bemoedigen in deze rare tijden.
  Gods zegen

  Met vriendelijke groet Manja

  Geliked door 1 persoon

 2. @Manja
  Ieder heeft zijn of haar eigen werkelijkheid. Wat ons bindt zijn waarden. Over menselijkheid, vriendelijkheid, empathie, maar ook nieuwsgierigheid, kritisch vermogen en rechtvaardigheid.

  Het is merkwaardig dat u meent dat iets me dwars zit. Er zit me niets dwars.

  Het zijn de waarden van Robert van Mierlo die ik afmeet tegenover mijn eigen waarden. Vervolgens omschrijf ik dat.

  Het gaat me niet om de privé-persoon Robert van Mierlo. Ik geloof zonder aarzelen dat hij een vriendelijke, liefdevolle man is. Het gaat mij erom wat hij anderen voorhoudt. Dat heb ik in de tekst geschreven.

  U gaat ervan uit dat ik een belijdend christen ben. Dat ben ik niet. Ik ben evenmin anti-christen of atheïst.

  Ik probeer zonder emotie en bijbedoelingen open en evenwichtig op godsdiensten te reflecteren. Als een Consumentenbond die producten vergelijkt. Want ik heb het idee dat het daar in het publieke debat aan ontbreekt.

  Welnu, mijn oordeel over het product dat Robert van Mierlo aanbiedt is zoals het is.

  Like

 3. Beste schrijver van dit stuk over Robert van Mierloo,
  Ik schrik er van dat je in staat bent om iemand zo zwart te maken via internet. En het is niet eens terecht. Moge je tot inzicht komen en een openbaring ontvangen van de goedheid van God en zijn zoon Jezus die jou lief heeft.

  Like

 4. @bloeimooi
  Ik maak Robert van Mierlo niet zwart. Zoals ik in een reactie schreef: ‘Het gaat me niet om de privé-persoon Robert van Mierlo. Ik geloof zonder aarzelen dat hij een vriendelijke, liefdevolle man is. Het gaat mij erom wat hij anderen voorhoudt. Dat heb ik in de tekst geschreven.

  Inhoudelijk ben ik het oneens met Robert van Mierlo. Dat probeer ik zo eerlijk en evenwichtig mogelijk op te schrijven. U meent dat het onterecht is dat ik het met hem oneens ben. Dat betekent dat volgens u kritiek op Robert van Mierlo per definitie niet mag. Dat is geloof en geen open debat tussen opponenten.

  Met de inhoud van de verschillende godsdiensten houd ik me niet bezig. Dat laat ik over aan de gelovigen die betreffende godsdienst belijden. Die vrijheid gun ik iedereen.

  Uw poging om me in de gesloten christelijke wereld te trekken en me aldus te annexeren voor het christelijk geloof vind ik niet getuigen van respect voor anderen. Evenmin van het besef dat in Nederland gelovigen de minderheid vormen.

  U kunt kritiek hebben op mijn ondersteuning voor de politieke filosofie van het secularisme dat zegt dat onder de nationale rechtsstaat alle godsdiensten en levensovertuigingen juridisch, politiek en maatschappelijk gelijkwaardig gegarandeerd zijn. Wat elk individu kiest, zoekt hij of zij maar in alle vrijheid uit. Daar heeft een ander zich niet mee te bemoeien. Evenmin als u niet moet proberen mij in uw christelijke invloedssfeer te trekken.

  Dat secularisme is overigens niet anti-religieus of pro-atheïstisch, maar neutraal. Zo sta ik ook tegenover godsdienst. Maar dat betekent niet dat als ik een (pseudo-)godsdienstige stroming zie die naar mijn idee buiten de begrijpelijkheid, serieusheid, samenhang en importantie van religie treedt, ik vervolgens geen recht heb om er kritiek op te hebben.

  Like

 5. George,
  Kan je volledig vinden in je tekst.
  Je moet elke “Godsdienst’ neutraal bekijken. Elke mens heeft zijn geloof, geloofsbelijdenis en geloofservaringen. Spijtig genoeg ervaar ik ook deze uitspraken van wie niet met mij is tegen mij.
  Ik heb met veel geloofsovertuigingen gesproken, ben geen atheist , maar elk geloof komt op hetzelfde neer, hier en daar met een ander verhaal. Spijtig dat veel mensen niet met een helder hoofd kunnen denken en dat ze elkaar niet kunnen respecteren.

  Like

 6. Een Christelijke wereld kan onmogelijk gesloten zijn.
  Christen-zijn heeft alles met vrijheid te maken. God- zelf heeft alle reden om een push-ke te geven in de goede richting omdat Hij iedereen wil redden, vanuit Zijn liefde voor de mens, die Hij zelf geschapen heeft. Dit doet Hij echter niet omwille van de lieve Vrijheid: We moeten zelf uit ons hol komen.
  Van mij mogen er nog honderden Robert Van Mierlo’s optreden, allemaal met hun eigen visie, wanneer ze uitgaan van het Evangelie., alle visies en bemoedigingen welkom(leuk dat Van Mierlo zachtaardig is, er zijn d’er met ander temperament, Dwingt hij tot iets misschien? Wil deze persoon misleiden misschien ? ).
  En dat specifieke gebed- waar kritiek op is….choh,…hoe onhandig zijn we soms in onze woorden van gebed…alle ideeën welkom als ze de medemens geen schade berokkenen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.