Thelma Blumberg fotografeert het Gaslight District in St. Louis (1961)

Thelma Blumberg, ‘Spot In The Square Art Gallery, Sam Wayne Art Exhibit, Gaslight Square‘ (St. Louis, Missouri), 1961. Collectie: Thelma Blumberg Collection van The State Historical Society of Missouri.

Zomaar wat foto’s van Thelma Blumberg uit 1961. Dat was tijdens de hoogtijdagen van het Gaslight District in St. Louis die volgens Wikipedia tot eind jaren 1960 duurden. Bohemiens, hippies en ‘gegoede burgers’ lieten zich er zien. Totdat ook dat voorbijging. Wat eerst in de marge werd bevraagd, werd een marge die zelf bevraagd ging worden. De uitspatting in kunst, jazz, poëzie, amusement, restaurants en winkeltjes is vastgelegd in boeken, documentaires en foto’s. Als iets dat voorgoed voorbij is.

Thelma Blumberg, ‘Spot In The Square Art Gallery, Sam Wayne Art Exhibit, Gaslight Square‘ (St. Louis, Missouri), 1961. Collectie: Thelma Blumberg Collection van The State Historical Society of Missouri.

De foto’s van de opening van de tentoonstelling van Sam Wayne in een galerie aan Gaslight Square in 1961 lezen als een ‘wie is wie’ voor wie weet wie wie is. Maar dat weten we na 60 jaar niet meer. Het is druk. De kunstenaar is aanwezig om in gesprek te gaan met bezoekers.

Is het voorbeeld voor zijn werk met zwarte contouren van Modigliani-achtige mysterieuze vrouwen zijn muse waarmee hij in gesprek is op deze opening? Het zou kunnen. Maar misschien is de zwartharige vrouw in het lichtgekleurde mantelpakje een vriendin, collega-kunstenaar, een werkneemster van de galerie of een toevallige passant. Thelma Blumberg legde de sfeer van toen vast. Op het antwoord wat het precies is moeten buitenstaanders het antwoord schuldig blijven.

Thelma Blumberg, ‘Spot In The Square Art Gallery, Sam Wayne Art Exhibit, Gaslight Square (St. Louis, Missouri), 1961. Collectie: Thelma Blumberg Collection van The State Historical Society of Missouri.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.