Seksueel grensoverschrijdend gedrag van Brian Houston van Hillsong Church dat jarenlang werd getolereerd toont zwakheid van godsdienst

Het is altijd weer bevreemdend als kerkleiders het een zeggen en het ander doen. In deze houding benaderen ze politici. Het opmerkelijke van deze kerkleiders is dat ze worstelen met seks en relaties. Wat door de leerstellingen van hun kerk verboden is en wat ze notabene zelf prediken wordt er blijkbaar aantrekkelijk op om als een verboden vrucht te plukken. In het geheim uiteraard. De kloof tussen wat ze zijn en wat ze doen wordt zo levensgroot.

Vaak gaat het om mannen van middelbare leeftijd die zich seksueel niet weten in te houden en zichzelf, gezin en kerk beschamen. Of de religieuze omgeving waarin ze opereren onevenwichtige mannen aantrekt of dat ze binnen hun godsdienst onevenwichtig en stiekem gedrag ontwikkelen is de vraag. Het kan ook een combinatie zijn. Namelijk dat onevenwichtige, onvolwassen mannen een religieuze omgeving zoeken om hun gedrag te botvieren en makkelijk onschuldige slachtoffers te vinden. Zo kan het kindermisbruik door priesters binnen katholieke kerken verklaard worden.

Een spreuk die me in mijn jeugdjaren over christenen is bijgebracht luidt: ‘In de ene hand de bijbel en in de andere de drankfles‘. Hypocrisie dus. Niet dat anderen dat niet doorhebben. Want iedereen met een beetje mensenkennis en realiteitsbesef weet waar de grootste schijnheiligen te vinden zijn. Namelijk binnen in religieuze instellingen. De praktijk bestaat eruit door naar buiten toe anderen voorbeeldig gedrag op te leggen of geld uit de zak te kloppen, maar daar zelf in de praktijk niet naar te leven. Geactualiseerd zou de spreuk nu luiden: ‘In de ene hand de bijbel en in de andere vreemd vrouwenvlees‘.

In het Australisch Sydney is pastoor Brian Houston van Hillsong Church moeten terugtreden wegens grensoverschrijdend seksueel gedrag. In de verklaring van het bestuur van 23 maart 2022 wordt de reden waarom Houston is teruggetreden niet genoemd. Wat resteert om zijn scheve schaats te verhullen zijn verwijzingen naar Jezus Christus en God. Dat zijn abstracte woorden die in hun eigen werkelijkheid bestaan en op een ander niveau spelen dan het platvloerse gedrag van Brian Houston. Hij heeft niet gehandeld volgens de christelijke leer die hij anderen probeerde op te leggen. Het bestuur overigens evenmin, want het heeft jarenlang Houstons laakbare gedrag waar het kennis van had toegedekt.

Hoe ethisch geloofwaardig zijn Brian Houston, bestuur en Hillsong Church nog? Want moraal is hun uniek verkooppunt waarmee ze concurrenten op de religiemarkt proberen af te troeven. Normbesef en vaststaande ideeën over goed en kwaad zijn de kern van hun christelijke leerstelling. Daar hebben ze zelf jarenlang tegen gezondigd.

Houston was toegewijd aan zijn eigen driften en emoties. Dat is geen schande en alleen maar menselijk, maar anderen richtlijnen voor gedrag opleggen die men zelf overtreedt leidt tot schijnheiligheid. Dat is de schande.

3 gedachten over “Seksueel grensoverschrijdend gedrag van Brian Houston van Hillsong Church dat jarenlang werd getolereerd toont zwakheid van godsdienst

 1. Beste,

  U spreekt in uw artikel ik de meervoudsvorm terwijl het in dit geval één persoon is, lees:

  “Het is altijd weer bevreemdend als kerkleiders het een zeggen en het ander doen. In deze houding benaderen ze politici. Het opmerkelijke van deze kerkleiders is dat ze worstelen met seks en relaties.”

  U scheert elke kerkleider over één kam, alsof elke kerkleider kampt met bovengenoemde problematiek. U zoekt overduidelijk naar een stok om mee te slaan en knuppelt naar hartelust in op kerkleiders.

  Tevens meent u te kunnen concluderen dat juist dit de zwakheid van de Godsdienst aantoont.

  In werkelijkheid is het juist de zwakheid van een enkel persoon welke meent Christus te volgen.

  vriendelijke groet,
  Henk

  Like

 2. @Henk
  In mijn tekst heb ik het over kerkleiders die het een zeggen en het ander doen. In een zin daarna heb ik het over ‘deze kerkleiders’. Ik maak dus duidelijk dat ik het niet over alle kerkleiders heb, maar over een aparte categorie binnen de kerkleiders. Ik scheer dus alle kerkleiders juist niet over een kam. Zo wereldvreemd ben ik niet.

  In de RK-kerk zijn de afgelopen jaren vele priesters in allerlei landen met getuigenis van talloze slachtoffers beschuldigd van kindermisbruik. In de meeste gevallen werden deze pedofiele priesters door de kerkleiders niet uit het ambt gezet, maar naar een ander bisdom overgeplaatst. Waar ze hun wrede praktijken konden voortzetten.

  Ofwel, het crimineel en amoreel gedrag van priesters werd door de kerkleiding toegedekt. Alleen al in Frankrijk betrof het over een beperkte periode muisbruik van 300.000 kinderen door zo’n 2.000 priesters. De kerkleiders kwam niet of te laat, en pas na maatschappelijke en politieke druk in actie.

  U zult deze feiten kennen. Ze hebben veel media-aandacht gekregen. Overigens komt ook veel kindermisbruik voor in islamitische madrassa’s. Waar jonge kinderen zijn toevertrouwd aan islamitische geestelijken en deze kinderen zich niet kunnen verweren omdat de geestelijken een machtspositie innemen en de leiding niet ingrijpt.

  Het misbruik is dus niet tot de katholieke kerk beperkt. Ook in talloze protestante kerken in diverse landen is seksueel misbruik van kinderen of grensoverschrijdend seksueel gedrag van geestelijken geconstateerd.

  Ik vraag me in mijn commentaar het volgende af over de geestelijken met een scheve schaats: ‘Of de religieuze omgeving waarin ze opereren onevenwichtige mannen aantrekt of dat ze binnen hun godsdienst onevenwichtig en stiekem gedrag ontwikkelen is de vraag. Het kan ook een combinatie zijn. Namelijk dat onevenwichtige, onvolwassen mannen een religieuze omgeving zoeken om hun gedrag te botvieren en makkelijk onschuldige slachtoffers te vinden.’

  Linksom of rechtsom faalt de religieuze instelling waarin grootschalig misbruik voorkomt. Of de selectie of het toezicht op de medewerkers is onvoldoende. Het is niet dat ik alle (onderdelen van) godsdiensten veroordeel, maar wel de godsdiensten waarvan de leiding de gelovigen toevertrouwt aan priesters, imams of dominees die aantoonbaar dit vertrouwen beschamen. Dan is er iets mis in de leiding van een organisatie.

  Wat het nog pijnlijker maakt is zoals in het Australische voorbeeld vanwege een commercieel belang van een kerk het bestuur of de leiding jarenlang niet ingrijpt. Dan gaat een kerk tegen de kernprincipes van de eigen overtuiging en leerstellingen in. Als een vegetariër die elke dag biefstuk eet, maar ondanks dat volhoudt vegetarisch te zijn. Dat is niet geloofwaardig. .

  Like

 3. Beste,

  Dank u voor uw reactie op mijn eerdere schrijven.

  U heeft de inhoud en intentie nu duidelijk uitgelegd en Ik meen dat we qua inhoud elkaar hier in kunnen vinden.

  Persoonlijk ben ik blij en verdrietig als het gaat om een seksueel misbruik zaak. Blij allereerst dat dit boven water komt, ook verdrietig dat dit gebeurt.

  Kleine toelichting van het blije aspect:

  Het kan natuurlijk niet zo zijn dat wie een leidinggevende positie heeft en zijn handen niet kan thuis houden in de nabijheid van jonge vrouwen, nog langer kan aanblijven in een kerkstructuur zoals in die van Hillsong Church. Brian Houston heeft hier zeker niet Christus gerepresenteerd. Dan is het goed dat Brian Houston het veld ruimt en plaats maakt voor een ander die het ambt van kerkopziener op een waardige manier zal gaan uitvoeren.

  Toelichting van het verdrietig aspect:

  De Hillsong Church heeft zoals u stelt een leidinggevende aangesteld en laten blijven op een plaats waar zijn hij zijn onkuise aspiraties vorm heeft kunnen geven. Dit had voorkomen kunnen worden door zijn functioneren tegen het licht van de Bijbel te houden. Daarmee het belang van de integriteit van Gods Koninkrijk te laten prevaleren boven de voordelen van Hillsong Church zelf.
  Er staan genoeg checks en balances te lezen in de Bijbel als het gaat om leiders en hun functioneren. Het ziet er naar uit dat deze kerk meermalen door het oranje licht is gereden en dat men dacht door rood men er ook ook nog wel mee zou wegkomen. De kerk die verlossing van de gevallen mens predikt en de onderwijzing van de christelijke leer, heeft zichzelf van een kwade reuk voorzien.

  Daarmee hoeft het kind nog niet met het badwater weggegooid worden. De verlossing van de mens is nog steeds nodig, de onderwijzing van de leer is nog steeds nuttig. De gemeente is nog een steeds een waardevol en prachtig instituut gegeven door God. Mits goed toegepast!

  Mijn persoonlijke gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun familie leden, vrienden, gemeenteleden en verdere gedupeerden. Namens mij persoonlijk als vertegenwoordiger van Christus mijn diepste en oprechte verontschuldiging aan de slachtoffers.

  Dat men herstel mag ervaren…..

  Vriendelijke groet,
  Henk

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.