Z staat voor hypnose van het Russische volk

Franquin, Robbedoes en Kwabbernoot, Omslag van album nr.15 ‘Z van Zwendel‘ (1961). Uitgeverij Dupuis.

De letter Z staat in de Russische Federatie symbool voor steun aan de krijgsmacht. Fans van de strip Robbedoes hebben echter een andere associatie met de letter Z. Die staat voor het kwaadaardige personage, de briljante, sinistere geleerde Zwendel. In de oorspronkelijke Franse versie van tekenaar Franquin, Greg et Jidéhem dat in 1959 en 1960 verscheen in het moederblad Spirou heette de persoon Zorglub en was de titel ‘Z comme Zorglub‘. Het album van die naam verscheen in 1961.

Op de bovenstaande cover hanteert Zwendel zijn zorglonde. Een samentrekking van zijn naam Zorglub en Onde (=golf). Een uitleg over Zwendel/ Zorglub is te actueel om niet te citeren (vertaald): ‘Zijn enige uitvinding is de “Zorglonde” die hij gebruikt om anderen in zijn ban te brengen. Afhankelijk van het golfniveau kan de zorglonde worden gebruikt om hele bevolkingsgroepen tijdelijk te hypnotiseren, te voorkomen dat buitenstaanders de bases van Zorglub naderen of om een ​​heel leger onder zijn controle te krijgen’.

Het is verleidelijk om geen parallellen te zien tussen wat Franquin in 1959 verzon over de geleerde Zorglub en wat nu gebeurt in de Russische Federatie waar een sinistere leider in een bunker een heel volk in zijn ban heeft gebracht. Het volk van 142 miljoen mensen is gehypnotiseerd en staat op wat stedelijke intelligentsia na in meerderheid achter de nieuwe tsaar Poetin. De hedendaagse versie van de zorglonde is de propaganda op televisie, op sociale media en in het straatbeeld waarmee het volk in hypnotische toestand is gebracht. En wordt gehouden.

Russian infantry mobility vehicles GAZ Tigr destroyed as a result of fight in Kharkiv, located some 50 km from Ukrainian-Russian border, on February 28, 2022. Photographer: Sergey Bobok/AFP/Getty Images

De Z is trouwens geen letter uit het cyrillische, maar uit het Russische alfabet. Het doet ook denken aan de Z van Zorro. Het teken is snel en niet moeilijk te maken. Het is een onderscheidingsteken dat duidelijk maakt aan eigen troepen tot welke oorlogspartij men behoort. Dat om eigen vuur te voorkomen. Er zijn overigens ook nog andere identificaties die de Russische invasiemacht in Oekraïne gebruikt, zoals de letter V. De Russische staatspropaganda heeft het symbool van het slagveld overgenomen en maakt er reclame mee aan het thuisfront.

Vaak verklaart fictie de wereld beter dan doorwrochte analyses. Kenners van de stripgeschiedenis voelen aan dat de Z in Russische steden en dorpen niet symbool staat voor een verenigd volk en steun aan de krijgsmacht die een oorlog uitvecht in een binnengevallen buurland, maar voor bedrog, volksverlakkerij, hypnose en zwendel. Maar wie maakt het de bevolking duidelijk? Wat is ervoor nodig om zo’n volk uit zijn tijdelijke hypnose, uit zijn trance te halen?

4 gedachten over “Z staat voor hypnose van het Russische volk

 1. Onder Kamal Ataturk sloeg Turkije in de eerste helft van de 20ste eeuw een westerse koers in. Modernisering van de maatschappij. Daar hoorde ook het vervangen van het Arabische alfabet op Ottomaanse leest door het Latijnse alfabet bij. Symbolischer dan dat kan niet.

  Om afstand te nemen van de claim op culturele en politieke hegemonie van Rusland, zou Oekraïne kunnen overwegen om het Cyrillische alfabet te vervangen door het Latijnse alfabet. Een beter teken om aan te geven dat het bij Europa hoort en moderniseert is niet te geven.

  Er zitten wel nadelen aan, want hiermee geeft Oekraïne de claim op de bakermat van het ontstaan van de ‘Russische wereld’ te zijn. Maar dat is een vraagstuk van het verleden. Als Oekraïne na de oorlog toch opnieuw opgebouwd moet worden, dan zou het die verwestersing en modernisering via het Latijnse alfabet ook mee kunnen nemen.

  De paradox is dat de propaganda van de Russische Federatie de Latijnse letter Z integreert in het Cyrillisch. Dat kan van de andere kant de Oekraïense claim versterken dat Oekraïne de meest authentieke bakermat van de Russische wereld is.

  Like

 2. De letter Z verwijst ook naar een film en roman over het Griekenland van voor de staatsgreep. De letter Z wordt door het nieuwe regime verboden want het staat voor vrijheid. Wikipedia heef er een bladzijde aan gewijd. Misschien kan men de Poetin Z een beetje ombuigen en tegen de schepper ervan keren. Laat ons een eind maken aan de propaganda van meesterspion Poetin dat hij een meester spion is en zich behoorlijk vergist heeft in de reacties van de Oekraïne en het Westen. Hij heeft zijn land volledig geïsoleerd in de wereld en dat is niet erg geniaal.

  Like

 3. Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.