Laat Russen betalen voor schade in Oekraïne. Maak dat dagelijks inzichtelijk

Tweet van Konrad Muzyka – Rochan Consulting, 14 maart 2022.

Het wordt steeds duidelijker dat de Russische Federatie de oorlog met Oekraïne niet kan winnen, en beseft dat het die oorlog niet kan winnen. Want waarom zou de Russische politiek en militaire leiding zich anders bezighouden met het vernietigen van de Oekraïense economie en bedrijven? Door het kiezen van deze economische doelen verraadt de Russische Federatie haar intenties.

Dat zou niet logisch zijn als het Kremlin dacht Oekraine of delen ervan in de nabije toekomst te gaan besturen. Een bezetter schiet niet in puin wat hij later nodig denkt te hebben en tegen hoge kosten weer op moet bouwen. Daarbij komt, de Russische economie dreigt in een recessie te komen en heeft het geld niet om de schade die het nu in Oekraïne berokkent te vergoeden.

Het Kremlin heeft het geloof in de overwinning verloren en probeert de uitgangspositie van Oekraïne voor de nabije toekomst zo lastig mogelijk te maken. Maar of dat zo werkt valt te bezien. De heropbouw kan Oekraïne saamhorigheid bieden, in de eigen bevolking en in de relatie met de coalitie van landen die Oekraïne steunt tegen de Russische agressie.

Om de schade aan economie, bedrijven en burgerdoelen in Oekraïne zichtbaar te maken is het gewenst om daar een inschatting van te geven. En de optelling dagelijks te publiceren. Zodat ook het Kremlin weet dat voor haar de teller tikt en de rekening oploopt die het straks gepresenteerd krijgt.

In samenhang daarmee moeten de westerse tegoeden en bezittingen van de Russische staat, bedrijven, oligarchen en personen uit de kring van het Kremlin in kaart gebracht worden en publiekelijk worden gemaakt. Dat betreft dan legaal én illegaal bezit.

De som is simpel. Aan elke civiele schade in Oekraïne wordt een specifiek Russisch tegoed in het Westen gekoppeld. De eigenaar daarvan gaat dat betalen. Zodat voor iedereen duidelijk wordt wie dat flatgebouw in Kyiv of het ziekenhuis in Mariupol dat door Russische raketten is vernietigd gaat voldoen. Neveneffect kan zijn dat de Russische eigenaren van de westerse tegoeden en bezittingen druk gaan zetten op het Kremlin omdat ze snel hun westers bezit zien verdampen.

Tweet van de Poolse premier Mateusz Morawiecki en reactie, 14 maart 2022.
Advertentie

6 gedachten over “Laat Russen betalen voor schade in Oekraïne. Maak dat dagelijks inzichtelijk

 1. Can the Russian military and defence industry survive without technological imports such as electronics and industrial robots from the West?

  And will the impact of sanctions and casualties be sufficient to shift public opinion in a way that threatens the Kremlin? The rest of the very bleak economic warning clouds gathering over Russia will only matter to a leader who cares about the long-term impact of the war on his fellow citizens.
  https://www.rawstory.com/russias-economy-will-struggle-to-pay-the-price-of-invading-ukraine/

  Like

 2. Pingback: De oorlog in Oekraïne zal ook haar gevolgen mee brengen voor het klimaat | Marcus Ampe's Space

 3. Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy proposed a formal deal with the country’s allies to secure Russian compensation for the damage its forces have caused during the war.

  Zelenskiy, who says Russia is trying to destroy as much of Ukraine’s infrastructure as it can, said such a deal would show nations planning aggressive acts that they would have to pay for their actions.

  “We invite partner countries to sign a multilateral agreement and create a mechanism ensuring that everybody who suffered from Russian actions can receive compensation for all losses incurred,” he said in a video address.

  Zelenskiy said that under such a deal, Russian funds and property in signatory nations would be confiscated. They would then be directed to a special compensation fund.

  “That would be fair. And Russia will feel the weight of every missile, every bomb, every shell which it has fired at us,” he said.
  https://www.theguardian.com/world/live/2022/may/21/russia-ukraine-war-moscow-declares-victory-in-battle-for-mariupol-steel-plant-russia-halts-gas-supplies-to-finland-live?page=with:block-62887c2b8f08e35126bab08b#block-62887c2b8f08e35126bab08b

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.