Oorlogsmisdaden van Russische Federatie in Charkov

Willy Pragher, Charkow [Ukraine]: Platz und Kirche, 1926-1991. Collectie: Landesarchiv Baden-Württemberg, Staatsarchiv Freiburg.

Charkov of Kharkiv is de tweede stad van Oekraïne. Het ligt hevig onder vuur van de Russische artillerie. Niet alleen militaire doelen worden beschoten, maar ook woonwijken zonder militaire infrastructuur. Dat is een oorlogsmisdaad van de Russische krijgsmacht. Gebouwen worden kapotgeschoten en onschuldige burgers gedood. Zelfs clusterbommen worden tegen burgers ingezet door de Russische krijgsmacht. Dat mag niet.

Alleen het maken van de vergelijking tussen het optreden van de Russische krijgsmacht met de nazi-terreur van meer dan 75 jaar geleden toont het morele ongelijk van de Russen aan. Het Westen keert zich in walging van hen af. Poetin en zijn naaste medewerkers worden bestempeld als paria. Ze zijn verworpelingen voor wie geen weg meer terug is.

In Den Haag is het Internationaal Strafhof (ICC) een onderzoek naar de Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne begonnen. De politieke en militaire leiding van de Russische Federatie die betrokken is bij de invasie van Oekraïne is in het vizier van juristen, mensenrechtenadvocaten en onderzoekers gekomen. Een oorlogstribunaal kondigt zich aan waar de Russische leiders ter verantwoording worden geroepen. Met of zonder hun aanwezigheid.

Inzet van bruut geweld mag niet volgens de Conventie van Genève die burgers in oorlogstijd beschermt. Het is trouwens merkwaardig dat de leiding van de Russische Federatie zonder oorlogsverklaring Oekraïne is binnengevallen. Maar ook dan geldt deze conventie, want het is voldoende dat een van de strijdende partijen erkent dat het hier om oorlog gaat. Dat heeft Oekraïne gedaan.

Advertentie

10 gedachten over “Oorlogsmisdaden van Russische Federatie in Charkov

 1. On February 28, 2022, Russia indiscriminately shelled Ukraine’s second largest city, Kharkiv, in an attack that claimed at least eleven civilian lives, wounding many more, and destroying homes. This incident was not isolated; as previously reported by the DFRLab, Russia has shelled the city since the beginning of the war.
  Bekijken op Medium.com

  Like

 2. De lijst van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid was al ellenlang voor Poetin besloot om de Oekraïne aan te vallen. je kunt de man en zijn aanhangers wel 10 keer ophangen maar zie hem eerst maar eens uitgeleverd te krijgen. De prioriteit ligt echter op het moment bij een staakt het vuren en de terugtrekking van de Russische troepen. Het Westen doet er goed aan om zich eerst hier op te richten. Er wonen 44 miljoen mensen in de Oekraïne. Als slechts een deel op de vlucht slaat is dit al meer dan we kunnen opvangen. Humanitaire overwegingen komen op de eerste plaats. Noodzakelijke herbewapening duurt jaren. Het is te lang verwaarloost, het vredesdividend is te vaak uitgegeven aan leuke dingen voor de mensen.

  Like

 3. Generalbundesanwalt ermittelt wegen Verdachts auf russische Kriegsverbrechen

  Angriffe auf Wohnviertel, Einsatz von Streubomben – die Bilder von Gräueltaten russischer Truppen beim Angriff auf die Ukraine kursieren seit Tagen. Jetzt haben sie Deutschlands Chefankläger auf den Plan gerufen.
  https://www.spiegel.de/politik/deutschland/ukraine-generalbundesanwalt-ermittelt-wegen-verdacht-auf-russische-kriegsverbrechen-a-20b9eb86-3c2d-4487-a411-cbe1ae458022

  Like

 4. A Kremlin spokesperson has said that comments the US made calling Putin a war criminal were “unacceptable” and “unforgivable rhetoric,” reports Reuters citing Russia state-owned TASS News agency.
  https://www.theguardian.com/world/live/2022/mar/16/ukraine-russia-war-latest-zelenskiy-says-peace-talks-are-more-realistic-three-eu-leaders-vow-support-on-kyiv-visit-live?page=with:block-62323faa8f0832c62addf68e-pinned#block-62323faa8f0832c62addf68e-pinned

  Like

 5. The former head of the British armed forces has backed calls for Vladimir Putin to face a “Nuremberg-type trial” due to Russia’s “morally indefensible tactic” of attacking Ukrainian civilians.
  https://www.theguardian.com/world/live/2022/mar/19/russia-ukraine-war-latest-zelenskiy-urges-honest-peace-talks-without-delay-russian-forces-tighten-grip-around-mariupol-live?page=with:block-6235a4168f0832c62ade18e8#block-6235a4168f0832c62ade18e8

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.