Volledige invasie van Russische Federatie in Oekraïne. Wordt Poetin voortaan behandeld als oorlogsmisdadiger?

Radar site hit in Marioupol‘ 24 februari 2022 via @Coupsure.

Oekraïne is een soeverein, autonoom land. Dat wil zeggen dat wat president Poetin doet in flagrante strijd is met alle internationale verdragen die notabene door de Sovjet-Unie dat hij wil restaureren zijn ondertekend. Poetin en zijn naaste medewerkers doen vandaag een geslaagde gooi naar het oorlogsmisdadigerschap. Een oorlogstribunaal à la Neurenberg is hun toekomst.

De ruimte van het Westen in Oekraïne is beperkt. Het land maakt geen deel uit van de NAVO of EU. Het is wel een associatiepartner van de EU.

Oekraïne worstelt met corruptie die het niet weet terug te dringen. Het land is volgens de Transparancy International Perception Index 2021 op plaats 122 een zeer corrupt land wat te maken heeft met de invloed van de Russische Federatie dat op plaats 136 nog corrupter is dan Oekraïne. Alexei Navalny is voor het onthullen van de strapatsen van de roverskliek in het Kremlin dat zo overvloedig uit de Russische staatskas steelt niet toevallig vergiftigd en toen dat niet lukte opgesloten in een strafkamp.

De als een ideologisch relict nog steeds bestaande machtsstructuur uit de Sovjet-Unie met oligarchen die de macht van de communisten hebben overgenomen, een door het Kremlin gesteunde partijpolitiek en vooral een gecorrumpeerde rechterlijke macht die onder invloed van Moskou staat, verhinderen Oekraïne om zich definitief uit de Russische invloedssfeer los te maken en schoon schip te maken. Het blijft nu al sinds november 2013 hangen in het politieke vagevuur.

Paradox is dat de Russische invasie de stagnatie in het voordeel van Oekraine kan doorbreken. Mits de militaire overrompeling door de Russische krijgsmacht incompleet is.

Had het Westen meer kunnen doen? Waarschijnlijk wel. President Obama heeft in 2014 geblunderd door geen gevolg te geven aan de Amerikaanse handtekening onder het Boedapester Memorandum van 1994 dat Oekraïne territoriale integriteit en soevereiniteit garandeerde in ruil voor het opdoeken van de eigen kernmacht die toentertijd in kwantiteit de derde van de wereld was. Oekraïne gaf haar verdediging op in ruil voor bescherming van landen die toen het erop aankwam de andere kant opkeken. Obama had toen geen troepen kunnen sturen naar Oost-Oekraïne of de Krim, maar hij had in de voorafgaande jaren de signalen van het Kremlin beter moeten lezen om daar met waarschuwingen en druk op te reageren. Maar dat gebeurde niet.

Het Nederlandse leger heeft de laatste eeuwen een traditie in het verliezen van oorlogen. We moeten in de geschiedenis terug naar de Tachtigjarige Oorlog voor een overwinning. Daarna greep het Nederlandse leger telkens naast de medailles. Ondanks alle generaals en admiraals die elkaar medailles op de borst spelden. Het Nederlandse leger heeft een hoog operette-gehalte. Weliswaar waren in Nederlands-Indië de zogenaamde politionele acties van vlak na WOII een overwinning voor het Nederlandse leger, maar door ontbrekende politieke en diplomatieke steun veranderde dat in verlies. Nederland (en ook Duitsland) kunnen militair niet voor zichzelf zorgen. Het vredesdividend is in deze landen verkeerd verteerd zonder de urgentie van herbewapening te beseffen. Nederland koopt liever te dure Amerikaanse vliegtuigen, dan dat het een krijgsmacht opbouwt die in alle geledingen strijdbaar, doelmatig en paraat is. Nederland heeft Oekraïne niets te leren.

De regering Biden heeft de laatste maanden adequaat gehandeld in haar Rusland-politiek. Het had ook wel wat goed te maken na de afgang in Afghanistan. De regering Biden bracht keer op keer Russische plannen over een invasie en ‘false flag‘-operaties naar buiten, zodat het Kremlin de geloofwaardigheid en het verrassingseffect ontnomen werd. In elk geval in de Westerse publiciteit. Dat Poetin nu naar het zwaarste middel van een grootscheepse invasie heeft moeten grijpen toont niet zijn sterkte, maar zijn zwakte, Het is het gelijk van de vechtersbaas die geen argumenten meer heeft en nog maar een middel ziet: erop los slaan. Maar hij kan een tik op de neus verwachten. Of erger.

Advertentie

11 gedachten over “Volledige invasie van Russische Federatie in Oekraïne. Wordt Poetin voortaan behandeld als oorlogsmisdadiger?

 1. Like

 2. Ik denk dat het belangrijk is om in deze kwestie de aanleiding en de consequentie los van elkaar te beschouwen. Dat wil zeggen dat ik mij volledig kan vinden in de veroordeling van de invasie van Oekraïne zoals die hier beschreven wordt. Echter is de presentatie van de aanleiding, die samengevat wordt met “vechtersbaas die geen argumenten meer heeft en nog maar een middel ziet: erop los slaan”, te kort door de bocht en te eenzijdig belicht.

  Misschien kunt u de lezing van John Mearsheimer over dit conflict waarderen. Deze is gepubliceerd in het uitdagend genoemde artikel “Why the Ukraine Crisis Is the West’s Fault” in het gerenommeerde blad “Foreign Affairs” (achter een pay wall, maar gratis in te zien via een Google zoekopdracht, voor het gemak bijgevoegd onder 1). In lijn met dat artikel zijn ook de uitlatingen van Noam Chomsky en Jack Matlock. Laatst genoemde is voormalig Amerikaans ambassadeur aan de Sovjet-Unie en wiens dienst begon in Moskou ten tijden van de Cubacrisis. Hij was recent te gast in het Amerikaanse nieuwsmedium Democracy Now! (2). Ik ben benieuwd of u zich hier ook in kan vinden.

  (1) https://www.natur.cuni.cz/geografie/socialni-geografie-a-regionalni-rozvoj/studium/doktorske-studium/kolokvium/kolokvium-2013-2014-materialy/ukrajina-a-rusko-mearsheimer-souleimanov.pdf
  (2) https://www.youtube.com/watch?v=e5F0JSy-HHY

  Like

 3. De Russische aanval maakt een rommelige en overhaaste indruk. Ik ken uiteraard de plannen niet van Poetin niet. Maar het maakt geen degelijke indruk. Wat hoopt Poetin te bereiken met zijn aanval? De man heeft genoeg oorlogsmisdaden en andere misdaden tegen de menselijkheid op zijn geweten voor het Internationale Strafhof en voor een reeks van doodsvonnissen. Er kleeft bloed aan zijn handen. Hij is de opperbeul van Rusland geworden, een griezel. Maar schelden doet geen zeer. Daar zijn keiharde sancties voor nodig maar wat als eerste nodig is, is een staakt het vuren en terugtrekking van de Russische troepen. Dit zijn de korte termijndoelen waar het Westen zich mee bezig moet houden. Humanitaire overwegingen komen op de eerste plaats.

  Like

 4. Pingback: Op het punt dat er vele doden onder onze broeders en zusters kunnen vallen – Jeshuaist

 5. Pingback: Na de leugendaad de terreurdaad | Marcus Ampe's Space

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.