Doet-ie ’t of doet-ie ‘t niet? Valt Poetin Oekraïne binnen?

De verwachting bestaat niet dat president Poetin op korte termijn Oekraïne militair binnenvalt. Dat zegt Ian Bremmer van de Eurasia Group. Hij verwijst naar de Olympische Winterspelen die van 4 tot 20 februari 2022 in het Peking plaatsvinden. Poetin zou daarmee China voor het hoofd stoten. Ook meent Bremmer dat de regering Biden er tamelijk succesvol in is om de Westerse bondgenoten binnen Navo en in de diplomatie op een lijn te brengen. Zelfs de halsstarrige Duitse sociaal-democraten die de grootste partij in de regering zijn zouden ij zijn gedraaid richting harde sancties.

Probleem is dat we de toekomst niet kunnen voorspellen. Want wat is het voorval of de reeks van voorvallen die de westerse landen ertoe bewegen om te spreken van een Russische invasie?

Is dat een cyberoorlog tegen Oekraïne, de Baltische landen en Polen? Is dat het dichtdraaien van de gaskraan door Gazprom in opdracht van het leiderschap in het Kremlin? Zijn dat kleine invallen in Zuid- en Oost-Oekraïne? Zijn dat aanvallen op Oekraïense en westerse oorlogsschepen in de Zwarte Zee?

Er zijn twee tegengestelde belangen om te waarschuwen voor Russische agressie. Het versterkt de defensie en geeft het Kremlin het signaal dat de kosten van een invasie hoog zullen zijn. Het creëert ook economische onzekerheid waarvan Oekraïne het meeste schade ondervindt. Dat stoot investeerders en zakenpartners af. De toekomst zal leren wat het wordt. Het is een gecalculeerde gok om dat te voorspellen.

Advertentie

4 gedachten over “Doet-ie ’t of doet-ie ‘t niet? Valt Poetin Oekraïne binnen?

 1. Poetin is een bully. Net als alle bully’s probeert hij eerst met behulp van intimidatie zijn zin te krijgen. Hij is buitengewoon oorlogszuchtig in zijn voorkomen. Maar hij kiest zijn slachtoffers met zorg uit. Zwakkelingen waar hij weinig of geen weerwerk van verwacht. Maar als er wel weerwerk wordt geboden zal hij inbinden. Dat is nu eenmaal typisch bully gedrag. Het is dus zaak om Poetin duidelijk te maken dat een inval in Oekraïne oorlog betekent met inzet van alle middelen. Deze oorlog kan Rusland nooit winnen. Dat kon de Sovjet Unie niet eens toen het op het toppunt van haar macht leek te staan. Deze wetenschap zal genoeg zijn om Poetin in zijn schulp te laten kruipen en misschien de elite in Rusland overtuigen dat ze beter af zijn zonder Poetin. alleen dan kunnen we rustig slapen en zaken doen ook met Rusland.

  Like

 2. @Raymond
  Poetin is berekenend. Hij houdt vast aan zijn macht en rijkdom die hij gepakt heeft en is niet zo dom om die op het spel te zetten. Hij probeert door ondermijning tegenstanders te verdelen. Hij is kien genoeg om een militaire actie uit te kiezen die voor een deel van zijn tegenstanders te klein wordt geacht om op te reageren.

  Daarmee slaat hij twee vliegen in een klap. Zijn tegenstanders worden verdeeld, waarbij Duitsland tot nu toe het minste ruggengraat toont en zich verliest in zelfverwijt, apathie en verdeeldheid. En Poetin kan kleine resultaten boeken die hij in de propaganda kan uitspelen. De binnenlandse kritiek heeft hij buitenspel gezet door het uitschakelen van zijn politieke opponenten en het sluiten van kritische media.

  Economisch en mentaal gaat het slecht in een in potentie rijk land waar het merendeel van de bevolking buiten de grootste steden leeft als in een ontwikkelingsland. Dat wordt niet beantwoord met een programma om welzijn en welvaart van de bevolking te vergroten, maar met propaganda vol militair nationalisme en valse voorstellingen over de werkelijke situatie. Vraag is hoe duurzaam dat is.

  Oppositie kan men door misleiding en onderdrukking tijdelijk uitschakelen, maar of men alle oppositie voor de komende tijd definitief kan uitschakelen lijkt onbegonnen werk. Nu wordt in de Russische Federatie een jongere generatie onnodig leed aangedaan. Een groot deel daarvan beseft de onrechtvaardigheid, de diefstal en de corruptie vanuit het Kremlin en het perspectief dat het anders kan. Zelfs het onvolkomen Oekraïne democratiseert langzaam.

  Vraag is hoe de huidige oplopende spanning invloed heeft op dat lange termijn perspectief richting democratisering en ontmanteling van de neo-stalinistische retoriek van een land dat met de rug naar de toekomst staat. De kruik gaat zo lang te water tot hij barst.

  Geliked door 1 persoon

 3. Pingback: Uiteindelijk een energiepakket om de energiefactuur te milderen | Marcus Ampe's Space

 4. Pingback: Poetin wenst de nodige roebels op tafel te zien | Marcus Ampe's Space

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.