Kris Callens meent dat argumenten van overheid niet deugen om kunstsector te sluiten. Wat valt de museumsector te verwijten?

Schermafbeelding van deel artikelDirecteur Fries Museum furieus over het wéér dicht blijven: “Onbetrouwbare overheid” van Omrop Fryslân, 15 januari 2022.

Vele kunstenaars, kunstliefhebbers en museumprofessionals hebben zich afgelopen week afgevraagd waarom musea en theaters vooralsnog tot 25 januari 2022 dicht moeten blijven. De kunstsector voelt zich niet gehoord en ontsteekt langzaam in woede. Slijterijen, kapsalons, bordelen, IKEA’s, modewinkels, kerken en sportscholen mogen van de overheid open, maar de musea niet.

Maar het protest van de kunstsector is machteloos. Dat komt mede omdat musea geen essentiële diensten zijn zoals het transport, de nutsvoorzieningen of de zorg waarvan sluiting of afschaling direct grote maatschappelijke gevolgen heeft. De kunstsector kan geen vuist maken door te dreigen met een staking. Het zal de politiek en het brede publiek worst wezen. In Nederland hebben de kunsten een ondergeschikte positie. Ze worden getolereerd. Niet meer dan dat.

In Nederland is mede door de laatdunkendheid van de politiek het beeld gevormd dat de kunstsector een luxe is. Maar de paradox is dat luxe winkels waar luxe goederen kunnen gekocht die overbodig zijn voor de essentiële behoeften van de overheid open mogen zijn, maat de musea niet. Zelfs in de eigen logica meet de overheid met twee maten.

Hoe dan ook valt volgens de directeur van het Fries Museum Kris Callens de sluiting van de kunstsector niet uit te leggen. Als Vlaming weet hij hoe het anders kan. In België en Duitsland zijn de musea open. Maar in Nederland mag de kunstsector samen met de horeca achter aansluiten in de rij.

De kritiek op de kunstsector is dat die zwak opereert. Dat is terechte kritiek, maar zoals gezegd heeft de sector geen middel om de politiek onder druk te zetten. De kunstsector heeft nu eenmaal slechte kaarten en ook als die goed uitgespeeld worden, dan vallen er nog geen slagen te maken.

Misschien is het verwijt dat de musea en de Museumvereniging te maken valt dat het niet tijdig en creatief heeft ingespeeld op de bezwaren van de overheid over verplaatsingen van museumbezoekers die over regio’s heen de besmetting zouden verspreiden. Of dat bezwaar nou klopt of niet. Waarom hebben de Museumvereniging en de grotere musea eind december 2021 geen scenario’s onderzocht en op dit bezwaar geanticipeerd? Zo’n scenario zou eruit kunnen bestaan dat musea tijdelijk alleen bezoekers uit eigen stad of regio zouden mogen ontvangen. Dat had dit bezwaar weggenomen en het voor de overheid lastig gemaakt om de musea volledige sluiting op te leggen.

De lobby van musea voor opening is machteloos en de omgang van de overheid met musea is ondermaats. Er is door musea succesvol gelobbyd voor schadeloosstelling wegens derving van inkomsten, maar het veiligstellen van de eigen bedrijfsvoering had niet de essentie van de opstelling moeten zijn. Mede omdat allerlei zzp’ers in de kunstsector achter het financiële net vissen. Zij krijgen de rekening gepresenteerd van het overheidsbeleid. En indirect van de opstelling van de museumsector.

Het is goed dat individuele museumdirecteuren als Kris Callens zich uitspreken, maar het is te laat, te eenzijdig en te weinig. De sluiting van de museumsector is niet alleen een gevolg van de minachting van de politiek voor de kunst, maar ook een teken van de onbeholpenheid en machteloosheid van een museumsector die met zichzelf worstelt en verkeerde prioriteiten stelt.

3 gedachten over “Kris Callens meent dat argumenten van overheid niet deugen om kunstsector te sluiten. Wat valt de museumsector te verwijten?

  1. De cultuursector is bezig met de voorbereiding van een kort geding of een procedure bij de Raad van State tegen het feit dat winkels wel weer open mogen, maar musea niet. Dat zegt Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce culturele en creatieve sector, waarbij 111 organisaties zijn aangesloten.
    Het is niet meer uit te leggen, vindt Zoet. ‘Er zijn 85.000 winkels, en 450 musea. Waarom mogen die laatste niet als doorstroomlocatie open zijn?’
    (..)

    ‘Het stoort mij enorm dat de Ikea wel open mag en een museum niet. Terwijl er in de afgelopen twee jaar geen enkel geval was van besmettingen met corona die gerelateerd zijn aan museumbezoek’, aldus Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum. (..)

    Zoet: ‘Net als in de horeca zitten mensen in het theater ook naast elkaar langere tijd stil. Het is waarschijnlijk juridisch kansrijker om alleen te betogen dat musea doorstroomlocaties zijn, net als warenhuizen. Daar wordt door juristen naar gekeken.’

    https://fd.nl/samenleving/1427111/cultuursector-bereidt-juridische-stappen-voor-tegen-sluiting-kqa2ca9OX32n

    Like

  2. Pingback: Kris Callens meent dat argumenten van overheid niet deugen om kunstsector te sluiten. Wat valt de museumsector te verwijten? - test

  3. Fons Hof:
    Wel hoopt hij op wat meer waardering voor de culturele sector vanuit de overheid. „Steeds is met een zeker dédain over de sector gesproken. Alsof het over een hobby gaat in plaats van een serieuze economische bedrijfstak. Die neerbuigendheid heeft voor veel frustratie gezorgd. Waar zijn de bewindslieden die zeggen dat kunst ons tot mens maakt, dat kunst zorgt voor innerlijke verdieping, dat we niet zonder kunst kunnen? Als Rutte dat eens hardop zegt, is er al veel gewonnen.”
    https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/17/directeur-art-rotterdam-waar-zijn-de-bewindslieden-die-zeggen-dat-kunst-ons-tot-mens-maakt-a4079704

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.