Oppositie van Duitse regering tegen plannen Europese Commissie om kernenergie en fossiel gas te bestempelen als groene energie

Het voelt onnatuurlijk om kernenergie en gas op te vatten als groene energie. Dat is wat volgens een artikel in Politico de Europese Commissie van plan is. Dat is van belang omdat zo’n etikettering de investeringen in de energiesector stuurt. Ofwel, als kernenergie en gas worden bestempeld als groene energie kan naar deze sectoren Europese subsidie stromen.

De Duitse Groenen die net als D66 in Nederland de tweede partij in de regering van hun land zijn verzetten zich bij monde van minister Economie en Klimaatbescherming en vice-kanselier Robert Habeck en Milieuminister Steffi Lemke (ook Groenen) tegen dit plan dat volgens hen ‘het goede etiket van duurzaamheid verwatert’ en aan ‘greenwashing’ doet. Hiermee komen ze tegenover de Europese Commissie en een land als Frankrijk te staan dat sterk heeft ingezet op kernenergie.

Volgens de Groenen, en Duitse en Europese klimaatactivisten zijn nucleaire energie en fossiel gas niet duurzaam. Investeerders worden volgens hen met de plannen van de Europese Commissie de verkeerde kant opgestuurd.

Rob Jetten (D66) is de beoogde minster Klimaat en Energie die leiding moet gaan geven aan de evaluatie om te kijken of de bouw van twee extra kerncentrales mogelijk is, zoals is afgesproken in het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en CU. Als het plan van de Europese Commissie doorgaat, wat op dit moment niet zeker is, om kernenergie en gas een groen stempel te geven, dan wordt de financiering van deze kerncentrales makkelijker. Dit verkennend onderzoek zal op korte termijn geen knopen doorhakken, maar toch moeten resulteren in een principebesluit omdat voorwaarde voor Europese subsidie is dat de bouwvergunning voor 2045 afgegeven is.

Het is afwachten hoe D66 dat zich als meest groene partij in het kabinet Rutte-Kaag profileert de bouw van twee kerncentrales en het groenwassen van kernenergie aan de eigen achterban kan verkopen. Het is niet onmogelijk dat GroenLinks dat in de Eerste Kamer met 8 zetels de coalitie aan een meerderheid kan helpen in ruil voor haar steun bedingt dat er een streep gezet wordt door de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Dat zou Rob Jetten en D66 niet slecht uitkomen.

4 gedachten over “Oppositie van Duitse regering tegen plannen Europese Commissie om kernenergie en fossiel gas te bestempelen als groene energie

 1. Er is blijkbaar weinig of geen afstemming tussen de Europese Commissie en de landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Het is een vreemd besluit. Dat men kernenergie groen vindt is tot op zekere hoogte wel waar. Voor gascentrales is dit maar heel beperkt waar namelijk ten opzichte van kolen en bruinkoolcentrales. Wat is de volgende stap van de Commissaris die hier besluiten over neemt. Als je het maar leuk verpakt kun je ook zeggen dat nieuwe steenkool en bruinkoolcentrales veel schoner zijn dan oude centrales. Als je de periode waar je mee vergelijkt maar ver genoeg in het verleden legt of in de derde wereld kun je ook beweren dan nieuwe centrales dus scho(o)n(er) zijn dan antieke. Plus dat je emissies theoretisch immers kunt opvangen en niet echt hoeft mee te tellen. Het blijft een kwestie van creatief boekhouden. Misschien kun je het hele probleem van de klimaatverandering wel tot een officieel non issue verklaren en over gaan tot business as usual. Het is een heel zwak besluit dat spoedig zijn weerslag zal hebben op het nationale beleid dat meteen afgezwakt zal worden of op de lange baan geschoven. Morgen is het tenslotte vroeg genoeg om iets te besluiten.

  Like

 2. @Raymond
  Het als groen bestempelen van kernenergie en fossiel gas is een plan van de Europese Commissie. Nog geen besluit. Tegenstand van Duitsland, de belangrijkste EU-lidstaat maakt het er voor de Commissie lastig op. Duitsland staat niet alleen, Oostenrijk en Luxemburg zijn ook tegen. Hopelijk volgt Nederland, maar dan moet D66 zich er sterk voor maken. VVD en CDA staan op de rem van het klimaatbeleid, van deze partijen is geen echt groen beleid te verwachten.

  Mee eens dat het om creatief boekhouden gaat. Iedereen weet dat het bedrog is. Zoals ook de koop en verkoop van emissierechten in de kern een duurzaam milieu niet dichterbij brengt, maar het vinden van een fundamentele oplossing juist vertraagt.

  Een en ander geeft aan hoe spijtig het is dat in Nederland GroenLinks dat zo gretig was om tot de regering toe te treden zich buitenspel heeft laten zetten. Net als in Duitsland de Groenen had het vanuit de eigen principes over klimaat, duurzaamheid en alternatieve energiebronnen in een regering een blok kunnen zetten tegen het beleid van pseudo-duurzaamheid waar de rechtse politiek en het bedrijfsleven op inzetten. Het is niet onmogelijk dat straks blijkt dat de blokkade door het CDA van GroenLinks en PvdA verband houdt met de energiepolitiek en de pogingen om die af te zwakken en commercieel uit te buiten.

  Interessant is ook een knip tussen fossiel gas en kernenergie in een land als Polen. Dat verzet zich heftig tegen de ingebruikname van gaspijplijn Nord Stream II met een Russisch meerderheidsbelang. De plannen van de Europese Commissie dienen de exploitatie van Nord Stream II voor de middellange termijn. Met fossiel gas als het spreekwoordelijke mindere kwaad in vergelijking met kolen. Daar zullen de Oost-Europese landen geen voorstander van zijn. Inderdaad beschermt Polen daarnaast ook de eigen kolen-industrie. Hier botsen het conservatieve Duitse establishment van de CDU met oud-kanselier Merkel en huidig voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen met de progressieve Duitse politiek van de Groenen waar de SPD zich aan heeft gecommitteerd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.