Gedachte bij twee lantaarnplaten van de Keystone View Company (1898-1905)

Windward and Eric-Peary Expedition, 1901-Greenland. 1898-1901. Collectie: Keystone View Company Lantern Slides, 1892-1912. College of Charleston Libraries

Dit zijn twee lantaarnplaten van de Keystone View Company uit Pennsylvania die in de collectie van de LCDL (Lowcountry Digital Library) in South Carolina terecht zijn gekomen. De platen waren bedoeld voor educationele doeleinden en werden in de klas vertoond. De in deze collectie opgenomen 218 platen dateren van 1892 tot 1912 en moesten de toenmalige kinderen een beeld van de wereld geven.

De plaat van de expeditie van Robert Peary kan natuurlijk niet uit 1892 dateren als de expeditie daarna in 1901 plaatsvindt. Een beschrijving van de Amerikaanse Naval History and Heritage Command dateert de opname op 1898-1901. The J. Paul Getty Museum dateert de opname op 1901. Twee bemanningsleden staan mooi afgetekend tegen een witte achtergrond van ijsschotsen met hun schepen in de verte. De wereld werd ontdekt. Dat moest niet ongenoemd blijven.

Shucking Oysters, Oyster House, Baltimore, Md., 1905. Collectie: Keystone View Company Lantern Slides, 1892-1912. College of Charleston Libraries

Library of Congress dateert deze plaat op 1905. Meisjes en vrouwen die oesters aan het schoonmaken zijn in een loods in Baltimore staan strak in het gelid. Iets compleet anders dan een expeditie van stoere mannen die elementen trotseren en een beeld van vrijheid en avontuur oproepen.

Deze vrouwen trotseren direct toezicht. Oesterschelpen liggen op de vloer. In de achtergrond staan blikken opgestapeld om de oesters in te blikken. Men kan alleen maar raden wat Amerikaanse schoolkinderen van iets na de vorige eeuwwisseling verteld werd bij deze lantaarnplaat. Iets over arbeidsomstandigheden, werkgelegenheid en vrouwenrechten? Dat is nou wat beeldvorming is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.