Noodtoestand gezondheidszorg dreigt. Regering moet sabotage van anti-vaxxers beantwoorden met hun isolatie

Demonstranten protesteren op het Malieveld in Den Haag tegen de coronamaatregelen, bij een door actiegroep Viruswaanzin georganiseerde bijeenkomst, 2020. Foto Remko de Waal/ANP

Mensen die zich om politieke redenen niet willen vaccineren met de opzet om met inzet van hun eigen lichaam de samenleving te ontregelen of de zittende regering in diskrediet te brengen hebben dat recht van niet handelen. De inzet van het eigen lichaam om politiek en samenleving te ontregelen kan echter niet anders dan als sabotage worden gezien worden. Dat is obstructie die doelgericht als zodanig bedoeld is en als zodanig beantwoord dient te worden.

Het is simpel, iedereen met passend gedrag heeft recht op gezondheidszorg. De overheid moet iedereen tijdig duidelijk maken wat passend gedrag is. Het vermoeden bestaat dat de regering de anti-vaxx beweging die het afgelopen jaar geradicaliseerd is niet durft aanpakken en het probleem doorschuift naar de ziekenhuizen. Het is echter de functie van de politiek om een besluit te nemen.

De regering moet beseffen dat het de keuze van een minderheid om zich om politieke redenen bewust niet te willen laten vaccineren uitsluitend kan beantwoorden met een politiek antwoord. Politiek heeft de opdracht om politiek te handelen. Het doorschuiven ervan door niet te handelen is geen optie.

Volgens het RIVM is de kans om als iemand die tweemaal gevaccineerd is op de IC te belanden 33 maal kleiner dan bij een niet-gevaccineerde. De kans op opname in het ziekenhuis is 20 maal kleiner voor iemand die tweemaal gevaccineerd is dan voor iemand die niet gevaccineerd is.

Het is de plicht van de overheid om met preventieve maatregelen de samenleving én het systeem van de gezondheidszorg tegen politieke aanvallen te beschermen. De gezondheidszorg dreigt vast te lopen door een gebrek aan capaciteit vanwege het bovenmatige beroep dat niet-gevaccineerden op de zorg doen. Met name kanker- en hartpatiënten dreigen door capaciteitsproblemen in een levensbedreigende noodsituatie terecht te komen omdat ze niet tijdig behandeld kunnen worden.

Indien er sprake is van een algemene noodtoestand (Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, New York, 16-12-1966, artikel 4) die een bedreiging vormt voor het bestaan van het volk dient de regering maatregelen te nemen die niet verder gaan dan de toestand vereist en niet in strijd zijn met andere verplichtingen welke voortvloeien uit het internationale recht en geen discriminatie uitsluitend op grond van ras, huidskleur, geslacht, taal, godsdienst of maatschappelijke afkomst inhouden.

Dit kan bereikt worden door anti-vaxxers te isoleren. Dat kan door ze apart te zetten en uit te sluiten van de zorg. Ze zijn onderhand voldoende voorgelicht om te weten dat ze zich moeten laten vaccineren. De overheid heeft tijdig een systeem van GGD’s opgetuigd dat daarin voorziet.

Men kan er niet van uitgaan dat de politiek niet-gevaccineerden uit zichzelf de waardigheid, grootheid en toewijding opbrengen om bij ernstige besmetting met COVID-19 af te zien om in ziekenhuis of op een IC behandeld te worden. De overheid moet de anti-vaxxers met maatregelen isoleren en uitsluiten van de gezondheidszorg omdat het van hen een bewuste politieke actie is die is bedoeld om de samenleving te ontregelen en de regering te beschadigen. Niet om ze te treffen, maar om de samenleving en de gezondheidszorg te beschermen.

Naschrift:

Pieter Geenen, Cartoon in Trouw: De wereld van Anton Dingeman, 2 november 2021.
Advertentie

7 gedachten over “Noodtoestand gezondheidszorg dreigt. Regering moet sabotage van anti-vaxxers beantwoorden met hun isolatie

 1. George,
  Het is heel erg met de wappies vooral als ze ook de vergelijking maken met de holocaust. Alsof joden door zich afvallig te verklaren of te laten dopen hun lot konden ontgaan. Ik vind dat deze vergelijking best strafbaar mag maken net als de ontkenning van de holocaust. het idee dat je maar alles mag roepen dat in je opkomt heeft niks te maken met vrijheid van meningsuiting. En ja laat de politiek nu eens eindelijk iets meer doen dan alleen maar op de winkel passen. Dat ze demissionair zijn is geen excuus om dan maar niks te doen. De gezondheidszorg was al niet op sterkte. Het is kwalitatief wel goed maar kwantitatief komen we al jaren tekort.

  Like

 2. @Raymond
  Ik vrees dat het huidige demissionaire kabinet niet bij machte is en de durf heeft om de bewust politieke anti-vaxxers met gerichte maatregelen aan te pakken. Zodat er als schaamlap en vervangingsmiddel van daadkracht maatregelen zullen komen die over iedereen uitgesmeerd worden en het probleem van besmetting en druk op de ziekenhuizen slechts zijdelings en indirect aanpakt. Ik ben het eens met je conclusie, maar vrees voor de karakterloosheid en bangheid van het kabinet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Voor de duidelijkheid. Op FB sprak iemand me aan op het feit dat er allerlei soorten anti-vaxxers zijn en ik het daarom bij het verkeerde eind zou hebben. Maar die persoon geeft mijn woorden verkeerd weer omdat ik het alleen over de politiek bewuste anti-vaxxers heb die met politieke en in het bijzonder anti-regering slogans de pandemie aanwenden voor hun politieke agitatie.

  Mijn reactie:
  U geeft mijn woorden verkeerd weer. Ik weet dat er mensen zijn die zich vanwege hun eigen gezondheid om medische redenen niet kunnen laten vaccineren. Over die categorie heb ik het niet. Ik heb het evenmin over mensen die zich om religieuze redenen niet laten vaccineren. Of om redenen van voeding, zoals antroposofen. Of om redenen van laaggeletterdheid en onvoldoende kennis van de Nederlandse taal om de overheidsinformatie te begrijpen.

  Over die categorieën heb ik het niet. Ik heb het uitsluitend over de categorie mensen die zich bewust om politieke redenen niet laat vaccineren en daar een bewust politiek doel mee beoogt. Ik handhaaf mijn standpunt dat die categorie bewust bezig is om de samenleving te ontregelen en de regering te beschadigen.

  Like

 4. Wat men in Nederland niet per direct maar eigenlijk met terugwerkende kracht had moeten hebben is een gedragswetenschapper. Detail maar veel zeggend, hoesten en niesen in je ellenboog. Dat doe je niet eens thuis laat staan in de publieke ruimte. Dit is een kwestie van mores die deel uitmaken van opvoeding en cultuur. Mensen geen hand geven is al op of zelfs over het randje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.