Kerk in VS aanbidt een wapen, de AR-15. Dat kan omdat God de grootste samenzweringstheorie is die dat wettigt

Schermafbeelding van deel artikelA gun church that glorifies the AR-15 and is led by the son of the ‘Moonies’ church founder has been making alliances with far-right figures‘ in Business Insider, 30 oktober 2021.

Met godsdienst kun je alle kanten op. De goede of slechte, vredelievende of oorlogszuchtige kant. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Daarom is godsdienst zo hybride, zo verhullend, zo raadselachtig. Je kunt nooit voorspellen welke kant het opgaat. Dat kan in de richting van het theedrinken zijn, maar evengoed wordt het bommengooien in naam van God. Op welke kant de medaille landt als die in de lucht wordt gegooid is nooit op voorhand duidelijk.

In het vroegere land van de onbegrensde mogelijkheden, de VS, zijn vele uiteenlopende kerkgenootschappen. Dat loopt van progressief en vredelievend tot extreem-rechts en agressief. In het Trump-tijdperk lijken de laatsten aan de winnende hand, maar op termijn lijken vooral jongeren zich af te keren van religie die zo verstrengeld is geraakt met de rechtse politiek. In Turkije waar president Erdogan het land lijkt te islamiseren keren jongeren zich af van de islam. In de VS vindt eenzelfde soort proces plaats van het rechtse christendom dat verknoopt is geraakt met politiek en commercie. Godsdienst wordt een sterfhuis voor ouderen.

In Pennsylvania is er de zogenaamde AR-15 kerk van predikant Sean Moon waar de semi-automatische AR-15 wordt aanbeden. Hij is de zoon dominee Sun Myung Moon, de zelfbenoemde Messias die de controversiële Unification Church oprichtte. De appel valt blijkbaar in de familie Moon niet ver van de boom. Ook voor de VS is dit kerkgenootschap bizar. Vooral omdat er zo openlijk wordt gekozen voor het rechts-extremisme en de strijdbaarheid met wapens.

Dit bericht van Business Insider over de AR-15 kerk van Sean Moon onderbouwt een uitspraak van de Deense acteur Mads Mikkelsen over godsdienst. In NRC wordt hij in een recensie van ‘Riders of Justice‘ van regisseur Anders Thomas Jensen sprekend opgevoerd. De film gaat over een complottheorie.

Mikkelsen: ‘Mensen vinden in alles zin en betekenis, ook als dat volledig onduidelijk is. Volgens mij is de grootste en meest legitieme samenzweringstheorie God: die kan je zonder spoor van bewijs opvoeren als reden voor alles. In een neerstortend vliegtuig zitten geen atheïsten‘.

Mikkelsen wijst op een maatschappelijk taboe om de gevestigde godsdiensten te noemen wat ze in de kern zijn: samenzwering- of complottheorieën. Het is een raadsel waarom van complotdenken beschuldigde opinieleiders als Willem Engel, Thierry Baudet, Janet Ossebaard, Karel van Wolferen, Sven-Ake Hulleman, Arnold Karskens en talloze anderen zich niet verdedigen door naar de grootste samenzweringstheorieën uit de geschiedenis van de mensheid te wijzen. Namelijk godsdiensten als christendom en islam die met hun annexatie- en oorlogszucht vele doden op hun geweten hebben.

Die verwijzing zou de politieke en juridische druk relativeren en gedeeltelijk wegnemen. Welke advocaat durft het aan om bij een volgend proces tegen een vermeende complotdenker de verdediging aldus te beginnen: ‘Edelachtbare, mijn cliënt ligt onder druk en wordt van alles beschuldigd, maar dat is peanuts vergeleken bij wat de gevestigde godsdiensten in eeuwen hebben aangericht. Dat pleit mijn client niet vrij, maar het plaatst de beschuldiging in perspectief. Er is sprake van rechtsongelijkheid als grote religieuze organisaties die zijn gebouwd op complotdenken en samenzweringstheorieën met hun God buiten schot blijven en mijn cliënt wordt aangepakt. Dat kan niet. Het is van tweeën één. Of mijn client wordt vrijgesproken of de gevestigde godsdiensten worden van hetzelfde beschuldigd als waarvan mijn cliënt wordt beschuldigd. Het is aan de maatschappij om daar een besluit over te nemen. Ik wacht het af‘.

3 gedachten over “Kerk in VS aanbidt een wapen, de AR-15. Dat kan omdat God de grootste samenzweringstheorie is die dat wettigt

 1. Dit is geen kerk maar een sekte van moonies. Een stel gekken bij elkaar. De uitzondering op de regel dat de meeste kerken toch uit redelijk normale doorsneeburgers bestaan. Redelijk en normaal naar in dit geval Amerikaanse maatstaven. De uitzondering is geen norm maar een afwijking erop.

  Like

 2. @Raymond
  Het is een kerk én een sekte. Er zit systeem in de gekte, namelijk een politiek en commercieel doel.

  Als je ziet hoe sinds de opkomst van Trump de witte evangelicals zijn geradicaliseerd en gepolitiseerd, dan kun je niet volhouden dat de meeste kerken uit doorsneeburgers bestaan. Deze stroming maakt zo’n 14-15% van de bevolking uit. Of de normaliteit van de doorsneeburger is anti-democratisch, racistisch en radicaal-rechts. De mediaan of centrummaat is trouwens 56 jaar, dus het gaat om een relatief oude groep. Zo bekeken kun je weer zeggen dat evangelicals niet de toekomst, maar in een achterhoedegevecht het verleden van de VS representeren. Ook naar Amerikaanse maatstaven zijn ze radicaal.
  https://www.npr.org/2021/07/08/1014047885/americas-white-christian-plurality-has-stopped-shrinking-a-new-study-finds

  Deze AR-15 kerk is bizar en in aantal gelovigen klein, maar minder afwijkend in het religieuze landschap van de VS dan je veronderstelt. De gekte en radicaliteit is daar beter verspreid dan onder Europese gelovigen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een bericht ondersteunt wat Mads Mikkelsen zegt, namelijk dat mensen God zonder spoor van bewijs opvoeren als reden voor alles. Ook het mishandelen van kinderen. Het absurde is dat in de VS zo iemand wordt gerapporteerd door de politie, maar het OM vervolgens niets doet. God wordt zo de legitimering voor kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag.

  ‘Police sought a felony child abuse charge against a man who now serves as a Wisconsin legislator after he was accused of leaving 4-inch bruises on his child and told officers the Bible commanded him to strike his children as punishment, according to newly released records.’
  https://eu.greenbaypressgazette.com/story/news/2021/11/02/green-bay-police-referred-wisconsin-representative-shae-sortwell-child-abuse-2013/5946659001/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.